OECD Eğitim Raporu; Türkiye Eğitimde Sondan Dördüncü!


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü‘nün (OECD) yıllık “2016 Tek Bakışta Eğitim” raporunda OECD üyesi olan 38 ülkenin eğitim düzeyleri inceleniyor. Yapılan araştırma sonucunda Türkiye, 38 ülke arasından 35. sırada kendisine yer bulabildi, yani sondan dördüncü.
Zaten ülkemizdeki eğitim sistemi tartışılmaya devam ederken OECD raporunun araştırma sonuçları da işin ciddiyetini birkez daha gösterdi. Listenin bizden sonrakileri sırasıyla Güney Afrika, Brezilya ve Meksika olurken eğitim endeksinde en iyi olan ülke ise Finlandiya oldu. Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya ise onu izledi.
Yıllık yayınlanan Tek Bakışta Eğitim raporunda eğitim süresi ve öğrencilerin yetenek ve donanımları gibi konuların yanında 25 ila 64 yaş arasındaki yetişkinleri de lise ve üstü eğitim konuları bakımından araştırıyor. Bu eğitim endeksinin dışında yüksek öğretimdeki cinsiyet ve sosyal eşitsizlik de incelendi.

Türkiye Ortalama Eğitimde Çok Kötü

OECD’ye üye 38 ülke arasında ortalama eğitim görme süresi 16.9 yıl olan Türkiye, bu noktada da OECD ortalamasının gerisinde kalıyor. İşin daha vahim durumu ise 25-64 yaş arası lise ve üstü mezunlarının oranı sadece %36 olması ki OECD ortalaması %76 düzeyinde.
Eğitimde cinsiyet ayrımının, çalışma alanlarına da yansıdığına değinilen raporda kız öğrencilerinin başarı ortalamasının erkek öğrencilere göre çok daha yüksek olduğuna değinildi. Kız öğrencilerin ortalaması 501 seviyesinde izlerken erkek öğrencilerin ortalaması ise 493 olarak gerçekleşti. OECD ortalaması ise 497.
girl-technology-engineering
Ülkemizde 2003’ten beri bilim ve matematik alanlarında uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na (PISA) göre 2003’te 423 olan puanımız 2012 yılında  448 puana yükseldi. Bu artışın daha çok sosyo-ekonomik ve eğitimsel ihtiyaçları olan öğrencilerde görüldüğü belirtiliyor. Ancak bu yükselişe rağmen OECD ortalaması olan 497 puandan geride kalmış bulunuyoruz.

Türkiye’de Kız Öğrencilerin Eğitime Katılımı Düşük

Ülkemizde, ”Haydi kızlar okula!” kampanyasıyla kız örğencilerin eğitime etkin bir biçimde katılmasına çalışıldığı bu büyük projeye rağmen hala kız öğrencilerin eğitime katılımı oranında OECD sıralamasının epey gerilerinde yer alıyoruz. Rapora göre Türkiye’de kadınların sadece %50’sinin üniversite eğitimi aldığı belirtiliyor.
Ülkemizde aslında sadece kadınlar eğitim düzeyinde haksızlık görmüyorlar. Normal yaşantılarında hatta giyimlerinde, gülmelerinde bile zorluklarla karşılaşıyor ve baskı görüyorlar. Umarım bu durum kısa sürede olması gerekiği gibi kadın erkek eşitliği ile son bulur. Kadınlarımızın ülkemiz geleceği açısından en önemli yerde oldukları bilincinde olmamız dileğiyle.
Kaynak: OECD


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Ah ulan ah ulan, Önce şu ttk lağvedilmesi lazım. Fatihin durdurulması gerek. Adam akıllı müfredat yapılması gerek vs vs