İnternetten alışverişte en çok yapılan hatalar


Son 20 yılda e-ticaret sitelerinin yükselişi internet üzerinden yapılan alışveriş sayısını bir hayli arttırdı. Ülkemizde de o eski güvensizlikler yavaş yavaş kalkıyor ve internetten alışveriş yapmak artık sıradan bir hal alıyor. İnternetten alışveriş yapmak her ne kadar ucuz, güvenilir ve kolay olsa da kimi zaman yapılan hatalar internetten alışverişi bir kâbusa dönüştürebiliyor. İşte bu yazıda sizlere o yapılan hatalardan bahsedeceğim

1 – İnternet üzerindeki incelemelere kafayı takmak

Bir ürünü internetten almaya karar verdiyseniz eğer muhtemelen o ürünün incelemesini yapan sitelere başvuracaksınız. Bu siteler her ne kadar size yardımcı olsa da ihtiyacınız olan esas detayları öğrenememe olasılığınız çok yüksek. Çünkü yapılan incelemeler ya belli bir standartlara göre yapılmıştır ya da firmalarla anlaşma yoluna giderek yapılmıştır. Bu incelemelerin size bir yere kadar faydası olacaktır. Bunlardan faydalanmayın demiyorum sadece kafayı bunlarla bozmayın diyorum. Onun yerine ürünü kullanan bir arkadaşınızdan ya da forumlardaki kullanıcı içeriklerinden bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır.
İnceleme

2 – Araştırmamak

Araştırma yapmamak internetten alışveriş yaparken en çok karşılaşılan hatalardan biridir. Bir ürün almaya karar verdiyseniz eğer onu ilk gördüğünüz yerden almak yerine iyice derinlemesine araştırıp, alternatiflerini öğrenip, fiyat karşılaştırması yapıp karar vermek daha sağlıklı olacaktır. Uçsuz bucaksız internet dünyasında bir şeyler satın almadan önce araştırma yapmamak ahmaklık olur. Araştırın, pişman olmayın.

3 – SSL Sertifikası olmayan sitelerden alışveriş yapmak

İnternetten alışverişte en çok dikkat edilmesi gereken ama gözden kaçan bir meselede SSL sertifikası. Bildiğiniz gibi e-ticaret siteleri günden güne artıyor. Bazı siteler her ne kadar size güvenli alışveriş vaat etse de kötü niyetli kişiler kullanıcıları gafil avlayabiliyorlar. Özellikler adını daha önce duymadığınız bir siteden alışveriş yapmaya karar verdiyseniz SSL sertifikasını mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. SSL sertifikasına sahip e-ticaret siteleri sizin kredi kartı bilgilerinize ve şifrenizi hiçbir şekilde ulaşamaz, bilgileriniz doğrudan bankaya iletilir. Böylelikle güvenli alışveriş yapmış olursunuz. Ancak SSL sertifikası olmayan sitelerde tehlikeli bir durum söz konusu. Bir sitenin SSL sertifikasının olup olmadığını anlamak için ödeme sayfasına geldiğinizde adres çubuğundaki kilit simgesini kontrol etmeniz yeterli olacaktır.
SSL

4 – Kampanya var hemen almalıyım!

Eğer gerçekten büyük bir indirim söz konusuysa incelemekte fayda var ama çoğu e-ticaret sitesi kullanıcıları satın almaya teşvik etmek için ürünün asıl fiyatını yüksek tutup o fiyattan komik indirimler yapıyorlar. Siz de eğer piyasayı takip etmeyen biriyseniz bu kampanyalara kanıp “hemen bu ürünü almalıyım” havasına kapılıyorsunuz ve büyük bir yanılgıya düşüyorsunuz. E-Ticaret sitelerindeki kampanyaların sizleri kolayca kandırmasına izin vermeyin. Tekrar diyorum: Araştırın, pişman olmayın.

5 – Ürün açıklamalarına, reklamlara kanmayın

Firmalar ya da kullanıcılar bir ürününün satması için onu allarlar pullarlar ve tüketicilere sunarlar. Özellikler e-ticaret sitelerinde ürün açıklamalarında bulunan abartılı ibarelere aldırış etmeyin. Mesela bir firma size bir telefonun 512 MB belleğe sahip olduğunu söyler ve altına “Hiç takılmadan en son hızda işlemlerinizi yapın” tarzından bir ifade yazar. Siz de eğer sektörü takip etmeyen biriyseniz 512 MB RAM’ın inanılmaz hızlı olduğunu düşünüp bir yanılgıya kapılabilirsiniz. Reklamlara çok aldırış etmeyin sonrasında ürün elinize ulaştığınızda beklentinizi karşılamayabilir. Araştırın, pişman olmayın.

6 – “Ürün bozuk çıkarsa ne yapacağım?” korkusu

Çok basit. Geri göndereceksiniz. Çoğu e-ticaret sitesi size 30 gün içerisinde ürünü iade hakkı tanır. Ürün sizin elinize ulaştığınızda bir fonksiyonu zarar görmüş ya da çalışmıyorsa ürünü iade edip paranızı ya da yenisi isteyebilirsiniz. Genelde insanımız ayağına gelen ürünü geri göndermeye üşendiği için “Ürün bozuk gelir” mantığıyla internetten alışveriş yapmaz. İnternetten yapılan alışveriş, fiziksel mağazalardan yapılan alışverişler kadar güvenlidir. Korkmayın.
İade

7 – Sipariş ettiğiniz ürünün takibini yapmamak

Bir ürünü sipariş ettikten sonra internetten alışveriş süreci tamamlanmış olmuyor. Ürünün gecikmesi, kaybolması vb. olaylara karşı ürün takibi yapmanız sizin sorumluluğunuzdadır. Her saniye takip edin demiyorum ama en azından 4-5 saatte bir “ürünüm neredeymiş” diye bir göz atın. Kimse ürününüze sizin kadar değer vermez.
Tekrar söylemekte fayda var, bilinçli bir alışveriş için araştırmak yapmak şart. Araştırın, pişman olmayın.
Sevgiler…


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir