Kepler, İki Yeni Gezegen Keşfetti; Yaşam Olabilir!


Bildiğiniz gibi NASAKepler Uzay Teleskobu ile yeni gezegenler keşfetmeye devam ediyor. 7 Mart 2009 tarihinde NASA’nın Keşif Programı çerçevesinde 3.5 yıllık bir görev süresiyle uzaya fırlatılan Kepler, o gün bu gündür yeni gezegenler keşfediyor ve bizlere belkide yeni yuvalar arıyor. Bu bağlamda Kepler, bizden 181 ışık yılı uzaklıkta iki gezegen keşfetti ve bunlarda yaşam olabilir.
181 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenler Kırmızı Cüce olarak adlandırılan bir yıldızın yörüngesinde dönüyorlar. Kırmızı Cüce yıldızlar evrende son derece bol bulunan yıldız türleridir, ömürleri uzun olur ancak düşük ışık yayar ve küçük olurlar. Öyle ki genelde bizim Güneşimizin yarısı kadar kütleye sahiptirler. Hatta bazen güneşin 1/10.000’i kadar az ışık yayarlar.

Burada Güneş ile bir Kırmızı Cüce yıldızı görmektesiniz.
Burada Güneş ile bir Kırmızı Cüce yıldızı görmektesiniz.

Her neyse, Kepler tarafından keşfedilen bu sistemde  toplam dört gezegen bulunuyor, bunlar Dünya’dan %20 ila %50 daha büyükler. Keşfedilen gezegenlerden K2-72c ve K2-72e olarak adlandırılan iki gezegende ise yaşam olabileceği belirtiliyor zira yüzeylerinde sızı halde su olması ihtimali yüksek. Su varsa yaşamda vardır demek yanlış olmaz.
154_Habitable_Zone (1424 x 917)
İki gezegeninde ”Yaşanabilir Bölge” de bulundukları raporlanıyor. Yaşanabilir Bölgeden anlamamız gerek gezegenlerin yıldızlarına ne çok yakın nede çok uzak olmasıdır. Eğer olması gerekenden daha uzak olurlarsa sızını halde suyun olması imkansız, çok yakın olurlarsa ise suyun olması imkansız olurdu. Aynı şekilde bu durum daha bir çok etkeni değiştiriyor. Bakalım Kepler daha ne gezegenler keşfedecek.
Kaynak


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir