Android Ekosisteminde Neden Güncellemeler Geç Geliyor?


Dijitaller’den hepinize merhabalar, bu yazımızda Android ailesindeki en büyük sorunlardan olan güncellemeler hakkında bir iki kelam edeceğiz. Bildiğiniz gibi mobil pazarda iOS, Android ve Windows Phone olmak üzere üç ana işletim sistemi ve platform bulunuyor. Fakat her nasılsa Android’de güncellemeler biraz sıkıntı yaratıyor bizlere.
Mobil platformlarda genele baktığımızda pazar payı olarak Android’in diğer işletim sistemlerine göre bariz bir üstünlüğünün olduğunu görüyoruz. Ciddi oranda özelleştirmelere izin veren Android sistemini Google her yıl geliştiriyor ve yeni bir sürümü piyasaya sürüyor. Özelleştirmeleri ise genellikle farklı firmalar yapıyorlar ve kullanıcılara rakiplerinden çok daha farklı deneyimler yaşatmaya çalışıyorlar. Bu farklılıklar genellikle yazılım tarafında arayüzlerde oluyor.mobiling
Android tarafında bu denli çeşitliliğin olması bir hayli güzel olsa da aslında bir kaç yönden biraz dezavantajlı olduğunu söylemeliyiz. Kaldı ki bu dezavantajların en büyüğü güncellemeler. Bir çok tüketici binlerce lira verdiği telefonlarının uzunca bir süre güncel kalmasını bekliyor ki bence bu onların en doğal hakkı. Fakat bu beklenti çoğu zaman firmalar tarafından sekteye maruz bırakılıyor ve güncellemeler bir türlü gelemiyor.
Güncellemelerin geç gelmesindeki asıl neden ise Android işletim sistemi üzerine firmaların yaptığı o özelleştirmeler. Bir çoğunun telefon satın alma nedeni olabilecek arayüzler ve ek özellikler aslında güncellemelerde sıkıntıya neden oluyor. Zira Google’ın yeni Android sürümü geldiğinde o özelliklere uyumlu olmuyor dolayısıyla firma kendi uygulama veya özelliklerini yeni sürüme uydurmaya çalışıyor ve testlerini yapıyor. Tabii bu iş doğal olarak uzun sürüyor. Buna birde yetersiz sayıdaki Ar-Ge ve yazılım ekibi katlanınca bir türlü gelemeyen güncelleme gelse bile hatalar dolu bir sürüm ile karşı karşıya kalıyoruz.1940622 (1461 x 895)
İşin bir başka boyutu ise donanımsal anlamda. Zira Android tarafında yüzlerce firma farklı cihazlar üretiyor ve bu ürünlerde farklı donanımlar kullanıyor. Bu denli çeşitliliğin fazla oluşu hem Google’ı hemde güncelleme verecek üreticileri zora sokuyor. Diğer taraftan rakiplere yani iOS ve Windows Phone‘a baktığımızda ise üreticilerin tek veya çok az olduğunu görüyoruz. Örneğin Apple, senede bir kaç cihaz piyasaya sürüyor dolayısıyla az sayıdaki ürüne güncelleme vermek kolaylaşıyor. Keza Microsoft’un Windows Phone ailesi gibi. Rakamlar ile konuşmak gerekirse iOS 9 güncellemesi Apple cihazlarının %80‘ine gelmişken WP tarafında Windows 10 Mobile neredeyse yarısına gelmiş durumda. Android tarafında Marshmallow ise %2-3 dolaylarında. Evet, şimdilik bu yazının sonuna geldik. Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir