Gelecek Kuantum Bilgisayarlarda


Kuantum bilgisayar ve kuantum fiziğini hepimiz duymuşuzdur. Peki nedir bu kuantum bilgisayarlar ? Evimizde kullanıdğımız bilgisayarın kuantum bilgisayarından farkı nedir? Gelin hep beraber bu konuya yüzeysel olarak bir bakalım.
İlk olarak klasik bilgisayarlar ve kuantum bilgisayarların farklılığından bahsedelim. Evimizde kullanıdğımız bilgisayarların temelinde bit’ler yatmaktadır. Bir işlemin sonucunu 0 veya 1 (açık-kapalı) olarak elde edilir. Normal bilgisayarlarımız bitlerden oluşan hafıza yapısından başka bir şey değildir.
D-WaveKuantum bilgisayarlar da ise bu tamamiyle farklıdır. Kuantum bilgisayarı kubitlerden oluşur ve 1/0, 1/1, 0/1 veya 0/0 gibi işlem sonuçlarını işleyebilir. Buda normal bilgisayarlara nazaran inanılmaz bir paralel işlem gücünü ortaya çıkarır. Bu olaya süperpozisyon denmektedir. Bu bilgisayarlar atomlardan, elektronlar ve fotonlardan meydana gelmektedir. Bu sistem içinde daha küçük alan ve daha düşük enerji anlamına gelmektedir (bildiğimiz nanometreden daha düşük)

Paralel İşlem De Ne?

BBCReZQu1103 (1296 x 864)Paralel işlem gücü dedik bu bizim ne işimize yarar demeyin. Açıklayacak olursak aynı anda binlerce veya daha fazla işi yapmanızı sağlar. Klasik bilgisayarlar bunu sıra ile yaparlar. Örnek olarak bir şifreyi çözmeyi düşünün. Kuantum bilgisayarlar var olan tüm kombinasyonları aynı anda denerken evimizde ki bilgisayar ise bunu sıraylar denemektedir.

Peki Bunlar Ne Kadar Güçlü?

Oda gibi qunatum bilgisayar: D-Wave
Oda gibi Kuantum bilgisayar: D-Wave

Oldukça güçlüler. Şuan var olan D-Wave Two (Namı diğer Vezüv, Google’ın olmakta) quantum bilgisayarı 512 kubit’tir. 2 kubit = 4 bit olduğunu biliyoruz yani 22 bit kapasite gücü vardır. (bunu açıklardım ama aklınız karışmasın, üstünden geçiyoruz) D-Wave Two’nun gücü ise 2512 bit güçtedir. Yan yana çarpmaya başlayabilirsiniz ama sonucu ben söyleyeyim, bu sayı evrendeki tüm atom altı parçacıkların sayısından daha büyüktür.

Quantum Bilgisayarlar Evimize Girecek mi?

tut-hardware-dwave-onesHayır. Bunun nedeni kuantum bilgisayarın çalışma mantığında. Kuantum bilgisayarlarda normal kullanıcının işine yarayacak bir güç bulunmuyor. Mesela hesap makinesini açıp çarpma işlemi yapalım bu muhtemelen normal bilgisayarda daha hızlı olacaktır. Veya Dijitaller.com‘a girmeye deneyelim yine aynı şekilde normal bilgisayarlar daha hızlı yapacaktır bunu. Fakat kuantum bilgisayar ile evren hakkında açıklanamayan sorunları hesaplayabilir. Milyonlarca yıl alacak soruları çok kısa sürede çözebilir. Kendini yazabilir yapay zeka yapabilirsiniz. Yani bilimsel araştırmalarda kullanılması daha iyi sonuç doğurur.
Yazımızın sonuna geldik. Kuantum bilgisayarları hafiften özetledik ancak bu konuyu araştırmanızı öneririm. Çok fazla bilgi bulunmakta bunları size aktarmam çok zor. (kabul ediyorum yazmaya üşendim) Özellikle  D-Wave Two bilgisayarını araştırmanızı ve çalışma prensibine detaylı göz atmanızı öneririm.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir