İnsanlık Mars'a Gidiyor. NASA 5 Adımlık Misyonlarını Açıkladı


Bekle bizi Mars. NASA, bugün Mars’a ulaşmak için gerekli planları ve yol haritasını tamamladığını açıkladı.  Mars için beş adımdan oluşan bir plan söz konusu.


Kısaca
Her ne kadar hedefe ulaşmak birçok zorluğu içeriyor olsa da, NASA sonunda insanlığın Mars’a ayak bastığının hayalini kurmaya hazır. Bunun için gerekli planları ve yol haritası tamamlandı. 2033’te yolculuğa hazır olacağız.


Mars Misyonu

Ay’a ayak basmadan çok önce insanlık Mars’tan büyülendi. Gezegensel komşumuz sayısız bilim kurgu eserlerinin konusu oldu. On yıllarca süren kararlılık, araştırma ve bilimsel atılımlardan sonra nihayet insanlık, kendisi için büyük adımı atmaya hazır.
21 Mart’ta ABD Başkanı Trump, NASA için bir görev yayınladı. Görevde insanlığın 2033’e kadar Mars’a götürüleceği belirtiliyor. Bir hafta sonra, NASA, Kızıl Gezegene ulaşma konusundaki en detaylı planını hazırladı ve Mars’a giden yolda beş aşamalı yol haritasını çizdi.

Deep Space Gateway

Aşama 0; Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) testler yürütmek ve özel şirketler ile ortaklıklar geliştirmek.
Aşama 1; 2018’den 2025’e kadar uzanacak ve altı Space Lounch System (SLS) roketinin fırlatılmasını ve test edilmesini içerecek. Bu roketler, Mars’a giden yolda astronotlara hizmet etmek için Ay’ın yakınında inşa edilecek yeni bir uzay istasyonu olan Deep Space Gateway (DSG) ‘nin bileşenlerini sunacak.
Deep Space Transport

Aşama 2; 2027’de ” Deep Space Transport ” (DST) tüpü ay istasyonuna fırlatacak. 2028 veya 2029’a kadar astronotlar 400 günden fazla tüpün içinde yaşayacak.
Aşama 3; 2030’da, DST’ye yolculuk için gerekli malzemeler ve ekip gönderilecek.
Aşama 4; 2033’de yolculuk başlayacak.

Astronotların Ruh Sağlığı Önemli

Görevler için NASA’ya ayrılan bütçe kısıtlı. Belirtmek gerekirse bu zorlu görev için NASA’ya verilen bütçe ABD bütçesinin %0.5’i kadar. Karşılaştırma için; Apollo görevleri %4’e ulaşmıştı.
Mars’a misyonu, bütçenin ötesinde engelleri de içeriyor o da astronotları sağlıklı tutmak ve onları yolculukta makul derecede mutlu etmek. Dünya ve Mars arasında ara vermeden, astronotlar uzayda yol alacaklar. Gidiş ve dönüş ile bir iki yıl sadece ekip arkadaşlarının yüzünü görecekler.
Zihinsel sağlık, Mars astronotları için büyük olasılıkla başka bir endişe kaynağı olacaktır, çünkü Cislunar alanından ayrıldıktan sonra bir acil durum olsa bile dönüşü yapma olanağı kalmayacak. NASA’nın HI-SEAS izolasyon deneyinde umut verici sonuçlar çıksa da yolculuğun herkes için mümkün olmayacağı aşikar.
NASA, ayrıca Mars’a ulaşmak için hem Boeing hem de SpaceX ile yarışacak. SpaceX ise Mars’a 2022’de ulaşmayı hedefliyor.
Sonuçta bu tatlı yarış ve rekabet her şekilde işe yarayacak. Birinin bulduğu bir çözüm diğerine katkı sağlayacak. Ek olarak maliyetlerin düşmesi açısından da bu rekabet önemli. Keşke bu rekabetin içinde bir Türk firma veya ajansı katılsaydı diyoruz ancak bizim daha yolumuz var gibi. Her neyse, yakında Mars’ta görüşürüz.
Kaynak; NASA Futurism


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir