NASA'dan İnsanlık Tarihinde Bir İlk; Hedef Güneş!


Güneş… Bizi ısıtan ve denize girmemizi sağlayan ”hayat kaynağı”. Her gün gökyüzünde kendisini görsek de daha önce ona hiç gitmemiştik fakat NASA yeni görevinde Güneş’i kendisine hedef belirlemiş durumda.

Bugün geçtiğimiz saatlerde NASA tarafından düzenlenen bir basın toplantısında Güneş’e yapılacak tarihi uçuş ve görev duyuruldu. NASA tarafından  “Güneş’e dokunacağımız ilk görev” olarak tanımlanan yeni misyonun uzay aracı ise Parker Solar Probe olacak.

Güneş’e En Çok Yaklaşan Uzay Aracı

Parker Solar Probe, Güneş’in ”Korona” olarak adlandırılan atmosfer tabakasına gidecek ve bizlere Güneş’e dair bilmediğimiz yeni bilgileri gönderecek. Güneş, Fotosfer, Kromosfer ve Korona adı verilen atmosfere sahip. Fotosfer, Güneş’in görünen yüzeyidir ve sıcaklığı 5840 K’lik ısısı ile Güneş’in en soğuk katmanıdır. Sonrasında gelen Kromosfer 20 bin K’lik sıcaklığı ile Güneş tutulmalarında görünebilir.
En dıştaki Korona ise Ay tutulmaları sırasında Dünya’dan rahatlıkla çıplak gözle gözlemlenebilen ve 1 Milyon Kelvin sıcaklığa sahip en dıştaki ve en sıcak katmandır. Bunun nedeni henüz tam olarak bilinmiyor… ama bir dakika… Parker Solar Probe‘da bunun için var öyle değil mi?

Küçük bir otomobil büyüklüğündeki Parker Solar Probe, Güneş’in yaklaşık 6.4 Milyon kilometre uzağına konumlanacak. Yakınlığı kafanızda canlandırmak için bir iki örnek vereyim. Şimdiye kadar Güneş’e en yakın uçuş yapan ve 1976’da uzaya fırlatılan Helios 2, 43.4 Milyon kilometre yaklaşmıştı. Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün uzaklığı ise kabaca 67 Milyon kilometre. Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı ise 149.600.000 km. Yani, Parker Solar Probe, Güneş’e tükürük mesafesi kadar yakın olacak.
Parker Solar Probe bu uzaklıkta bile kabaca 1400 derece civarında bir ısıya maruz kalacak ancak onu 11.43cm kalınlığındaki karbon kompozit gövdesi koruyacak.

Aynı Zamanda İnsanlığın En Hızlısı

Hem Güneş’e en yakın hem de insanlık tarihinin en hızlı aracı olacak olan Parker Solar Probe, Güneş’e vardığında 2025 yılına kadar 24 tam tur atacak ve Güneş etrafında tam bir turu 88 günde tamamlayacak. Uzay aracı bu yörüngesinde Güneş’e en kayın olduğu zamanda, saatte 724.000 Km/s hıza ulaşarak tarihi bir rekor kıracak. Şimdilik bu rekor 2016’da Jüpiter’e ulaşan Juno’ya ait;  265.000 Km/s.
Parker Solar Probe, 31 Temmuz – 19 Ağustos 2018’de Delta IV roketiyle fırlatılacak.

Kaynak; Parker Solar Probe, NASA


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir