3310 vs iPhone 6 !


Bu yazımızda 3310 ile iPhone 6’yı karşılaştıranları inceliyoruz.
“Nokia 3310 vs iPhone 6” Kulağa garip gibi gelse de günümüzde ciddi veya gayri ciddi olarak insanlar bunu istiyor (bu iki cihaz sadece örnektir yazımın ilerleyen kısımlarında ne demek istediğimi anlayacaksınız). Bunda da bir gariplik yok dersek bir çok teknoloji editörlüğü yapan insan sırf hit almak için bu tarz videolar veya bu tarz inceleme yazıları yazıyor. Peki işe yarıyor mu? Maalesef evet.
Asıl sorular ise;
1.“İnsanlar neden bunu izliyor/okuyor?”
2.”Editörler mesleki olarak yaptıkları işi ne kadar ciddiye alıyorlar? “
3.”Editörler sırf hit için bunu ve diğer incelemelerini yapıyorsa bu editörün bilgisinden ve araştırmacılığından ne beklenir?
Belki yanlış başladım belki de doğru ama gerçekler şu ki hit için çalışan bir sürü “teknoloji sitesi” var. Bakıyorsunuz ya basın bültenlerini haber diye kopyala yapıştır yapıyorlar ya da merak uyandırıcı başlık yazıp içine konuyla ne kadar alakasız bilgi varsa onu yazıyorlar. Ama benim üzüldüğüm kısım insanların bu site editörlerini teknolojinin önde gelen ismi olarak tanıyor şirketler bu siteleri muhatap alıyor ve insanlara gerçekten bilgi verecek, almayı düşündüğü ürün hakkında doğruları söyleyecek siteler ise az biliniyor bu yüzden de firmalardan destek alamıyor.
Adsız
 
Yukarıda 3 soru vardı bunlara gelelim isterseniz.
1. soruyu cevaplamak çok basit. Eğlenmek için. İnsanlar onlara ciddi olarak bakmıyor sadece eğlenceli video çeken insanlar olarak bakıyor. Ne yani eğlenceli video çekiyorlar diye kapansınlar bu işi bıraksınlar mı? diyebilirsiniz. Beni rahatsız eden onların bu işi yapması değil zaten bunu da biri yapmalı. Rahatsız olduğum bu işi ciddi yapan kişilerin bu kimselerce engellenmesi. Neden farklı oldukları kabullenilemiyor diye sorup duruyorum biri size evinizde, gündelik hayatınızda kullandığınız cihaz hakkında bilmeniz gerekenleri söylerken öne çıkan kişi inceleme adı altında “kedi videosu” veriyor.
Neyse pek tatmin olmadınız ama 2. soruya geçeyim ben. Bu tarz sitelerdeki editörler işlerini gayet ciddiye alıyor. Ama nasıl tıklanır konusuna kafa yoracak şekilde insanlara nasıl bilgi veririz şeklinde değil.
Hadi neyse 3.soruya da geçeyim. Araştırmacılık işte kilit nokta bu. İnsan her şey üzerine bir araştırma yapabilir yattığı yastıktan yaşadığı binaya kadar. Burada da durum böyle. Ciddi olarak yapanlar yeni teknoloji olarak ne bulup tanıtabilir de insanlara daha çok bilgi veririz derdine düşmüş iken konu mankenimiz olan siteler son zamanlarda hangi ürünler hit getiriyor diye düşünüyor. Tabi bu durumda mesleki tecrübe ve bilgi genişliği de bu eksende gelişiyor.
3310vsiPhone6_dijitaller2
Gelelim en başa neden başlığa 3310 vs iPhone 6 yazdım? Çünkü  insanlar görünce hemen tıklıyor ve izliyor. Ben eleştiri olduğunu belirten başlık atsaydım bu tarz başlığa sahip konulara giren insanların bu yazımı görebilmesini engelleyecektim. Bu telefonlar birbiriyle son derece alakasız telefonlar gibi görünebilir. Ama ortak bir noktaları var. Popülerler. Hani söylemiştim “hangi ürünler hit getiriyor” diye işte o ürünler bunlar. Son derece popülerler ve oldukça fazla kişi tarafından biliniyor ve insanlar bunu arama motorlarında aratarak içeriğe giriyor.
Lafı daha fazla uzatmanın anlamı yok (çok kısa oldu zaten 😀 ). Bu sitelerin önüne gerçek bilgi veren sitelerin geçmesi oldukça zor. Ama yine de umudum var. Uzun olmasına rağmen okuduğunuz için teşekkür ederim. Fikirlerinizi yorum olarak belirtirseniz sevinirim. Görüşmek üzere.


2 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir