Elon Musk’ın çılgın projesi: Hyperloop


Güney Afrika asıllı Amerikalı girişimci Elon Musk 2013 yılının Ağustos ayında yayınladığı bir raporda internet alemini alt üst eden projesini duyurmuştu. Hyperloop adı verilen bu proje, insanları heyecanlandırdığı gibi kafada birçok soru işareti bırakmıştı. Bu yazımda Hyperloop projesinden bahsedeceğim.
“Hyperloop nedir?” diye soracak olursak, manyetik bir alan ya da sıkıştırılmış hava akımı sayesinde yükseltilmiş bir tüpün içinde inanılmaz büyük hızlara ulaşabilen ve insan taşıyabilen bir kapsül cevabını verebiliriz.  Daha da açacak olursak Hyperloop, size yere değmeyen ve tüpün bir miktar havası alındığı için sürtünmesiz ortamda büyük hızlara ulaşabilen bir kapsül içinde seyahat etmenize olanak sağlıyor. Saatte 1200 km hıza ulaşabilen bu kapsüller sayesinde Los Angeles ile San Francisco arası 30 dakikaya kadar iniyor. Bu iki şehir arasındaki mesafe uçakla bile 1 saat 15 dakika sürerken “30 dakika” gerçekten çok iyi bir süre. LA ile SF arası yolculuk yarım saate düşecekse kaba bir hesapla San Francisco ile New York arası, yani koskoca ABD’nin bir ucundan bir ucuna yolculuğun yaklaşık 2,5 saat süreceğini söyleyebiliriz. Hyperloop’un enerjisini güneşten alması çevreci olmasıyla birlikte insanların ulaşıma daha az para ödemesine olanak sağlıyor. “Uçak kadar hızlı, tren kadar ucuz” sloganıyla lanse edilen projenin gerçekleşmesi halinde fiyatının 20-30 dolar arası değişebileceği söyleniyor.
Hyperloop 2
Her ne kadar bilim-kurgu filmlerin kopup gelmiş inanılması güç bir proje olsa da işin içinde Elon Musk olunca insanlar gerçekten umutlanıyor. Böylesine büyük bir projenin önünde aşılması gereken devasa engeller var ama SpaceX kurucusu, Tesla CEO’su ve SolarCity başkanı Elon Musk daha önce bu engelleri aşmasıyla meşhur olmuş bir adam.

Peki Hyperloop gerçek olabilir mi?

Önünde politik, ekonomik, teknolojik engeller bulunan Hyperloop projesi tüm bu engellere rağmen hayal değil. İnsanoğlunun ulaştığı mühendislik seviyesi projenin yapımına olanak tanıyor ancak tahmin edebileceğiniz üzere yakın zamanda Hyperloop ile seyahat eden insanlar göremeyeceğiz. Hyperloop için kimileri 10 sene verse de gerçek dünyanın Tony Stark’ı Elon Musk bu yıl içerisinde test merkezinin inşasını başlattı.

Engeller aşılabilir mi?

Elon Musk’ın engelleri aşmada bir sorunu yok, sorun engelleri aşarken ki yaşanan zaman kaybı. Hyperloop projesinin bazı temel engelleri var. En basitinden kapsülün hareket edeceği tüpün içindeki hava kapsül hareket ettikçe önde birikecek ve bu yavaşlamaya sebebiyet verecek. Elon Musk bu sorun için tüpün 2 katı daha büyük yapılmasını önerdi, böylelikle havanın hepsi olmasa da bir kısmı üstten esip geçecekti, tabi bu da beraberinde bir hız sınırlaması ve maliyet getiriyor.
Bir diğer temel engel ise insanların fiziksel ve psikolojik durumları. İnsanlar 1200 km hızla hareket eden basınçlı kapsüllere binmekte tereddüt yaşayabilir. Binmeye ikna olsalar bile hiçbir şekilde dışarıyı göremediğiniz kapsüller içerisinde mide bulantısı, baş dönmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Buna çözüm olarak ise kapsül duvarlarına monte edilmiş düz ekranlara doğa manzaraları koymak düşünülmüş. Ayrıca Hyperloop yavaş yavaş hızlanacağı için insanların buna alışacağı düşünülüyor. Elon Musk bu konuya önem veriyor çünkü eğer insanlar ilk yolculuklarında kötü bir tecrübe yaşarlarsa bu durum proje için bir felakete dönüşebilir.
En büyük engellerden birisi ise California’da ki arazi fiyatlarının yüksekliği ve kanuni kısıtlamalar. Sırf bu yüzden Hyperloop’u ilk olarak Dubai’de görme olasılığımız var. Proje bedeli ilk başta 6 milyar dolar olarak açıklansa da bunun en az 10 milyar dolar gibi büyük bir rakama ulaşması bekleniyor.
Hyperloop 3
Eğer Hyperloop rüyası gerçek olursa araba, uçak, tren ve gemi gibi ulaşım ailesinin üyelerinden biri olacak ve şüphesiz ulaşımda çığır açacak. Hele ki bunun okyanus üzerinden kıtalararası yolculuk edebilecek seviyeye taşındığı düşünecek olursak heyecanlanmamak elde değil. Umarız engeller kısa süre içerisinde aşılır ve Hyperloop projesi gerçek olur.
Sevgiler…


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir