DEC-IX İstanbul Zirvesi 2019


İnternet Trafik değişim noktası denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan DEC-IX bu yıl Wyndham Grand İstanbul Levent otelde düzenlediği DEC-IX İstanbul Zirvesinde sektörden bir çok yetkin kişileri ağırladı. Etkinlikte DEC-IX Türkiye’ye olan yatırımı ve geleceğe yönelik planlarının yanısıra konuk konuşmacılar ile beraber Platinyum sponsor olan Microsoft ve diğer firmalar kendi servis ve planlarınlarından bahsettiler.

2015 yılında Türkiye’de hizmet vermeye başlayan DEC-IX İstanbulu Avrupa ve Asya’yı ayıran değil İstanbul’da bulunan köprüler gibi Asya, Avrupa ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayan bir konum olduğunu ve bu konumun dijital dünyadaki önemiyle beraber kendileride İstanbul’un dijital merkez haline gelmesini desteklemek için yatırım yaptıklarından bahsettiler.

İlk Yıl ve Günümüz

2016 Yılında İstanbul’da sadece 9 ASN ile bağlantısı ve 9 Gigabitlik ufak bir hacim ile hizmete başlamalarının ardından 3 sene gibi kısa bir süreçte 24 farklı ASN ile daha bağlantı gerçekleştirmelerinin ardından İstanbul’da toplam 35 ASN ve 157 Gigabitlik trafiğe ulaştıklarını belirttiler.

 

İstanbul üzerinde veridikleri hizmetlerinin %3′ ü kurumsal %9’u eğitim ve araştırma, %38 Ağ Servis Sağlayıcısı (NSP) ve %35′ içerik servislerinden oluşmakta.

Şuanda Türkiyede 25 den fazla veri merkezi ile bağlantıları olduğunu açıklayan Ivo Ivanov , İstanbulun şuanda dünyada en büyük ara bağlantı sisteminin bir parçası olduğunu ve bu sistemin toplamda 1700 den fazla ASN, 470 farklı noktaya erişim, toplam 50 TB hacim ve  maksimum 13+ Terabitlik bir anlık kapasiteye eriştiğini belirtti.

Sayın Ivo Ivanov ile yaptığımız konuşmada Türkiyede İstanbul haricinde planladıkları başka noktalar da olduğunu ve kullanıcılara daha yakın noktalardan hizmet vermeyi hedeflediklerini öğrendik.

Zirvede Platinum Sponsor olan Microsoft’ta Cloud sisteminin ekonomisinden ve bu cloud sistemlerinin nasıl yüksek bir ivme ile büyüdüğünden bahsedildi. Örnek olarak Türkiyede kullanılan Microsoft servislerinin de barındığı Dublin verimerkezinin havadan çekilmiş görüntüsünde veri merkezinin ilk hali (DB3 ve DB4) ve daha sonraki eklenen alanlara bakarak karşılaştırma yapabilirsiniz.

Microsoft Azure üzerinde kiralabilecek bulut sistemlerinin esnekliğinden ve bu esnekliğinden yararlanarak kullanımın olmadığı durumlarda sistemleri küçültüp kullanımın arttığı durumlarda ise otomatik olarak gerekli kaynakların arttırılması ile düşük maliyeti ve yüksek performansından bahsedildi. Azure üzerinde kullanılıcak mikroservis ve serverless uygulamalarda ise sanal sunucu sistemlerine oranla daha hızlı boyutlandırma ve sadece işlem başına maliyet ödemesi olduğundan dolayı sanal sunucu sistemlerine oranla daha yüksek verimde ve daha ucuz olarak sistemi kullanabiliyorsunuz. Önümüzdeki aylarda Türkiyeninde içinde bulunduğu bir kaç yeni lokasyonda da yeni edgelerin aktif olacağını belirttiler. Bu sayede ülkemizden Microsoft servislerine %30 daha düşük gecikme ve stabil bir bağlantı yapılacağından bahsedildi.

Son olarak kapanıştan önce yapılan panelden çıkarttığımız bazı dikkatinizi çekebilecek konular.

Türk Telekom İnternational yurt dışında toplam 45 bin kilometre fiber optik hattı var ve her yıl buna 4.500 metre yeni hatlar ekleniyor. Eskiden Türkiye’nin 4-5 noktadan yurtdışı erişimi vardı şuanda 8 ayrı noktadan erişim sağlanıyor ve önümüzdeki süreçte karadenize yeni bir hat planlanıyor. SMW5 deniz altı fiberoptik hattı terabit seviyerinde iletişime ulaştığı belirtiliyor.

 

 

 

 

 


Dijitaller'in Sunucu ve Ağ altyapısını kuran, düzenleyen. Genel olarak teknoloji ve bilim ile uğraşmayı severim . Detaylı bilgi için https://ahmetozer.org. Lütfen sorularınızı Dijitaller.com Yorumlar veya Twitter üzerinden iletin.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir