iOS Safari İpuçları


Eğer iPhone, iPad, iPod touch gibi iOS ile çalışan cihazlarınızda kullanıyorsunuz ve Safari web tarayıcısı kullanıyorsanız burada paylaşacağım bilgiler işinize yarayabilir. Ben iPhone üzerinden anlattı Eğer burada olmayıp bildiğiniz başka faydalı olabilecek bilgi varsa lütfen yorum yaparak bizi aydınlatın. O zaman haydi başlayalım.

1. Web Sitelerini Hızlı Yazın

Site adını girdikten sonra “.com”, “.net”, “.org” gibi kelimeleri tek tek mi giriyorsunuz? Apple standart klavyesinde yıllardır var olan bir özellik var. Çevremde bunu bilmeyenlerin olduğunu gördüğüm ve çok eski bir özellik olduğu için bununla başladım. Öncelikle sitemizin adını yukarıdaki boşluğa yazıyoruz. Örneğin dijitaller yazdıktan sonra parmağımızı nokta (.) tuşuna basılı tutuyoruz. Ta ta 😀 . Parmağımızı kaldırmadan sola doğru kaydırarak “.com” “.tr” “.edu” “.org” …  lardan hangisine ihtiyacınız varsa onun üzerinde bırakın. Alışınca çok pratik bir şey olduğunu öğreneceksiniz.

2. Safari Okuyucu

Diyelimki siz bir site açtınız ve okumak istiyorsunuz. Ama çok fazla reklam veya çok fazla gereksiz materyalden dolayı okumak için uğraşıp duruyorsunuz. Safari Okuyucu işte burada gerçekten çok önemli bir hale geliyor. Site adresinin sol tarafında alt alta 4 tane çizgiden oluşan simge beliriyorsa ona dokunup okuma moduna geçebilirsiniz. Sol üstteki A | simgesinden yazının boyutunu ayarlayarak rahatça okumak istediğinizi okuyabiliriz.
  

3. Paylaşılanlar 

iOS 7 ile birlikte hayatımıza girdi. Twitter hesabımızla takip ettiğimiz kişilerin paylaştığı linkleri listeliyor (tabiki tweetler ile birlikte).  Safaride Alt taraftaki kit, tap şeklindeki simgeye dokunun. Üstte üç düğme göreceksiniz. En sağda “@” işareti ile simgelendirilmiş düğmeye bastığımızda karşımıza geliyor. (Bunun için Twitter hesabımızı ayarlardan cihaımıza entegre etmeliyiz ). Orada listelenmiş halde tweetleri göreceksiniz. Eğer birine dokunursanız o tweetle paylaşılan link açılacak. Fark ise en üstte, atılmış olan tweet görünüyor.
 

4. Sayfada Arama Yapma 

Bilgisayar tarayıcılarında Ctrl+F tuşuyla sayfa içinde aradığımız kelimeyi kolayca bulabiliyoruz. Peki bunu iPhone veya iPad’imizde nasıl yapacağız? Cevap aslında gözümüzün önünde gizli bir şekilde duruyor. Arama yapmak istediğimiz sayfa açıkken üst taraftaki adres çubuğuna dokunuyoruz. Varsayılan arama motoru sitemizde arama yapar gibi aradığımız kelimeyi yazıyoruz. En altta “Bu Sayfada” diye bir başlık göreceksiniz. Orada Sayfada kaç tane bulunduğunuzu da görebilirsiniz. O kelimeye dokunarak da sayfadaki yerini görebilirsiniz.

5. Özel Dolaşma Modu (Gizli Sekme)

Bilgisayarlarımızda “Gizli Pencere” diye bir mod vardır. Bu modda yaptıklarımız bizim geçmişimize kaydedilmez ve o penceredeyken giriş yaptığımız bütün hesaplardan çıkış yapılmış olarak görünür. Apple, safaride buna “özel dolaşma modu” diye ad vermiş. Sağ alt köşedeki sekmelere ulaşmamızı sağlayan düğmeye bastığımızda en altta 3 adet düğme var. Soldan sağa sırasıyla; Özel, +, Bitti. Tahmin de edebileceğiniz gibi “Özel” yazısının üzerine dokunuyoruz ve alttaki resimde görmüş olduğunuz resim geliyor. Artık + tuşuna basarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Not olarak o moddan çıkarken oradaki açık olan sekmeleriniz kapatmanızı tavsiye ederim. Çünkü siz tarayıcı kapatıp açsanız bile oradaki sekmeniz orada kalıyor. Hatta o moddan çıkmadıysanız safari açılırken sizi o modda karşılıyor. Sanırım Apple’ın buna gizlilik yerine özel demesinin sebebi bu. Çünkü böyle çalışan gizlilik modu ne kadar gizli kalır yorumu size bırakıyorum.

6. Son Kapatılanlar

Safaride tarayıcılarda var olan “son kapatılan sayfalar” özelliği çoğu kişi tarafından yok sanılıyor. Oysaki Çok basit bir yere gizlemişler. Ki bunu ben de yanlışlıkla öğrendim 😀 . Sekmelerimizi gördüğümüz ekranı biliyorsunuz. En altta üç düğme vardı hatırladınız mı? “Özel, +, Bitti”. Özeli öğrendik sıra geldi “+” düğmesine. Normalde dokunursanız yeni sekme açıyor. Ama ona basılı tutarsanız son kapatılan sekmelerinizi listelenmiş halde göreceksiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, yorumlarınızı bekliyorum…


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir