Güçlü Şifre Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?


Merhabalar,
Biliyorsunuz ki ben, pek anti virüs kullanılması taraftarı değilim. Her zaman en iyi anti virüs kullanıcının bilincidir derim. Aslında bu bilincin neredeyse yarısını kesinlikle “Güçlü şifre oluşturma” bilgisi kaplamalı. Yani güçlü şifre seçmezseniz, savunmada ki en önemli kalenizi kaybetmiş olursunuz. Bugünkü yazımda, güçlü şifre nasıl oluşturulur? Korumak için neler yapılmalı? gibi sorulara cevap arayacağım.

Neden Güçlü Şifre?

Çoğu insan, unuturum diye güçlü şifre seçmek yerine; doğum tarihini, cep telefonunu numarasını, adını soyadını ve yaşını kendilerine şifre olarak seçiyorlar. Sizin için akılda kalıcı olabilir. Fakat bu bilgileriniz halkın ulaşabileceği, başkasının mantık üreterek çözebileceği bilgiler olduğu için güvenli sayılmazlar. Hatta hiç güvenli değiller.  Ayrıca sadece harf yada sadece rakamdan oluşan şifrelerde, çeşitli deneme yanılma programları ile çözülebilmektedir. Oluşabilecek tüm kombinasyonları deneyen programlar hayatımızda mevcuttur. Uzun bir süreç içerse de şifreniz çözülebilir. Banka hesaplarınızın bulunduğu, önemli sitelere ait hesaplarınızın bulunduğu, kişisel/şirket belgelerinizi depoladığınız hesabınıza ait e-mail adresinin şifresinin çözüldüğünü bilmek ürkütücü değil mi? Tek bir hesabınızla diğer tüm hesaplarınızın ele geçirelebileceğini düşünmek? Evet, korkunç! İşte bu yüzden güçlü şifre seçimine özen gösterilmeli.
guc2

Güçlü Şifre Nasıl Seçilir?

Şifremizi “0” hariç sadece rakamlardan seçtiğimizi düşünelim. E-mail şifremiz de ortalama 8 haneli olsun.
9 rakam ile 8 haneli yapabileceğiniz tüm kombinasyonların sayısı: 43.046.721
Yani sadece rakam içeren 8 haneli şifrenizin denenerek çözülme olasılığı 43.046.721/1 Tabiki bu ihtimal, sizi tanımayan biri için geçerli. Sizin tanıyan biri ise telefon numaranızdan başlar, doğum tarihinize ve yaşınıza kadar dener. Bunların çözülmesi daha da kolaydır.  Muazzam bir rakam gibi görünse de, yazılan programlar ile denenmesi mümkün bir kombinasyondur. O halde şifremizi sadece rakamlardan seçmek mantıksız.

Güçlü Şifre = Bir büyük harf + birden fazla küçük harf + birden fazla rakam + özel bir karakter

Örnek: A + 739 + zet + ? Yani şifremiz: A739zet?
Bu şekilde hem harf hem rakam hemde özel karakterler içeren bir şifre seçtiğiniz zaman, kombinasyonları bilgisayarların bile deneyerek çözemeyeceği bir zorluğa yükseltiyorsunuz. Bu şifrenizi önemli hesaplarınızın bulunduğu mail adresinizde ve, çeşitli kurum hesaplarınızda kullanmanızı öneriyorum. Bizler önce kendi önlemlerimizi almalıyız, sonrasında işimizi “Burası hacklenmez, dünya devi.” dediğimiz sitelere bırakabiliriz.
Esen kalınız efendim.


Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

2 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir