Linux Wifi Hotspot Oluşturma


Raspberry Pi gibi gömülü sistemler üzerinde kendi routerını yapmak düşündüğünüzden kolay olabilir . 🙂 Evin çekmeyen bir köşesinde yada owncloud gibi bulut hizmetiniz için bir  ağ noktası oluşturmak isteyebilirsiniz. Otellerde yada kafelerde kablosuz bağlantının ücretli olduğu durumlarda yardımcı olabilecek bir rehber .
Bizim kurulum yaptığımız sistem Chip . Üzerinde bluetooth ve 2 kanal wifi alıcısı bulunuyor. Benim kullandığım sistemde wifi alıcısı üzerinde dahili olduğu için ekstradan bir adaptör bağlamadım. Raspberry Pi 3 de üzerinde dahili alıcı bulunuyor.  Sisteminizde dahili bir alıcı yoksa siz kendiniz dışarıdan usb ile bir alıcı bağlamanız gerekiyor. Eğer alıcınız şuanda yoksa ve satın alacaksanız almadan önce Wifi adaptörünün AP desteğinin olup olmadığına muhakkak bakın.
Kurulama başlamadan önce 2 farklı durumdan bahsedeyim.
İlk durumumuz geliştirici kiti (Raspi ,Banana Pi ,Chip) otel yada kafeteryadaki interneti Ethernet kablosu ile bağladığımız durum. Raspberry Pi nin pek çok modelinde Ethernet girişi bulunuyor fakat Raspi Zero ve Chip üzerinde Ethernet girişi bulunmuyor. Bu cihazlar için USB Ethernet adaptörü almamız ve sisteme bağlantısını sağlamamız gerekiyor.
İkinci durumumuz Wifi noktası üzerinden internet erişimi alıp bunu tekrar Wifi ile dağıtmak .

Kurulum


sudo apt-get update ile apt depomuzu güncelliyoruz.
apt-update
sudo apt-get upgrade ile sistemimizi güncelliyoruz.
apt-upgrade
Sistemimiz güncellediğimize göre Ap (Access Point) için hostapd ve dhcp sunucusu içinde udhcpd ihtiyacımız olacak.
sudo apt-get install hostapd udhcpd -y komutu ile kurulumu başlatıyoruz.
hostapd-udhcp
İlk olarak dhcp sunucusunu ayarlıyoruz. Dhcp ayarlamak için sudo nano  /etc/udhcpd.conf komutu ile udhcpd ayar dosyasına giriyoruz. Aşağıda verdiğimiz kodlara benzer ayarlamaya dikkat edin.
#bu kısım üst bölümde bulunuyor
start 10.0.1.6 # İp adress aralığınızın başlangıç noktası
end 10.0.1.30 # İp adress aralığınızın bitiş noktası
interface wlan0 # Ethernet üzerinden aldığınız internet paylaşımı için wlan0 wifi üzerinden aldığınız interneti tekrar paylaştırmak için wlan1
#buradan itibaren geri kalan ayarlar dosyanın ortalarında
remaining yes
opt dns 8.8.8.8 8.8.4.4 # Kullanıcıların kullanmasını istediğiniz DNS sunucuları
opt subnet 255.255.255.0
opt router 10.0.1.1
opt lease 864000

udhcpd-conf
DHCP sunucusunun aktifleştirmek için sudo nano /etc/default/udhcpd komutu ile udhcpd dosyasına giriyoruz ve DHCPD_ENABLED="no" olan kısımın başına”#” ekleyerek #DHCPD_ENABLED="no" ayarları aktif ediyoruz.
default-udhcpd
Şimdi geldi Ap noktamıza ip atamaya . Bunun için sudo nano /etc/network/interfaces komutu ile ağ bağdaştırıcıları ayarına giriyoruz.  Ethernet üzerinden aldığımız interneti wifi ile paylaştırıyorsak wlan0 , wifi üzerinden aldığımız interneti paylaştırıyorsak wlan1 olmasına dikkat edin. Ben 2. durumu kullanacağım için wlan1 diyorum.
iface wlan0 inet static
address 10.0.1.1
netmask 255.255.255.0

Eğer ayar dosyanızda daha önceden kullandınız ağ bağdaştırıcıları için bir ayar bulunuyorsa onları kaldırmayı unutmayın.
#allow-hotplug wlan0
#wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
#iface default inet dhcp

interfaces
DHCP sunucusu ve ağ bağdaştırıcıları ayarladık şimdi HOSTAPD ile wifi adaptörümüzün yönetilmesinde. sudo nano /etc/hostapd/hostapd.conf komutu ile .conf dosyasını açın.
#ethernet üzerinden paylaşım ise wlan0 #wifi üzerinden tekrar paylaşım ise wlan1
interface=wlan1
driver=nl80211
#kablosuz ağ noktanız (AP Access Point) isminiz
ssid=Dijitaller.com-Chip
hw_mode=g
#AP noktasınızn kanalı 1-12 arasında etrafınızda en az bulunan kanala göre değiştirebilirsiniz.Çok önemli değil#
channel=6
macaddr_acl=0
auth_algs=1
ignore_broadcast_ssid=0
wpa=2
#AP noktanızın parolası#
wpa_passphrase=dijitallerwifirehberi
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
rsn_pairwise=CCMP

hostapd-conf
Hostapd programının ayarları yüklemesi için sudo nano /etc/default/hostapd komutu ile dosyada bulun #DAEMON_CONF=”” kısmını DAEMON_CONF=”/etc/hostapd/hostapd.conf” olarak değiştirin.
hostapd-start
İpv4 nat etkinleştirmek için sudo nano /etc/sysctl.conf conf dosyasına girin ve en alta net.ipv4.ip_forward=1 komutunu yapıştırın. Ayarın yüklenmesi için sudo sysctl -p komutunu çalıştırın.
sysctl-net-ipv4-ip-forward
Wifi noktamıza bağlanan kullanıcıların cihaz üzerinde bulunan firewall engeline takılmaması için firewallı ayarlamamız gerekiyor. Wifi noktamızı ayarlamak /usr/bin/starter üzerine iptables ayarlarını eklememiz gerekiyor. Sisteminizde başlangıçta komutların otomatik çalışması için gereken rehbere “linux autostart” üzerinden bakabilirsiniz.
Usb üzerinden bir Ethernet kartı bağlıyorsak bu genelde eth0 olarak gözükür ama bazı sistemlerde farklı adlarda gözükebiliyor. Bunu görebilmek için ifconfig komutu ile sistemdeki ağ bağdaştırıcıları görebilirsiniz.
interfaces-eth0
Firewall ayarlanması için aşağıdaki kodları sudo nano /usr/bin/starter komutu ile başlangıca ekleyin. Durum 1 için eğer usb adaptör kullanıyorsanız ifconfig ile ağ bağdaştırıcısını kontrol edin. eth0 dan farklıysa eth0 ağ bağdaştırısının ismini aşağıda ona göre düzenleyin.firewall-ayar
iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface eth0 -j MASQUERADE
iptables --append FORWARD --in-interface eth0 -j ACCEPT
iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface wlan0 -j MASQUERADE
iptables --append FORWARD --in-interface wlan0 -j ACCEPT
iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface wlan1 -j MASQUERADE
iptables --append FORWARD --in-interface wlan1 -j ACCEPT

Hostapd ve udhcpd servislerinin başlangıçta çalışması için aşağıdaki kodları sisteme girin.
sudo update-rc.d hostapd enable
sudo update-rc.d udhcpd enable


Dijitaller'in Sunucu ve Ağ altyapısını kuran, düzenleyen. Genel olarak teknoloji ve bilim ile uğraşmayı severim . Detaylı bilgi için https://ahmetozer.org. Lütfen sorularınızı Dijitaller.com Yorumlar veya Twitter üzerinden iletin.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir