3D Printer Nedir? Ne İşe Yarar?


3D Printer, 3D Yazıcı yada ”üç boyutlu yazıcı” olarak adlandırabileceğimiz bu teknoloji bildiğimiz yazıcılar gibi görev yapmakta ancak arada temel olarak büyük farklar var. Bu yazımızda 3D Yazıcı’nın ne olduğunu, neler yapabileceğimizi ve ne işe yaradığını anlatacağız. Şimdiden uyarayım; Yazı uzun ve bilgi dolu olacak!

3D Printer Nedir?

3D Printer, Katmanlı üretim (Additive Manufacturing) olarak kabul edebileceğimiz bir teknolojidir. Teknoloji ile bilgisayarımızda hazırladığımız 3D modelleri sıfırdan üretebilmemiz mümkün kılınıyor. Yani olmayan bir cismi sıfırdan hiç bir atık vb olmadan katı olarak üretebilen bir teknoloji.
Aslında 3D Printer uzunca bir süredir 1984’ten beri hayatımızda bulunuyor. Charles Hull tarafından yapılan ilk yazıcıdan bu yana sürekli gelişen teknoloji ile farklı üretim tipleri de ortaya çıktı.
zortrax-3d-printer (1706 x 649)

3D Printer Nasıl Çalışır?

İlk olarak üreteceğimiz ürünün 3D tasarım programları (CAD) veya 3D tarama sistemlerince bilgisayar datası oluşturulur. Tasarım oluşturulduktan sonra model genelde STL dosya formatına çevrilir ve 3D baskı sürecine geçiş yapılır.
3D baskı sürecinde ise belli başlı teknikler ile (aşağıda madde madde olarak vereceğiz) üretim gerçekleştirilir ve son düzeltmeler yapılarak ürünümüz tamamlanır. Üretimin tamamlanması ise oldukça kısa sürede gerçekleşir. Bir insanın günlerce uğraşıp yapabileceği ürün 3D Printer sayesinde bir kaç saatte yapılabilir ve sıfır hata ile tamamlanır.

3D Printer Teknikleri

rigidbot_2 (3976 x 2392)
Printing sürecinde birden çok tip, teknoloji ve materyal vardır. Üretim tipi olarak; Extrusion, Light polymerized, Powder Bed, Laminated ve Wire sınıfları vardır. Bu sınıflar içerisinde farklı teknolojik teknikler bulunur ancak size en yaygın olarak kullanılan bir iki tane terimi ve bunlarda yer alan materyalleri göstereceğiz.

  • Fused deposition modeling (FDM)

Fused deposition modeling tekniği 3D yazıcılarda kullanılan en yaygın tekniktir. Genel olarak plastik, termoplastik, kauçuk gibi materyallerin belirli sıcaklıkta makinede eritilip 3D Printer üzerinde yer alan hareketli kol sayesinde 2D katmanlar halinde üst üste dizilir. Bu materyaller belirli sıcaklıkta eriyebildiği için defalarca 3D Printer’da kullanılabilir ve maliyeti daha düşürülebilir.
tangible-engineering-solidator-01 (2464 x 1396)

  • Stereolithography(SL)

Stereolithography tekniği genel olarak sıvı halde bulunan reçinenin lazer ışını sayesinde kürleştirilmesi prensibine dayanmakta. Bu teknikte lazer ışını fotopolimer reçine üzerinde ilk katmanı oluşturur ve üretimi katman katman üst üste yapar. Katman katman yapımı tüm tekniklerde bulunuyor. Katmanlar yapıldıktan sonra ürün reçine içerisinden çıkarılır.
screen-shot-2014-04-24-at-5-17-17-pm (1199 x 659)

  • Selective laser sintering (SLS)

Son olarak Selective laser sintering tekniği. Bu teknolojide toz helinde bulunan plastik malzeme lazer ışını ile taranır. Taranan bölge sinterlenerek birbirine kaynaşır ve ilk katman yapılmış olur. Bu işlem yine defalarca üst üste yapılır. Bu teknikte plastik toz yerine metal veya seramik tozlarda kullanılabilir.

3D Printer Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır

Ne işe yaradığı ve nerelerde kullanılacağını yazmaya kalksam herhalde sayfalara sığmaz bu yazı. Kısaca her işe yarayabilir her alanda kullanılabilir. Hatta sitemizde 3D yazıcıların mucizeler yaratabildiğini de gördük zira küçük bir çocuğa protez bacak yapılmıştı. Dedim ya her yerde kullanılabilir.
handover3
İster Ay’da uzay üssü kurun ister oyuncak araba, ister protez kol ve bacak hatta isterseniz telefonunuzun kırılan arka kapağını yapın. Yani tek sınır hayal gücünüz ve modelleme yeteneğiniz. Umarım yazımızı beğenmişsinizdir, eğer beğendiyseniz veya eksik bulduğunuz bir yer var ise lütfen yorum olarak belirtin 🙂 İyi günler..


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

5 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    1. Bu güzel yorumunuz için biz teşekkür ederiz 🙂

  1. çok teşekür ederim proje ödevime yardımcı oldun gerçekten saol hiç bi sitede böyle bilgi bulamadım