Çin, Dünyanın En Büyük Radyo Teleskobunu Tamamladı, Uzaylı Avı Başlıyor!


Şu sıralar bir çok ülke hedefini uzay araştırmalarına ve geliştirmelerine çevirmiş durumda. Son dönemde yaptıkları atılımla öne çıkmayı başaran Çin ve Hindistan bu ülkelerden bazıları. Bu atılımlar arasında ise Çin’in yapımını tamamladığı dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST ( Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) bulunuyor.

Dünyanın En Büyüğü

Boyutu 30 adet futbol sahası büyüklüğünde olan bu radyo teleskobu birinciliği Porta Riko’da bulunan ABD’ye ait Arecibo Gözlemevi’ni geçerek kazanmış durumda. Bu denli büyük radyo teleskopları uzaydaki en küçük sinyalleri tespit etmeye yarıyor. Bu bağlamda Çin Astronomi Derneği başkanı Wu Xiangping’de açıklamasında, “Galaksimiz dışındaki zeki yaşam formlarını arama çalışmalarında ve evrenin kökenini keşfetme konusunda bizler için çok önemli bir araç olacak.” ifadelerini kullandı. FAST’ın yapımına 2011 yılında başlandı ve maliyeti 180 Milyon dolar oldu. Eylül ayında ise teleskop çalışmalarına başlayacak.
bilder-woche-china-guiyang-radioteleskop (990 x 570)

Çin’in Atılımları Devam Edecek

Çin uzay araştırmalarını arttırarak devam etme niyetinde. 2013 yılında Ay yüzeyine araç indiren Çin, Long March-7 roketinin de denemelerini yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta roketin ilk denemesi gerçekleştirilmişti. Hedefler arasında 2022 yılında ise kendi Uzay İstasyonları bulunuyor. Çin aynı zamanda 2036 yılında Ay’a insanlı yolculuk yapacak.
Ay’a insanlı yolculuklara baktığımızda sadece ABD’yi görmekteyiz. 16 Temmuz 1969 yılında Apollo 11 aracının fırlatılmasıyla  uzay aracı 20 Temmuz 1969’da yörüngeye girmişti. Ay’da ilk yürüyüşü yapan Neil Armstrong ise tarihe altın harfler ile kazınmıştı. Bu yolculuktan sonra sırasıyla Apollo 14; 31 Ocak 1971, Apollo 15; 26 Temmuz 1971, Apollo 16; 16 Nisan 1972 ve son olarak Apollo 17; 7 Aralık 1972 yolculukları gerçekleşmiştir ve bundan sonra günümüze kadar insanlı yolculuk yapılmamıştır.
Kaynak


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir