High Bandwidth Memory Hakkında Bilmeniz Gerekenler


High Bandwidth Memory (HBM) şu sıralar adını sıkça duyduğumuz bir terim. Hayatımıza AMD tarafından giren bu yeni teknoloji yüksek performanslı bir RAM teknolojisidir. HBM bellekler ekran kartının baskılı devre kartında dikey konumda yani üst üste dizilerek bir araya getiriliyor.
amd-high-bandwidth-memory-slide-5 (1440 x 810)
HBM belleklerin ilk önemli artısı çok yüksek bellek bant genişliği diyebiliriz. Bunu en basit bir otoban örneğiyle anlayabiliriz. 4 şeritli yol mu daha iyidir 8 şeritli yol mu? Elbette 8 şeritli yol araçlar için çok daha iyidir daha fazla alanda daha rahat hareket edeceklerdir. Yüksek bant genişliği de ekran kartları için kabaca böyledir. Özellikle bant genişliği ihtiyacı çözünürlük arttıkça kendisini daha çok belli eder. Günümüzde 4K monitörler hayatımıza girmeye başladı bu çözünürlüğü doyurabilmek için daha yüksek bant genişliği şart diyebiliriz. 32-bit GDDR5 bellekler saniyede 7GB veri aktarımı sağlayabilirken 1024-bit tek HBM modülü saniyede 125GB veri aktarabiliyor üstelik çok daha düşük saat hızlarında.
AMD-Radeon-Fiji-Presentation-4 (1370 x 770)
Yüksek bant genişliği yanında HBM ciddi oranda yer tasarrufu da sağlıyor. Öyle ki HBM bellekler GDDR5 belleklere oran %94 oranından daha az yer kaplıyor. 1GB GDDR5 bellek PCB kartında 672mm2 alan kaplarken 4GB HBM bellekler sadece 35mm2 yer kaplıyor. GDDR5 bellekler GPU etrafına yan yana dizilmesiyle PCB kartına ekleniyor, belleği veya bant genişliğini arttırmak istendiğinde GPU’ya uzanan sinyaller çok daha uzun bir yoldan gidiyor. Dolayısıyla bu olay daha yüksek güç tüketimine ve ısınmaya neden oluyor. HBM belleklerde AMD 4 belleği üst üste koyarak GPU’ya daha yakın bir yere konumlandırmıştı. Kısaca HBM bellekler daha küçük, daha az enerji harcıyor, daha az ısınıyor ve çok daha performanslı çalışıyor. HBM bellekler aynı zamanda ekran kartının baskı devre kartının da ciddi oranda küçülmesine neden olmakta. Yani kasamızda daha küçük ekran kartları olacak.
amd-radeon-3d-hbm-vs-25d-high-bandwidth-memory (1601 x 901)HBM bellekler şuanda 4GB RAM’den oluşuyor. TSV teknolojisi sayesinde bellekler üst üste diziliyor ve tek RAM gibi hareket edebiliyorlar. Belleklerin GPU’ya bağlanma tipide değişmiş durumda. AMD HBM bellekleri GPU’ya 2.5D adlı özel bir teknik ile bağlıyor. Kullanılan pasif bir katman ile belleğin GPU ile daha iyi bir iletişim kurması sağlanıyor. Son olarak 2016 yılı içerisinde Nvidia’da HBM 2.0 bellek kullanımına geçecek.
 
 


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir