IDEF 2017'de ASELSAN Gösterisi; Korhan ve AHS-120


Ülkemiz son yıllarda savunma sanayisi alanında önemli atılımlara imza atıyor. Bu alanda görev üstlenen ASELSAN geliştirdiği teknolojiler ile TSK’ya güç katmaya devam etmekte.

ASELSAN’ın son teknolojileri ise Korhan ve AHS-120 IDEF’te kısa süre önce tanıtıldı. Savunma sanayisinde yerlilik alanında eksikliğimizi gidermek için bir süredir atılımlar yapılmakta. Bu atılımlar ve yatırımlar nihayetinde meyvelerini vermeye başladı diyebiliriz. Dilerseniz lafı uzatmadan yeni nesil zırhlı muharebe sistemi Korhan ve otomatik havan sistemi AHS-120 ile tanışalım.

Korhan — Yeni Nesil Zırhılı Sistemi

Günümüz dünyasında muharebe sahaları hiç olmadığı kadar değişken bir yapıya sahip ve bu yapı %100 çevresel farkındalık ve azami etkinliği şart koşuyor. Geliştirilen yeni nesil zırhlı muharebe sistemi yada bir diğer adıyla Korhan bu ihtiyaçları karşılamak için ortaya kondu.
Sınıfında yüksek ateş gücü, geliştirilmiş hedef takip sistemi, kendini koruma ve çevresel farkındalık ile mürettebatı ile etkin bir rol alabiliyor. Genişletilebilir mimarisi sayesinde eğer ihtiyaç duyulursa sisteme ek özellikler, güncellemeler ve ilavelerde yapılabilecek ki bu modülerlik oldukça önemli.
Korhan, ana silah sistemi olarak 35mm top kullanıyor. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından geliştirilen bu top, ülkemizde üretilen 35mm parçacıklı mühimmatları da kullanabiliyor.
Korhan gücünü sadece karada değil aynı zamanda havadaki düşmanlarına karşı da kullanabiliyor. Sistem, helikopterler, uçaklar ve insansız hava araçlarına karşı öz savunma gerçekleştirebiliyor. ASELSAN tarafından geliştirilen otomatik şeritsiz mühimmat besleme mekanizması sayesinde akıllı mühimmat seçimi yapılıyor. Bu sayede hedefin tipine göre zırh delici, antipersonel, hava hedeflerine uygun mühimmat seçilebiliyor. Bu da maliyete olumlu yansıyor.
Ek olarak karadan gelen yakın mesafeli tehditler içinde ana silah sistemine yerleştirilmiş 7,62mm makinalı tüfekte yer alıyor.
Korhan’ın silah kulesi tamamen insansız yapıda, böylece personel koruması ve araç içinde personele azami alanın ayrılması noktasında pozitif katkıda bulunuyor. Bunun yanında Korhan, yeni nesil haberleşme sistemi, lazer tespit ve ikaz sistemi, aktif kendini koruma sistemi (AKKOR), kompozit/serkamik zırh sistemi ve sis havanları ile kendini koruyabiliyor.
Tüm bunların yanında 360 derece çevresel farkındalık yaratan panaromik görüş sistemi, silaha bağımlı nişancı ve bağımsız komutan görüş sistemleri, sisteme entegre uydu tipi mini insansız hava aracı (MİHA), keskin nişansı tespit sistemi ile modern muharebe alanlarında aktif bir güce sahip.

AHS-120 — Otomatik Havan Sistemi

IDEF 2017’de ASELSAN’ın ilgi çekici bir diğer çözümü ise 120mm Havan Sistemi (AHS-120) oldu. Modüler yapısı ile herhangi bir paletli ve taktik tekerlekli platformların yanında sabit tesislere de konumlandırılabilir olması, sistemin önemli avantajlarından. Bir diğer önemli avantajı ise yivli ve yivsiz her türlü yerli/yabancı havan namlusu sisteme entegre edilebiliyor.
Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi, Otomatik Mühimmat Yükleme Sistemi, Geri Tepme Mekanizması ve Atış Kontrol sistemleri ile donatılan AHS-120, hedefini hızlı ve etkin şekilde icra edebiliyor. Bunun yanında araç hareket halinde iken, AHS-120’de yer alan Ataletsel Navigasyon Sistemi tarafından sağlanan hassas konum ve yön bilgileri, araç içindeki görüntü sistemlerinde gösterilerek planlanan yolu izlemesi sağlanıyor.
AHS-120‘nin hedef pazarı olarak aslında Pakistan büyük bir isim olabilir. Geçtiğimiz yıl IHS Jane, Pakistan’ın 2024’e kadar otomatik havan sistemlerine 1.5 Milyar Dolar harcayabileceğini raporladı. Platforma bağımlı olmayan ve modülerliği ile öne çıkan AHS-120 bu alanda Pakistan pazarı için şahsen biçilmiş kaftan.
Kaynak 1 Kaynak 2


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir