Organik Nanoteller, Yapay Sinir Ağları ve İnsan Beynini Taklit Eden Robotlar


Bilim ve teknoloji hiç bir zaman yavaşlamıyor aksine keşifler ve gelişmeler her geçen zaman daha da çoğalıyor. Bundan daha birkaç yıl önce kimse telefonlarımızın bizlerle konuşacağını söylemiyordu, kimse otonom araçların insan öldüreceğini de söylemiyordu ancak bunların hepsi günümüzde gerçekleşti. Gelecekte ise bir çok alanda bizlerin yerine zeki robotlar geçecek zira bu alanda bilimsel araştırmalar son sürat devam ediyor.
Yazımız biraz uzun olacağından başlıkta belirtilenleri öncelikle sizlere basitçe aktarmamız gerek. O halde isterseniz beyin ile başlayalım. (Siz istemeseniz de ben beyin ile başlayacaktım.)
İnsan beyni vücudumuzun sadece %2’sini kaplayan bir organdır ve içerisinde yaklaşık 100 milyar sinir hücresi (nöron) barındırır. Bu nöronlar aralarında 100 trilyon sinaps ile birbirine bağlanmıştır. Yaklaşık 20-60W arası bir enerjiyle çalışır ki bu enerji vücudumuzun toplam enerji ihtiyacının %20’si gibi büyük bir kısmını oluşturur. Yani kısaca bilgi ve zeka enerjiye ihtiyaç duyar. Dünyanın en gelişmiş süper bilgisayarları Tianhe-2 ve Sunway TaihuLigh ise 16MW civarında enerjiye ihtiyaç duyarlar.

maxresdefault
YSA örneği; 8 Milyon nöron ve 1.4 Milyar sinaps.

Yapay Sinir Ağları (Yazının devamında YSA olacak bu) ise insan beynini taklit etme amacıyla geliştirilmiş bir bilgi işler teknolojisidir. Amaç beyindeki nöronları çalışma ve işleyişlerini taklit etmektir. Bu sayede oluşturulan YSA, öğrenme, hafızaya alma, analiz etme gibi yetenekleri gerçekleştirebilir. Tabi YSA arasındaki bağlantılar ne kadar çoksa olay ve performans o kadar iyi oluyor. Bir bebeğin beyni ile yetişkin bir bireyin beyni gibi düşünün. Tam gelişmemiş bir beyin yeterli yeteneği sahip değildir. YSA’lar içinde durum aynı böyle. Gelişmeleri gerekiyor.
Nanoteller konusu esasında isimlerinden de belli oluyor. Son derece küçük teller diye konuyu kısaca kapatabilirim ama biraz bilginiz zararı olma değil mi? Nanoteller çapları 1 nanometre’den daha küçük bir nevi kablolardır. Nanoteller hali hazırda yongalar, çipler içerisinde transistörler arasındaki köprüleri oluşturmaktalar.
0 (1682 x 1077)
Evet genel bilgilerden sonra artık konumuza gelebiliriz. Güney Kore’de yürütülen bilimsel araştırmalar sonucunda bilim insanları organik nanoteller üretmeyi başardıklarını duyurdu. Materyal bilimci Tae-Woo Lee yürütülen araştırmada biyolojik sinir ağlarına oldukça benzer yapıda yapay sinir ağlarını ürettiklerini belirtiyor. Üstelik üretilen YSA çok daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor. Öyle ki biyolojik sinir ağları sinirsel bir hareket için 10 femtojoule enerjiye ihtiyaç duyuyor bu rakam YSA’da ise 1.23 femtojoule olarak belirtilmiş durumda. Yani ölen sinirlerin yerine bunlar konursa bir sorun yaşamayız teoride.
giphy (3)
Skynet’in doğuşu…

Bilgisayar İnsan Beynini Taklit Edecek

Yada teknoloji geliştirilirse ileride üretilecek robotların zekaları aynı bir insanın ki gibi çalışabilir yada insan beynini taklit edebilir olacak. Üstelik bunu sadece robot alanıyla kısıtlamamalıyız. Otonom araçlar veya sağlık alanında bunlar kullanılabilir. Süper bilgisayarların daha da süper olması, evimize giren kişisel bilgisayarın en az sizin kadar akıllı olması veya evinizdeki robotun alışverişe çıkıp yolda gördüğü yaşlı teyzeye yardım etmesi bu teknolojinin geleceğinden birer örnek olabilir. Yada direk Terminatör filmine giriş de yapabiliriz, YSA ve yapay zekalara bu yüzen şefkatli davranmalıyız öyle değil mi? Yazımızın sonuna gelirken aşağıda verdiğim kaynak linkerinden daha çok bilgi edinebileceğinizin altını çizerim. Ayrıca bizleri Facebook, Twitter ve YouTube üzerinden’de takip etmeyi unutmayın.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…
Kaynak 1Kaynak 2


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir