Beyin Faaliyetleri Gerçek Zamanlı Olarak İnternette Gösterildi, Bu Bir Devrim!


Gelecek için önemli gelişme

Özet; Wits Üniversitesi’nden araştırmacılar bir beyni direkt internete bağlandılar. Bu projeden toplanan veriler, makine öğrenimi ve beyin-bilgisayar arayüzlerindeki  sonraki adımları tetiklemeye yardımcı olabilir.

Çevremizdeki nerdeyse her türlü nesne artık internete bağlanabiliyor. 2020’li yıllarda internete bağlı cihaz sayısının inanılmaz ölçüde büyümesi ve oluşturdukları verinin de yine inanılmaz boyutta olacağı tahmin ediliyor. Yeni gelişmeler gösteriyor ki internete bağlı ”cihazlar -IoT” arasında insan beyni de olabilir.
Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi‘nden araştırmacı bir grup biyomedikal mühendislik alanında önenmli bir adım attı. Medical Express‘te yayınlanan bir habere göre, araştırmacılar ilk defa insan beynini gerçek zamanlı olarak internete bağlamak için bir yol bulmuşlar. ”Brainternet” olarak adlandırılan sistem esasında insan beynini IoT’un bir parçasına dönüştürüyor.
Aslında daha önce bunun neden yapılmadığını anlamış değilim, evet bir uzaman değilim ancak insan beyninin dalgalarının Emotiv EEG cihazları ile toplanabildiğini biliyorum. Bu projede de aynı şekilde beyinin yaydığı dalgalar kafaya takılan Emotiv EEG cihazı ile toplanıyor. Sonrasında bu sinyaller Rasberry Pi’ye gönderiliyor. Rasberry Pi üzerindeki arabirim bu verileri daha sonra gerçek zamanlı olarak herkese açık (WWW) web sitesine iletiyor. (EGG = elektroensefalografi)

Başlık görseli gibi bu da Emotiv EEG cihazlarının bir örneği. Aşağıdaki videoda araştırmada kullanılan cihaz görülebilir. Mantık aynı.

Web sitesine iletilen veriler canlı bir şekilde gözlemlenebiliyor ve insan beyninin faaliyetleri görülüyor.
Elektrik ve Enformasyon Mühendisliği Okulu öğretim üyesi ve proje sorumlusu Adam Pantanowitz şunları söylüyor;

”Brainternet, beyin-bilgisayar arayüz sistemlerinde yeni bir sınırdır. Bir insan beyninin nasıl işlediği ve bilgiyi nasıl işlediği konusunda anlaşılabilir veri elimizde yok. Brainternet, bir kişinin kendi beyinini ve başkalarının beynini anlamasını basitleştirmeyi amaçlıyor. Bunu, beyin aktivitesini sürekli olarak izlemek ve bazı etkileşimi sağlamak yoluyla yapmakta.”

Pantanowitz, bunun projenin olasılıklarının başlangıcı olduğunu söyledi. Ekibin şu anda kullanıcı ve beyinleri arasında daha etkileşimli bir deneyim vermeyi hedeflediğini de ekliyor. Bu işlevselliklerin bir kısmı sitede zaten yapılmış ancak kol hareketi gibi uyarılarla sınırlı olan çok dar bir etkileşim söz konusu.

“Brainternet, bir makine-öğrenme algoritması için veri sağlayacak akıllı telefon uygulaması aracılığıyla kayıtları sınıflandırmak için daha da geliştirilebilir. Gelecekte, beyne girdi ve çıktılar olmak üzere her iki yönde de bilgi aktarımı yapılabilir “dedi, Pantanowitz.

Bu proje, gelecekteki uygulamalar, makine öğrenmede ve Elon Musk’ın Neuralink, Bryan Johnson’ın Kernel’i gibi beyin-bilgisayar arabirimlerinde çok heyecan verici ilerlemelere neden olabilir. Bu projeden toplanan veriler aklımızın nasıl çalıştığının ve beyin gücümüzü artırmak için bu bilgiden nasıl yararlanabildiğimizin daha iyi anlaşılmasına yol açabilir.

Belki ileride Source Code veya Chappie gibi filmlerde gördüğümüz şeyler gerçek olabilir. Ner dersiniz?

#Kaynak; Futurism Medical Express


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir