Galaksimizde Evrenin En büyük Süpernova Patlaması Yaşandı!


Gök Bilimciler şimdiye kadar yaşanmış en büyük Supernovayı keşfetti. Galaksimizde daha doğrusu gözlemleyebildiğimiz tüm uzayda meydana gelen en büyük Supernovanın meydana geldiği Gök bilimciler tarafından teyit ediliyor. Yazının devamına geçmeden Supernova hakkında bir iki bilgi vermemiz gerek.

Supernova Nedir?

SN 1604 Süpernova Kalıntısı
SN 1604 Süpernova Kalıntısı

Supernova, ömürlerinin sonuna gelmiş ve enerjilerini tüketen dev yıldızların patlamasıdır. Patlamanın başlaması ve bitişi haftalar hatta aylar alsa da parlaklığı Güneşten milyonlarca kat daha fazla olmakta. Ayrıca bu süre zarfında yayılan enerji Güneş’in 10 Milyar yılda yayacağı enerjiden çok daha fazladır. Supernovaların kalıntılarıyla farklı güneş sistemleri veya gezegenlerin oluştuğu veya dev karadeliğin meydana geldiği varsayılır.

Şimdiye Kadarki En Büyük Supernova!

kxbhswbkjige5lemcsg8
Samanyolu Galaksimizde yer alan ASASSN-15lh adlı Supernovanın meydana gelişi 14 Haziran 2015’te keşfedildi. Patlama sonucunda açığa çıkan parlaklığın Güneşten 570 Milyar daha fazla olduğu belirtilirken bu parlaklığın galaksimizde bulunan tüm yıldızlardan 20-50 kat daha fazla olduğu söyleniyor. Bizden 3.8 Milyar Işık Yılı uzakta meydana gelen olayı biz daha şimdi görüyoruz. (Çünkü Supernovanın saçtığı ışığı görmemiz daha doğrusu ışığın bize gelmesi 3.8 Milyar yıl aldı.)
ASASSN-15lh-chart-wide1
Bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre patlamanın  şimdiye kadar keşfedilen en büyük supernovadan 2 kat daha büyük olduğu söyleniyor. (18 Eylül 2006,  SN2006 gy adlı Supernova) Sonuca gelirsek patlama mekanizmasında açığa çıkan gücün bildiğimiz tüm teorileri yerle bir ettiği belirtiliyor. Yani patlama hala gizemini koruyor. Patlamadan sonra bir karadelik mi meydana geldi yoksa bir nötron yıldız mı meydana geldi bilinmiyor.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir