Benchmark testleri insanı boğuyor


Merhabalar;
Daha önce defalarca bahsettiğim bir konuda bu kez düzenli bir kaynak oluşturmak istedim ve geçtim klavyemin başına. İnternette gördüğümüz benchmark testleri sanıldığı kadar masum mu? Biraz bunun üzerinde durup, cevaplar arayalım istiyorum.
Her teknoloji sitesinde görebileceğimiz sahne; -misal, ekran kartı üzerinden konuşacağım- iki ekran kartı yanyana koyulmuş benchmark testlerine girmiş. Arada 100 küsür puan oluşmasına karşın 100TL gibi de bir fark var. Şimdi güzel soru şurada geliyor. Ya kardeşim tamam rakamsal olarak 100’lük bir fark gösterdin ama ben bu farkı gözle görebilecek miyim? Göreceksem ne kadarını göreceğim onuda detaylı anlatsana. Benchmark’ı yapan adam bu işin ehli olsa bile, işte bu kısımda nedense tıkanıyor. 100 puan üstteyse iyi diyelim geçelim havasındalar. Madem bu iki ekran kartı masanın üstünde, onları birde gerçekçi ve günlük kullanım deneylerine tabi tutup bizlere video ile neden aktarmıyorlar? Ben sayısal rakamlara fazla takılmam… Bunlar bana basit pazarlama taktikleri gibi geliyor. Ekran kartına azıcık abanalım alternatifini 100 puan geçsin fiyatını da 100TL arttırırız alan onu alır diye düşünüyor sanırım chipset firmaları.
İkinci ve önemli bir noktada sanırım kullanıcıya yapılan psikolojik baskı. Elinde bir donanımın var, -misal, SSD- yeni almışsın daha 1 yıl olmuş. Böyle testleri görünce huylanıp gidiyorsun sende test yaptırıyorsun. Diskin ömrü %99 çıkmış ama 500mb’a kadar yazma hızı çıkıyor diye almışsın test sana 420mb hızda yazdığını söylüyor. Hemen başladın işte kıllanmaya. “Uf eskidi yaşlandı be abi” moduna geçmeye. Sanırım benchmark şirketlerininde yaptırmak istediği en önemli şeyi yaptın. Ürününden mutsuz oldun. Artık daha iyisi var; biliyorsun. İşte şimdi sana mutluluk satma zamanı…
Demem o ki, sayısal değerlerden daha ziyade, bu sayısal değerlerin size nasıl yansıyacağını anlatan kaynakları dikkate alın. 100 puan donanımsal olarak ne kadar fark yaratıyor? dan ziyade o 100 puanlık fark bana nasıl yansıyacak diye araştırmanızı öneriyorum. Ayrıca bırakın artık şu benchmark huyunuzu. Donanımınız sizi mutlu ediyorsa, neden illa şüphelenmek için bir kapı, paranoyak olmak için bir sebep arıyorsunuz?
İyi günler dilerim, esen kalın.
 


Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir