Hızlı Şarj (Quick Charge) Nedir?


Akıllı telefonlar her gün daha da hayatımızın bir parçası oluyor. Yanında getirdiği diğer kavram da hızlı şarj. 
Her gelen yeni telefonda pil kapasitesi en önemli kriterler arasına giriyor. Daha fazla daha fazla diyoruz. Ama bunun getirdiği bir dezavantaj da var. O da şarj etme süresi. Pil kapasitesi üzerine araştırmaların olduğu gibi hızlı şarj etmenin de üzerine çalışma yürüten firmalar var. Bunun en somut örneğini Qualcomm’un Quick Charge teknolojisi ile gördük. Bildiğiniz gibi telefonların şarj adaptörlerinde en sık karşılaştığımız değerler 5V 1A (5W) dir. Ama konu tablet bilgisayarlara geldiğinde 10W-12W ‘ları görüyoruz. Ama bu teknik maalesef telefonlarımızın hacimsel olarak küçük pillerinde kullanılamıyor. İşte bütün araştırmaların temel sebebi budur.
quick-charge-battery-fill_0_0
“Not: Oppo firmasının da VOOC Flash Charge teknolojisi mevcut fakat ülkemizdeki yaygın olan telefonlarda kullanılmadığı için yazıya eklemedim. Merak edenler buraya tıklayabilir.
PELEG-DESIGN-Charging-Charlie-3

Quallcom’un Teknolojisi Neler Getiriyor?

Qualcomm, özellikle Quick Charge 2.0 ile birlikte normal şarj süresine göre telefonunuzu %75’e kadar daha hızlı şarj edilebilir hale getiriyor. Laboratuvarda yaptıkları testlere göre  3300mAh kapasitedeki bataryası olan telefonda (9V 2A adaptör ile), bataryayı %0 dan %60 a 30 dakikada şarj edebiliyor. Normal adaptörle aynı batarya (Quick Charge 2.0 olmayan 5V 1A) aynı 30 dakikada %0 dan sadece %12’ye kadar şarj edebiliyor. Cihazı Quick Charge 1.0 desteği ile şarj edersek de 30 dakikada %0’dan %30’a şarj edebiliyoruz.
Aslında olaya basit bir dille bakarsak 30 dakikalık şarj sonucunda Quick Charge 2.0 telefonunuza bir gün yetecek güç depolayabiliyor.

Bu Teknolojiyi Kullanmak için Neler Gerekiyor?

Sadece Qualcomm Quick Charge 2.0 destekli bir telefona ihtiyacınız var. Bu sayede bahsettiğim gibi 9V 2A çıkışlı (18W‘a denk geliyor) adaptörleri de telefonumuzda efektif bir biçimde kullanabilir hale geliyoruz. Eğer desteklemeyen bir telefona sahipseniz ve bu adaptörü bağlarsanız ne olur? Cevap çok basit sağlıklı olmasa da telefonunuzun içindeki regülatör pile fazla yük gitmesini engelleyecektir.Cihazınız hasar görmeyecektir fakat hızlı şarj da olamayacaktır.
Ayrıca cihazınızın kutusundan çıkan gibi hızlı şarj adaptörüne ihtiyacınız olacak ve araç şarjları da satışta bulunuyor.
qualcommchip

Hangi Telefonlar Destekliyor?

Her yeni model çıktıkça bu destek sayısı artıyor. Bu adresten desteklenen cihazların listesini görebilirsiniz. Popüler olan LG G4, HTC M9, Samsung Galaxy Note 4, Sony Xperia Z3 gibi amiral gemisi telefonlar bu teknolojiyi destekler durumda.

  • Qualcomm Quick Charge 2.0 Destekleyen Cihazlar Belli Oldu

Ve Şimdi Gerçekler? 

Firmalar, tabiki de abartılı olarak sunmaktalar bu konuyu. Sonuçta uzay teknolojisi gibi görmek yanlış olur. Kesinlikle olmalıdan daha çok olması bir artı olan özellik. 

  1. Bir zararı olamasa da Quick Charge destekli adaptörler şarj ederken aktardıkları akımın da etkisiyle çok daha fazla ısınırlar. Aynı zamanda şarj sırasında telefonun da ısınmasına neden olabilmekte.
  2. Bu teknolojinin arkasında ki bir diğer gerçek de %60 gerçeği. 30 dakikada %60’a kadar şarj ettiği doğru fakat geriye kalan %40 1-1,5 saatte şarj olmakta. Peki bu kötü mü? tabiki hayır, sonuçta hızlı bir şarja ihtiyacınız var ise %60 da size yetecektir. Normal zamanda çoğu insan gibi telefonu şarja takıp uykuya dalabilirsiniz.

quick-charge-black-logo

Sonuç

Telefon pilleri ile ilgili güzel bir adım olsa da %60 meselesi can sıkıcı olabilir. Telefonumda yok diye telefonumu satıp hemen yenisini almalıyım dedirtmiyor. Gün geçtikçe bütün iyi telefonlara yayılmış olacak. Şimdilik seçim yaparken aradığınızı seçmenize destek olacak bir özellik. Ama sürekli bir yerlere yetişme çabası içinde olan bir hayatınız var ise sizin için kurtarıcı bir özellik.
Yorumlarda düşünceleriniz belirmeyi unutmayın, esen kalın…


6 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. türkiye piyasasında destekleyen şarj aletleri va rmı bildiğiniz? internette arayınca yoğunlukla “anker” gibi türkiye’de bulunmayan markalar görünüyor.

    1. Telefonunuzun orijinal şarjını alıp kullanmanız yeterli. Eğer firmada bulunmuyorsa Amazon gibi sitelerden getirtip sonra da dönüştürücü aparat ile kullanabilirsiniz.

    2. Bu bilgileri veren arkadasa tesekkur ediyoruz basarilarinin devamini dilerim cok verici bir bilgi tekrar kendisini tebrik ediyorum

  2. Piyasads qc3.0 şarj aleti cokca mevcut fakat benim telefonun sadece qc2.0 destrkliyor. Fakat piyasada qc2.0 şarj aleti bulamıyorum. Qc3.0 kullansam telefon qc2.0 olarak normal bir şekilde calisir mi?