Bulut Depolama Nedir?


Merhabalar,
Bugünkü yazımda günümüz de iyice yaygınlaşmakta olan bulut depolama teknolojisi üzerine sizleri bilgilendirmek istiyorum. Daha önce “En iyi Bulut Depolama Servisleri” adlı videomda bundan birazda bahsetsem de detaylara girmem gerekiyor. Haydi başlayalım!

Bulut Depolama Nedir?

Öncelikle adında ki “Bulut” kelimesi nereden geliyor bunu açıklayalım. Bulutlar hareket ederler, sabit değildirler. Hatta bazen arada muhabbet dönerken “Yağmuru gelirken biz getirdik.” deriz şakayla karışık. Bulutun bizleri takip ettiğini sanarız. Biz nereye gidiyorsak oda oraya geliyor deriz. Bulut depolama teknolojisinde ki o bulut; işte buradakiyle neredeyse aynı.
Hepimiz; fotoğraflarımızı, belgelerimizi, müziklerimizi, sunumlarımızı bilgisayarımızın depolama birimlerinde, USB’lerde, Harici harddisklerde taşırız. İyidir, güzeldir de eğer içinde önemli bir belgeniz bulunan USB’nizi yanınızda götürmeyi unutursanız gününüz mahvolabilir. İşte tam olarak bunun için bulut depolama teknolojisi var. Bu dosyalarınızı, internet üzerinden size sunulmuş olan depolama alanına yüklemiş olduğunuzu düşünün. Yanınızda internet varsa, size ait olan bu depolama alanına gidip o dosyaya erişebilirsiniz. Yani önemli belgeleriniz sizi bir bulut gibi takip eder. Siz nereye giderseniz, onlarda oraya gelirler.

Bulut Depolama Ne Gibi Kolaylık Sağlar?

İşinizle ilgili üzerinde çalıştığınız bir excel /word dosyası var diyelim. Tatile çıkma kararı aldınız ama ufak tefek eksikleri kaldı bu dosyanın. İş bilgisayarınızı yanınızda götürmenize değmeyecek bir şey hemde. Bu önemli dosyanızı bulut deponuza atıyorsunuz, tatile gittiğiniz de internet kafe bulup bulut deponuza girip, dosyanızda düzenlemeler yapıp kaydedip gidiyorsunuz. Böylece ufak tefek işler için koca bilgisayarı yanınızda götürmemiş oluyorsunuz.
Yine aynı şekilde farklı bir senaryo deneyelim. Muhabese şirketiniz var ya bir sürü şirketin girdilerini tutuyorsunuz. Ofisinize hırsız girse ve bilgisayarınızı çalsa tüm emekleriniz boşa gidecek. Halbuki bulut depolama kullansanız giden sadece bilgisayarınız olur verileriniz sizinle kalır. Aylık olarak muhasebe verilerinizi bulut deponuza yükleyip bilgisayarınız çalınsa bile yeni bilgisayarınıza bu verileri indirip yolunuza kayıpsız devam edebilirsiniz.

Kullanımı Kolay mıdır?

Hemde çok kolaydır. Hepsinin çalışma mantığını anlatayım.

  • Kayıt Ol
  • Giriş Yap
  • Önemli dosyalarını buraya yükle
  • Sıkıntı olduğunda bulut depondan indir.

Görüldüğü gibi kullanımı çok basittir. Bulut depolama sunan bir çok şirket vardır. Bu  şirketlerin sitelerinde kullanmış olduğu arayüz farklı olsa da çalışma mantığı tüm bulut sistemlerinde aynıdır.

En İyi Depolama Servisi Hangisi

İşte bunu öğrenmek için lütfen aşağıda ki linkte bulunan videoyu izleyiniz. Bu video da canlı canlı bulut depolama nasıl kullanır onu da öğreneceksiniz:
Bulut Depolama Servisleri İncelemesi
Bir sonra ki yazımda görüşmek dileğiyle.
Esen kalın.


Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir