ExoMars Görevinde Bir İyi Bir Kötü; TGO Yörüngeye Girdi, Schiaparelli Sinyal Vermiyor!


Avrupa ve Rusya uzay aşanslarının ortak olarak yürüttüğü Mars görevinde nihayet geçtiğimiz saatlerde sona gelindi. Bir hafta önce sizlere görev hakkında ayrıntılı bilgileri vermiştik ve görev de aslında kısmen tıkırında işledi diyebiliriz. Fakat beklenmedik bir sorun ortaya çıktı. Yüzeye inecek olan Schiaparelli aracı ile bağlantı koptu ve iletişim şuan sağlanamıyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Federal Uzay Ajansı’nın (RoscosmosExoMars görevi bildiğiniz gibi iki ayaktan oluşuyordu. 14 Mart’ta Dünya’dan fırlatılan ilk adımda hedef Mars’ın alcak yörüngesinde bir gözlem uydusu konumandırmak ve de yüzeyine bir araç indirmekti. ESA geçtiğimiz 19 Ekim gecesi yörüngeye başarılı bir şekilde oturtulan Trace Gaz Uydusu (TGO) için mutluyken yüzeye incek olan Schiaparelli için ise üzgün.
Zira bildiğiniz gibi Schiaparelli, Mars atmosferinde 6 dakika sürecek çok zorlu bir iniş gerçekleştirecektir. Atmosfere 21.000km hızla giren Schiaparelli sonrasında paraşütünü açarak ciddi bir oranda yavaşlayacaktı, sonrasında iki parçaya ayrılacak araç yüzeye yaklaşık 1.1 km yükseklikten 2 metre yüksekliğe kadar 9 adet iticiyi ateşleyerek kendisini saatte 4km hıza kadar yavaşlatacaktı. Sonrasında ise yere hafif bir konuş yapacaktı. (Yapamadı.)
esa-mars-schiaparelli-619-x-1023
Hindistan’da bulunan dev Metrewave Radyo Teleskobu inişin son anlarına kadar Schiaparelli‘den sinyaller almaya devam etmiş ancak sonrasında sinyaller kesilmiş. Paolo Ferri‘de yine sinyallerin inişin son anına kadar alındığını onaylıyor. Bununla birlikte ESOC görev operasyon başkanı da, ”Bu iyiye işaret değil” söylemlerinde bulundu.

Trace Gaz Uydusu (TGO) ise görevini başarılı bir şekilde tamamladı, zaten asıl önemli olan araç bu uyduydu. Zira kendisi Mars atmosferinde metan gazı, su buharı ve diğer gaz izlerini arayayacak. Metan gazı izine zaten rastlanmıştı, bu gaz biyolojik tepkimelerden yani canlıların olduğundan veya gezegende önceden bir yaşamın olduğuna işaret ediyor olabilir.
esa-exomars-mars-1_5728749-1520-x-1021
TGO’dan gelen verile çok önemli olacaktır zira o ayrıca yüzeyi inceleyerek ExoMars görevinin ikinci ayağı olan yüzey aracının iniş noktasını bulacak. 2020 yılında fırlatılacak olan Mars yüzey aracı (Rover) organik maddeleri inceleyerek yaşamın olup olmadığına bakacak. Şimdilik bildiklerimiz bu kadar, önümüzdeki dönemlerde Mars hakkında daha çok konuşacağız. Yeni detaylar geldiğinde sizlerle olacağız.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir