AMD Ryzen 3 İşlemciler ve Ryzen Pro Ailesi Duyuruldu; İşte Tüm Detaylar


Pat! Pat! Küt!

AMD, bugün düzenlediği bir etkinlik kapsamında kurumsal pazara hitap eden Ryzen Pro işlemci ailesini duyurdu. Yoğun iş yükü için optimize edilen ve güvenlik konusunda avantajlar ile donatılan işlemciler aynı zamanda bizlere AMD’nin Ryzen 3 işlemci özelliklerini de gösterdi.
İlk olarak Ryzen 3 işlemcilerden bahsedelim. Bildiğiniz gibi AMD, hali hazırda en güçlü işlemcilerini Ryzen 7, orta seviyeye yönelik işlemcilerini ise Ryzen 5 adı altında piyasaya sürmüş durumda. Ryzen 3 ise Intel’in Core i3 ailesi ile rekabet edecek, giriş seviyesine yönelik olacak.
Her ne kadar Ryzen 3 işlemciler Ryzen Pro ailesi için listelenmiş olsa da diğer Ryzen 7 ve Ryzen 5 modelleri, Pro olmayan modelleri ile aynı özellikte olduğu için Ryzen Pro 3 işlemcilerini de anaakım sistemler için referans almak yanlış olmayacaktır.
AMD’nin resmi dökümanında iki adet Ryzen 3 işlemci görünüyor ancak ailenin üyeleri daha fazla olacak. Şimdilik elimizde Ryzen 3 1300 ve Ryzen 3 1200 modelleri var. Her iki işlemci de 65W TDP, 4 çekirdek ve 8 Mb L3 ön belleğe sahip. Farklı olarak, Ryzen 3 1200, 3.1 GHz taban, 3.4 GHz turbo hızda çalışırken, Ryzen 3 1300 ise 3.5 GHz taban ve 3.7 GHz turbo hızlara ulaşıyor.
Özellikle belirtmemiz gerekir ki Ryzen 3 ailesi, SMT(Simultaneous multi-threading – Intel’de Hyper Threading yani) ve XFR (Extended Frequency Range) özelliklerine sahip değil fakat tüm modellerin çarpan kilidi açık, yani OC edilebilir rahatlıkla.
Şimdilik işlemciler hakkında bir fiyat bilgisi yok ancak yılın üçüncü çeyreğinde geleceklerini ve fiyatlarının yine rakip Core i3’lere göre rekabetçi olacağını söyleyebilirim.

AMD Ryzen Pro Nedir, Ne İşe Yarar?

Yukarıda özetlediğimiz gibi AMD’nin Ryzen Pro ailesi, teknik özellikler bakımından anaakım işlemciler ile herhangi bir farklılık içermiyor. Farklı olan nokta ise işin kaput altında yazılım ve destek kısmında. AMD, Ryzen Pro ailesini kurumsal müşterileri için optimize etmiş durumda.


Güçlü, güvenli ve güvenilir olarak kısaca özetleyebileceğimiz işlemciler dahili AES 128-bit şifreleme motoruna, Windows 10 Enterprise Güvenlik desteğine, FTPM / TPM 2.0 özelliklerine destek sağlıyor. Bunun dışında kurumsal işletmeler için AMD garanti desteği gibi farklı avantajlar da sunmakta.

Kaynak; Wccftech


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir