İnternet Nedir, Ne işe Yarar?


Hepinize merhaba,
Bugünkü yazımızda İnternet’i ele alacağız, herkesin elinde, cebinde ve evinde olan bu İnternet’e şeysine hafif düzeyde teknik bakacağız ve tarihine doğru ufak bir gezintiye çıkacağız. Yazımızın sonunda ise kişisel görüşlerimize yer vereceğiz. Dilerseniz başlayalım bilgi kokan yazımıza.

İnternet Nedir? Ne İşe Yarar?

Interconnected Networks’un kısaltması olan İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır. Sürekli büyüyen bu ağ, bilgiyi saklama ve paylaşma ve kolayca ulaşma ihtiyacı sonucunda ortaya çıkmıştır.  Herhangi bir sahibi olmayan bu ağa ulaşabilmek için her bilgisayarın kendine özgün bir adresi vardır. İnternet’e ulaşıldığı taktirde mevcut tüm bilgi elinizin altındadır ve aradığınız her şeye ulaşabilir bir konumdasınızdır.

Karşılaşılan Bazı Kısaltmalar

  • gov : Hükümet kuruluşları
  • edu : Eğitim kurumları
  • org : Ticari olmayan kuruluşlar
  • com : Ticari kuruluşlar
  • mil : Askeri kuruluşlar
  • net : Servis Sunucuları
  • ac : Akademik kuruluşlar
  • int : Uluslararası organizasyonlar, kuruluşlar
  • ftp : FTP arşiv Sitesi
  • www : World Wide Web Sitesi
  • tr: Türkiye
  • uk: İngiltere
  • http: Hiper Metin Transfer Protokolü

İnternet’in Tarihi Nedir?

İnternet aslında asırlardır olan bir şey değil. İnternet’in tarihi aslında 1950’lere kadar uzanır daha doğrusu soyut anlamda ilk adımların o yıllarda başladığını görüyoruz.  Başta ABD, İngiltere ve Fransa paket ağlarının ilk tasarımları üzerinde ciddi çalışmalar yapmıştır. Çeşitli geliştirmeler ve adımlardan sonra 1960 yılında ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki kurum ile ARPANET hayata geçirilmiştir. İnternet Protokolü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET üzerinden ilk mesaj 29 Ekim 1969’da saat 22.30’da Kaliforniya Üniversitesi’nden Stanfort Üniversitesi’ndeki bir bilgisayara gönderildi. İlk ileti ‘’Login’’ sözcüğü olacaktı ancak kelimenin sadece ilk iki harfi ‘’L’’ ve ‘’O’’ başarılı şekilde iletilen ilk mesajdı zira sistem bundan sonra durmuş ve saatler sonra aktif hale getirilmişti, yani İnternet’te ki ilk ileti ‘’LO’’ dur. (Yapma lo)800px-NSFNET-backbone-T3
Daha sonraları çeşitli protokoller ARPANET’in geliştirilmesinde büyük rol aldı ve 1982’de TCP/IP standart ağ protokolü olarak tanıtıldı. Tabi bu tarihe kadar ağın kullanımı son derece düşüktü zira sadece askeri ve üniversiteler arasında bağlantılar üzerine kurulu kısıtlı bir ağdı. Yine 1982 yılında National Science Foundation (NSF) üniversitelerde bilgisayar merkezlerinin kurulmasını destekledi ve 1986 yılında NSFNET projesi ile bu merkezleri birbirine bağladı. İlerleyen yıllarda daha önemli gelişmeler ve dünya genelinde bağlantıların ortaya çıkmasıyla ARPANET 1990’da, NSFNET ise 1995’te miladını sonlandırdı.iStock_Web-Internet (1) (1600 x 1200)
Zira 1980’lerin sonunda İngiltere’de Tim Berners Lee, World Wide Web’i (www) yarattı ve zenginleştirilmiş text dokümanlarını çalışan bir ağ sistemine entegre etmeyi başardı. 1990’ların ortalarına kadar gelişen World Wide Web, (modern intenret) anlık mesajlaşma, e-posta, VoIP, video görüşmeler, forumlar ve sosyal ağlar gibi siteler ile dünyaya açıldı. Bu arada unutmadan (WWW) eki CERN tarafından 1983’te getirildi ve kamunun ulaşabileceği şekle çevirildi. Türkiye’de ilk İnternet bağlantısı ise 12 Nisan 1993’te ODTÜ’den Washington arasındaki kiralık hat ile gerçekleştirildi. Türkiye’ye İnternet’in gelişi ve yaygınlaşması 1994’te başlamıştır.

Modern İnternet Kullanımı

2012'de ülkelerin nüfuslarının yüzdesi olarak, internet kullanıcıları.
2012’de ülkelerin nüfuslarının yüzdesi olarak, internet kullanıcıları.

Günümüzde yani 2000-2016 yılları arasında İnternet’te devrimsel nitelikte gelişmeler yaşanmadı diyebiliriz. Ancak İnternet’e ulaşım konusunda dev adımlar atıldı hem devlet kanadından hem de şirketler kanadından. Tüketici ile buluşturulan İnternet, zamanla daha geniş kitlelere ulaştı. Sonsuz diyebileceğimiz bir kaynak haline gelen İnternet’te artık istediğimiz herşeyi bulabiliyoruz. (mesela ‘’şey’’ kelimesinin her zaman ayrı yazılması gerektiği gibi)

Dünya halkının büyük bir kısmı İnternet bağlantısına sahip durumda öyle ki 3 Milyar insan İnternet’e erişebiliyor artık. Facebook, Twitter ve diğer sosyal mecralar günde milyonlarca insanın ziyaret ortamı haline gelmiş durumda. İnternet trafiğine baktığımızda 1980’lere kadar çok dar alanda gigabayt olmayacak seviyede gerçekleşirken şimdi ise trafik 1 Zettebayt’a ulaşmış durumda. (1 Trilyon GB)
İnternete bağlı cihazlar
İnternete bağlı cihazlar

İnternet’te aradığımızı bulmanın dışında cihazlarımız ile konuşabilir hale geldik. İnternet üzerinden ev aletlerimizi kontrol etmek mi dersiniz yada şikayette bulunmak mı dersiniz hepsi var. Tabi bunlar işin her zaman iyi tarafı, İnternet’in gelişmesi ve artan istihdamı bu mecrayı kötü insanların hedefi haline geldi. Virüsler, casus yazılımlar, hackerlar gibi zararlı içerikleri de içeren bir ağ konumunda olan İnternet artık bizim ayrılmaz bir parçamız. 7’den 70’e artık herkesin kullanabildiği bu ağ, kültürleri değiştirebiliyor ve şekillendirebiliyor. Aynı zamanda kültürler arası geçişler bile mümkün kılınıyor. İnternet’in birkaç aylığına yok olduğunu düşünsenize…  Ya da siz bu işlere kafa yormayın, kafa yorarsanız sıyırırsınız. (Bkz: Binali Yıldırım)


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir