Çocuk ve Teknoloji İlişkisi


Sevgili Dijitaller takipçileri,
Yine bir blog yazısı ile karşınızdayım. Aslında bu makaleyi Facebook’ta görmüş olduğum küçük bir çocuğun, sapık ruhlu bir mahlukla konuştuğunu gösteren bir resim üzerine yazıyorum. Son zamanlarda bu tarz olaylar giderek çoğaldı. Peki bunun altında yatan nedenler neler? Çocukların teknolojiyle olan ilişkisinde aileler nasıl bir tutum izlemeli? İşte tüm bu soruları, falanca uzman psikiyastrist yada falanca pedagog olarak değilde, bilgisayarla ve internetle çok küçük yaşında tanışmış, onu etkin olarak kullanmasını çok küçük yaşlarda öğrenmiş ve ekmek kapısına dönüştürmüş birisi olarak cevaplayacağım.
family, children, technology, money and home concept - smiling f
 

Küçük yaşlarda ebeveyn denetimi şart!

… Zamanın çocukları artık çok zeki, vallahi benim bilmediğim şeyleri o falanca cihazda yapabiliyor, kurdu gibi kullanabiliyor.” diyen bir ebeveynin, çocuğunun eline internete bağlı teknolojik bir cihazı tutuşturması oldukça riskli bir durum. Çocuğunuzun internette ne yaptığını takip etmeniz oldukça önemli. Fakat bunu, ondan daha az bilerek yapamazsınız. Öncelikle teknolojiyi etkin olarak sizin kullanmanız gerekiyor. Ardından çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz. İyi bir ebeveyn, çocuğuna bilgisayar alıp başı boş bırakan değildir. İyi bir ebeveyn, çocuğuna bilgisayar alıp ondan oyun kodlamasını isteyendir, onu yönlendirendir. Hiçbir çocuk ödev yapacağını düşünerek bilgisayar almaz, bu böyledir. Genellikle çocuklar ilk plana eğlenme amacını koyarak bilgisayar/telefon talebinde bulunur. Yani çocuklara teknolojik cihazlar almak bir başarı değil, elindekini düzgün kullanmasını öğretmek bir başarıdır. Sevgili ebeveynler burada sözüm sizlere: “Bu bilgisayarı ödevlerin çoğunluk olmak üzere kullanmalısın!” diye tembih etmek onlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Bu bilinçlendirmek değil, kısıtlamaktır. Siz evde olmadığınız vakit istediğini yapacaktır. Önemli olan bilinci aşılamaktır, emirler vermek değil.
Young boy travels with tablet on train

Çocuklar teknolojiden ne anlar?

Çocuklar oyun oynar. Dünyanın kanunudur bu. Siz çocuğunuza bilgisayar alıpta oyun oynamamasını isterseniz sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Bunun yerine ona dengeli olmayı öğretmelisiniz. Hangi sitelerden nasıl araştırma yapabileceğini, hangi siteleri eğlence amacıyla kullanacağını, hangi oyunların onu daha fazla geliştireceğini açıklamanız gerekiyor. Birlikte oturup sohbet etmelisiniz, internet ortamını ve nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatmalısınız. Çocuklarınız oyun oynuyor diye dert etmeyin. Oyunlar zeka gelişiminde oldukça etkilidir. Çocukların mimari, mühendislik, hatta pratik zekasını geliştirebileceği bir sürü oyun var. Fakat ebeveynlerin “oyunlar vakit kaybıdır!” anlayışı yüzünden bu konularda bilgisi yoktur. Bu yüzden çocuğunu yönlendirmek yerine, ona bilgisayar aldığı için kendisiyle gurur duyar ve çocuğunun kendisinden daha çok şey bildiğini övünç kaynağı gibi anlatır.
Bilgisayar oyunlarının dil öğrenme üzerinde de ciddi bir etkisi vardır. Çocuğunuza oyunlar üzerinden ikinci bir dil öğrenme isteği aşılamanız oldukça basit. Eğlenebileceği bir oyun bulun ve oyunu anlaması için ne yapması gerektiğini gösterin, işte tüm mesele bu. Kısacası deneyimli/bilgili bir ebeveyn kontrolünde teknoloji, çocuğunuzun donanımlı bir insan olarak yetişmesine olanak sağlayacaktır. “Teknoloji boş, oyunlar boş” demeden önce, bu konu hakkında ne kadar bilginiz olduğunu bir tartın derim.
480572225

Teknoloji, insan yetiştirir!

Küçük yaşlarda çocuğun eline geçen bir bilgisayar, onun kişiliği üzerinde ciddi bir etki yaratır. Örnek vermek gerekirse, “Gökyüzünün neden mavi?” olduğunu da öğrenebilir “Bombanın nasıl yapıldığını da” Kısacası teknoloji, her iki imkanı da çocuğa sunar. İnsanlık için faydalı işler mi yapacaksın yoksa zararlı işler mi? Çocuğun hangisini seçeceği ise yine ebeveyn bilincine bağlıdır. Bu durumda ebeveyn denetiminin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Teknoloji; Google’ın kurucularını da yetiştirir, IŞID’ın militanlarını da. Çocuğunuzun hangi tarafı seçeceği, onu ne kadar eğittiğinize bağlıdır.
Yani demem o ki, teknoloji dünyasında sosyal medyalar tehlikenin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. En büyük tehlike bilinçsiz ebeveynler. “Oğlum internetten bomba yapmayı öğrenmiş!” diyip her dakika teknolojiyi suçlamak yerine, “Oğlum neden internetten bomba yapmayı öğrenmiş?” sorusunu kendinize bir sorun derim sevgili ebeveynler.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Teknolojiyle kalın! 🙂


Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir