Facebook F8 Konferansında Duyurulan Her Şey;Facebook Spaces, Zihin Gücüyle Yazmak ve Dahası


Facebook, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği F8 Geliştirici Konferansı’nın bu yıl ki ayağını geçtiğimiz zaman zarfında başlatmıştı. Etkinlik kapsamında birçok yenilik ve hedef duyurusu gerçekleştirildi.

Facebook F8, geliştiriciler ile şirketleri bir araya getiren geleceğin teknolojilerini tartışmaya, araştırmaya ve geliştirmeye dayanan oldukça verimli bir etkinlik. Bu yıl 18 Nisan’da San Jose, California’da açılışı yapılan etkinlikte birçok yeni teknolojinin duyurusu gerçekleştirildi. Bizde sizin için onları derledik.
Facebook’un etkinlikteki ana çerçevesi Bağlanabilirlik, Yapay Zekâ, Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik’ten (AR) oluşuyor. Bu konular altında birçok teknolojinin de duyurusu gerçekleştirildi.
Bağlanılabilirlik, Arttırlmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
Bağlanılabilirlik konusunda Facebook gerçekten farklı şeyler deniyor. Facebook’un aktardığına göre kablosuz veri aktarımında üç rekora imza atıldı; milimetrik dalga (MMW) teknolojisi kullanılarak, noktadan noktaya 13 kilometrede saniyede 39 gigabitlik veri transferi; aynı noktalar arasında çapraz bağlantı teknolojisi kullanılarak saniyede 80 gigabitlik veri transferi; MMW teknolojisi kullanılarak karadaki lokasyon ile 7m uzaklıktaki, havadaki Cessna hava aracı arasında saniyede 16 gigabitlik veri transferi. Ek olarak Terragraph adının verildiği bir sistem San Jose şehir merkezinde test ediliyor. Sistem, fiber benzeri, multi-gigabitlik hızlar sunan ilk milimetrik dalga sistemi olma unvanına sahip. Ve bu geliştirilmeye devam ediliyor. Öte yandan yine Tether-tenna adının verildiği acil durumlarda bağlantıyı geri getirebilecek bir tür acil altyapı sisteminin üzerinde çalışıldığı aktarıldı.
Konferans kapsamında duyurulan bir diğer önemli şey ise Arttırılmış Gerçeklik Platformu olan Camera Effects Platform –Kamera Efektleri Platformu-. Bu platform sayesinde  geliştiriciler veya sanatçılar AR teknolojilerinden yararlanarak yeni filtreler, efektler ve maskeler tasarlayacaklar. Platform içinde iki ürün yer alıyor; Frames Studio ve AR Studio. Frames Studio ile profil fotoğraflarında veya Facebook Kamerasında kullanılabilir çerçevelerin tasarlanması, AR Studio ile ise canlı yayınlarda ve video çekimlerinde kullanılabilir maske, efekt ve çerçevelerin tasarlanması hedefleniyor. Bu paragrafın kısa özeti; SnapChat kopyalanmaya devam edilecek.
Facebook Spaces; Geleceğin Platformu

We just launched Facebook Spaces, our social virtual reality platform. With Spaces, you can hang out with your friends, teleport anywhere and do anything. The actors enjoyed shooting this video so much that they asked if they could stay in Spaces for a few hours after they were done.

Mark Zuckerberg 发布于 2017年4月18日

Etkinlikte duyurulan en önemli detay ise şüphesiz Facebook Spaces. Hali hazırda Oculus üzerinden denenebilir geleceğin platfomunda sanal bir avatar oluşturuyor ve Spaces üzerinde arkadaşlarınız ile buluşabiliyorsunuz. Buluşacağınız mekanlar ise 360 derecede oluşturulmuş video veya fotoğraf mekanları olabilir. Bu sanal ortamda sadece basit bir kalem ile istediğinizi havada çizebiliyorsunuz. Bununla birlikte Spaces sayesinde gerçek hayattaki birisini Mesenger üzerinden görüntülü arayabiliyorsunuz. Tabi 360 derece içerikler neyle oluşturulacak? Tabi ki yeni duyurulan Surround 360 kamera ile. Yeni Surround 360 ile Sanal Gerçeklik teknolojisi kullanılarak sürükleyici ve etkileşim sağlayan videolar yaratılabiliyor.
Messenger 2.0

Hatırlarsanız geçen yıl Messenger’a chatbot’lar gelmişti. Deneyimi zenginleştiren  chatbot’lar bizlere Eğlence, Finans, Haber hatta yiyecek siparişi vermemize yarıyorlardı. Şimdi ise Keşfet özelliği geliyor. Bu sayede botlar ile daha iç içe bir platform yaratılıyor. Facebook aslında Messenger’ı sadece bir mesajlaşma uygulaması olarak görmüyor, onu sosyal bir ağa dönüştürüyor. Artık botlara daha fazla esnek yapı ve yetki verilebiliyor. Bu sayede örneğin Spotify listenizi Messenger’dan bir arkadaşınıza dinletebileceksiniz. Bununla birlikte Messenger biraz da sanal asistan özelliğine kavuşacak. Yemek yemek istediğiniz söylediğinizde size yemek siparişi vermeniz için yardım edecek.
Zihin Gücüyle Yazma

A few minutes ago at F8, we shared a project we're working on that will one day allow us to choose to share a thought, just like we do with photos and videos.Our brains produce enough data to stream 4 HD movies every second. The problem is that the best way we have to get information out into the world — speech — can only transmit about the same amount of data as a 1980s modem. We're working on a system that will let you type straight from your brain about 5x faster than you can type on your phone today. Eventually, we want to turn it into a wearable technology that can be manufactured at scale. Even a simple yes/no "brain click" would help make things like augmented reality feel much more natural.Technology is going to have to get a lot more advanced before we can share a pure thought or feeling, but this is a first step.

Mark Zuckerberg 发布于 2017年4月19日

Facebook’un Ar-Ge departmanı Building 8, iletişimde çığır açacak iki duyuru gerçekleştirdi. Building 8, yeni teknolojisi ile insanların sadece düşünerek dakikada 100 kelime yazmasını hedefliyor. Parmaklarınızla yazabileceğinizden 5 kat daha hızlı olduğunu söyleniyor ancak bu elbette karmaşık yada aşk dolu sözler değil. Mesela bir sürü fotoğraf çektiniz ancak bunların bir kısmını paylaşmayı düşünüyorsunuz gibi… Bu düşünceleri yakalayacak bir giyilebilir alıcılar geliştirilecek.
Ten ile Duyma…?
Bir diğer duyuru ise biraz garip ancak olay şu; İnsanların birbirini tenleriyle duyması. Detaylar maalesef çok yok ancak inanların ten aracılığıyla iletişim sağlayacak donanım ve programlar üzerinde çalıştıklarını aktardılar. Esasında neden ten yerine göz seçmediler yada neden kulak değilde ten, yada niye birbirimizle tenimiz ile konuşalım. Et, ete değ..
 


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir