Bütün Buzullar Eriseydi Dünya Böyle Görünürdü!


Sıcak, daha da sıcak olacak

Aşağıda göreceğiniz haritalar ile günümüz dünyası arasında sadece tek bir büyük fark var: Kara üzerinde bir gıdım buz parçası bile yok. Tüm buzların eridiği bir senaryoda Natinal Geographic’e ve bilim insanlarına göre okyanus ve uluslar arası deniz seviyeleri minimum 65 metre kadar yükselecek.
Dünya üzerinde 8 milyon kilometre küpten fazla buz bulunuyor ve bunların tamamının erimesinin 5000 yıldan fazla zaman alacağı belirtiliyor. Eğer biz, atmosfere karbon salınımına bu şekilde devam eder ve ortalama sıcaklıkları 14 dereceden 27 dereceye çıkartırsak.
Ancak Küresel Isınma‘nın etkilerini hissetmemiz için sıcaklıkların bu kadar artmasına gerek bile yok. Muhtemelen bütün buzlar eridiğinde insanlığın önemli bir kısmı da çoktan yok olmuş olacaktır. Bilim insanları, ortalama sıcaklık artışının bırakın 13 derece artmasını sadece 2 derece arttığında bile insanlığın sona yaklaşacağını belirtiyor.
Her neyse, hemen haritalar ve yok olan şehirlere geçelim.

Kuzey Amerika

Tüm Atlantik sahiller, Florida ve Körfez Sahilleri ile birlikte yok olacak ve suların altında kalacak. San Francisco’nun tepeleri birer ada kümesi haline dönecek, Central Valley ise dev bir koy haline gelecek. DC, New York, Miami, Havana, Housten ve Boston, kendini serin sular altına bırakacak.

Güney Amerika

Kuzeydeki Amazon Havzası ve güneydeki Paraguay Havzası, Atlantiğin bir parçası haline gelecek, Buenos Aires, kıyı Uruguay ve Paraguay’ın çoğu yok olacak.

Afrika

Diğer kıtalara oranla Afrika, suların yükselişiyle birlikte çok daha az toprak kaybedecek. Ama, artan yüksek sıcaklıklar çölün genişlemesine ve Afrika’nın yaşanılmaz bir yere dönüşmesine neden olacak. Mısır, Kahire ve İskenderiye, Akdeniz’in saldırısına maruz kalacak.

Avrupa

Londra, Kopenhag, Amsterdam, Brüksel, St. Petersburg, Stockholm, Venedik, Amsterdam… Güzel zamanlardı. Bu arada göremediğiniz gibi Hollanda artık yok.

7 tepeli Istanbul‘un ise sadece tepeleri kalacak. Bu arada Akdeniz’in artan su miktarı Kara ve Hazar Denizi’ni şişirecek. Türkiye, Kara Deniz kıyılarından pek bir şey kaybetmeyecek Ege’de adalar kaybolacak ve biraz toprak kaybedeceğiz, Güney Kıbrıs’ı da öyle.

(Eğer eviniz sular altında kaldıysa yorum kısmında belirtin, buluruz bir çaresini.)

Asya

Bangladeş’in tamamı gibi 600 milyon Çinlinin yaşadığı toprak sel olacak. Hindistan’ın kıyı kesiminin çoğunluğu sular altında kalacak. Şanghay, Pekin artık yok.

Avustralya

Günümüzde orada yaşayanların çoğunun istediği gibi Avustalya’nın çöl kesiminde yeni bir iç deniz oluşacak. Üzücü olan ise şimdilerde her 5 Avustralyalının dördünün yaşadığı dar kıyı şeridi yok olacak. Üzgünüm.

Bonus; Güney Antarktika

Yeni kara parçamız var.

Kaynak; NatGeo


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir