Cassini Son Yolculuğundan Önce Soluk Mavi Noktayı Çekti


NASA’nın Satürn ve uydularını araştırması için yıllar yıllar önce gönderilen Cassini uzay aracı artık emekliliğine ayrılmak için gün sayıyor. Son günlerinde ise bize, bizi hatırlaran inanılmaz bir fotoğraf gönderdi.

Cassini, görevini tamamlamadan önce son olarak objektifini Dünya ve Ay’a çevirdi. Tam 1.4 Milyar kilometre uzaklıktan çektiği fotoğraf gerçekten büyüleyici. ”Sadece parlak bir nokta görünüyor” diyebilirsiniz ama bu bakış açınıza göre değişir. Bana göre bu fotoğraf, Dünya’da bulunan her canlının, her insanın bulunduğu oldukça kalabalık bir aile fotoğrafı. En büyük liderler, sanatkarlar, bilim insanları ve normal vatandaşlar. Carl Sagan’ın da dediği gibi, bildiğimiz ve yaşayabildiğimiz tek ev olan ”soluk mavi noktanın” ne kadar derğerli olduğunu bizlere gösteriyor bu fotoğraf.


Cassini‘ye dönecek olursak o aslında bir kahraman ve bu yazıyı okuyan çoğu kişiden daha yaşlı. 1997 yılında fırlatılan Cassini, 7 yıllık uzun yolculuğu sonucunda 2004 yılında Satürn’ün yörüngesine girmiş, Huygens isimli uydusunu Satürn’ün Titan isimli uydusuna göndermiş ve o zamandan beri yani 13 yıldan beri Satürn ve uyduları hakkında elde ettiği bilgileri bize göndermeyi başarmış bir kahraman.
Bununla da kalmayan Cassini, 2005 yılında Satürn’ün minik uydularından birisi olan Enceladus‘u fotoğraflamıştı. Kısa süre önce ise Enceladus’da yaşamın olabileceğini bizlere gösterdi zira Uydu’da, 5km kalınlığında buz tabaka ve 65km derinliğinde bir okyanus bulunuyor. İşin ilginç yanı Enceladus’da, okyanusun derinliğinde hidrotermal bacalar yer alıyor ve yüzeye kadar gayzer patlamalarına sahip.
Cassini tarafından 2005 yılında çekilen Enceladus ve kilometrelerce yükseğe fışkıran gayzerleri.

Cassini, uydunun yüzeyinden uzaya fışkıransuyun içinde karbon, hidrojen ve azot olduğunu keşfetti. Bu elementler en azından ilkel yaşam için şart. Üstelik hidrotermal bacalar ve hidrojen diyince aklımıza Dünya’mızdan da tanıdığımız Kemotrof canlılar geliyor. Bu mikroskobik canlı ütürü hidrojen ile besleniyor.
İşin özü Cassini’nin yaptıklarını anlatmakla bitiremeyiz. Kahramanımız 15 Eylül 2017 tarihinde kendisini Satürn’ün 2.400 km’lik iç halkasına doğru bırakacak. Atmosferde yok olana kadar sessizce bekleyecek. Hizmetlerin için çok teşekkürler Cassini. Seni seviyoruz.
Kaynak; NASA


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir