FaceApp, Gizlilik Endişelerine Yanıt Verdi; “Fotoğraflarınız Siliniyor”


Yakın zamanda tekrardan viral haline gelen FaceApp, bu kez yaşlandırma özelliği ile gündeme geldi. Bildiğiniz gibi FaceApp, aslında yapay zeka destekli bir selfie düzenleme uygulaması konumunda. Yaşlandırma özelliği ise uygulamada yer alan bir düzenleme aracı.

Fakat konu uygulamanın yapabildikleri değil. Özellikle ülkemiz dışında uygulamayı kullanan kullanıcıların gizlilik konusunda bazı şüpheleri vardı. Bazı kaynaklar ise uygulamayı, kullanıcı verilerini Rusya ile paylaştığı konusunda uyarıyordu.

Tüm bu iddiaları ve endişeler karşısında ise şirket tarafında bir açıklama paylaşılarak bu iddialara cevap verildi.

Yazının tamamını okumak yerine kısa bir cevap arıyorsanız; “Biz, kullanıcı fotoğraflarını Rusya ile paylaşmıyoruz, endişelenecek bir durum yok.”

FaceApp uygulamasında seçtiğiniz fotoğrafı düzenleyebilmek için uygulama fotoğrafı öncelikle başka bir sunucuya yani bir buluta yüklüyor ve düzenleme bu şekilde gerçekleştiriliyor. Bahsi geçen endişelerden birisi de buydu zira uygulama, düzenleme işleminin telefonda mı yoksa bulutta mı gerçekleştiğini açıkça belirtmiyordu. Yapılan açıklama da ise kullanıcının seçtiği fotoğrafın bir süreliğine buluta yüklendiği belirtiliyor. Bunun nedeni olarak ise “performans ve trafik” gösteriliyor.

Editörünüz sizin için uygulamayı denedi.

Ayrıca açıklamada “çoğu resim yüklenme tarihinden itibaren 48 saat içinde sunuculardan siliniyor” ibaresine yer verilmekte.

Kullanıcı verilerinin Rusya’ya aktarıldığı söylentilerinde ise FaceApp bu iddiaların tamamını reddediyor. FaceApp kurucusu Yaroslav Goncharov tarafından yapılan açıklamaya göre kullanıcı verileri ve şirkete ait diğer altyapılar için AWS ve Google Cloud kullanıldığını belirtiliyor. Ayrıca kendisi hiçbir kullanıcı verisini üçüncü bir şahsa satmadıklarının da altını çiziyor.

Bununla birlikte FaceApp kullanıcılarının verilerinin silinmesini de isteyebileceği belirtiliyor. Bunun için Ayarlar > Destek > Hata Bildir’i kullanarak konu satırındaki “gizlilik” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Çok kullanıcı dostu bir sistem değil fakat bunun daha iyi bir şekilde yapılabilmesi için UI üzerinde çalışıldığı aktarılıyor.

Ayrıca bir ekleme daha yapmamız gerekiyor. FaceApp kullananların çoğunun uygulamaya giriş yapmadığı dolayısıyla yüklenen fotoğraflar ile kişiler arasında herhangi bir bağ yapılamayacağı da açıklananlar arasında.

Açıklamanın tamamına ve kaynağa aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

#Kaynak; TechCrunch


Metin Akpınar
Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir