Qualcomm'un Yeni İşlemcileri Gözüktü


Bildiğiniz üzere firmalar ARM’dan lisansını aldığı çekirdekleri cihazlarında kullanıyorlar. ARM’ın yaptığı değişikliklere dokunmuyorlar dolayısıyla performanslar birbirine benzer oluyor.
Qualcomm ise ARM’ın çekirdeklerini alıp kendi mimarilerine uyarlıyor ve daha yüksek performans almayı başarıyor. Qualcomm daha öncelerde sırasıyla Scorpion ve Krait tasarımlı çekirdekler ile karşımıza çıkmıştı. Firma artık eskiyen Krait tasarımını fark etmiş olmalı ki yeni bir tasarıma, mimariye geçmeyi planlıyor.
Sızıntıya göre bu tasarım Taipan adlı özel bir mimari.Bu tasarım ile teorik olarak işlemcilerin daha hızlı ve performanslı olacağını söylememiz yanlış olmaz.
qualcomm-SoC-2015
Qualcomm Taipan mimarisinde 64-Bit yapıya sahip olan ARM V8 tasarımını taban alacak ve geliştirmelerini bunun üzerinde uygulayacak.
Bu işlemciler 2015 yılının 2. yarısından itibaren karşımıza çıkmaya başlayacaklar. Qualcomm üst seviye yongalarında TS2, orta seviye yongalarında TS1, alt seviye yongalarında ise sıradan ARM Cortex A-53 çekirdeklerini kullanacak.
Tabi bir gecikme olmazsa, çünkü yongaların üretimini Samsung ve GlobalFoundries üstelenecek.
Bu iki firma şuan 14nm sürecindeki Apple A9 yongasını üretmekte ve yoğunlar.
Peki sızan işlemciler ve özellikler neler?
SNAPDRAGON 820
Qualcomm’un en güçlüsü olacağına şüphe yok. Taipan mimarili bu işlemci 14nm FinFET fabrikasyon sürecinde üretilecek. 14nm teknolojisi hem baskı devre kartında
alandan kar etmeyi sağlıyor hemde üretkenlik olarak çok üst düzeyde çalışmasını sağlıyor.
8 çekirdekli bir yapıya sahip olacak olan işlemci 8 çekirdeğide aynı yapıya sahip. Yani Big.LITTLE’daki 4+4 formatında farklı çekirdeklerden oluşmayacak.
Ayrıca bu çekirdekler TS2 yani Taipan mimarisinde en güçlü yapıya sahip olacaklar.
İşin grafik tarafında ise Adreno 530 birimi bizleri karşılıyor. Belkide ”Konsol kalitesi grafikler” deyimi gerçek olur..
Bellek tarafında ise LPDDR4 kontrolcülerine sahip.
SNAPDRAGON 815
Qualcomm bu yongada 20nm fabrikasyonda üretilmiş 8 çekirdekli bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Ama SnapDragon 820’den farklı olarak Big.LITTLE tasarımında çalışacaklar.
Bu işlemcide 4 çekirdek Taipan mimarili TS1, Diğer 4 tane Taipan mimarili çekirdekler ise TS2 mantığıyla çalışacak. Uygulamaya göre çekirdekler devreye girecek.
Bu yongada Adreno 450 grafik birimine yer verilmiş ve yonganın LPDDR4 belleklerin kullanımına izin verdiğinide söylemekte fayda var.
SNAPDRAGON 625 ve 629
İki yongada 8 çekirdekli bir yapıya sahip. Tasarım olarak hangi yapıyı kullanacakları belli değil. Grafik tarafında ikiside Adreno 418’i kullanacak.
Ve yine iki yongada LPDDR4 belleklerin kullanmasına olanak sağlıyor.
SNAPDRAGON 620
SnapDragon 620 Taipan mimarisini kullanacak ve 4 tane TS1 çekirdekten oluşacak ve 2 ile 2.5 GHz hızlarında çalışabilecek.
Bazı kaynakların söylentilerine göre günümüz işlemcilerine yakın bir performans sergileyebiliyormuş.
Grafik tarafında Adreno 418 grafik birimi eşlik edecek. Bellek tarafında ise bizleri LPDDR3 kontrolcüleri karşılıyor.
SNAPDRAGON 616
Qualcomm’un sızan yongaları arasında ki en güçsüzü diyebiliriz. 28nm sürecinde üretilmiş 8 adete Cortex A-53 çekirdeğinden oluşan bu işlemci 1.8 GHz ve 2.2 GHz hızlarında çalışabiliyor.
Adreno 408 grafik biriminin eşlik ettiğini söyleyelim. Sızan görüntüye bakarsak 3D Mark testinden 15000 civarlarında puan alabiliyormuş.
Dijitaller olarak sizi yeni işlemciler hakkında bilgilendirmeye çalıştık. Yeni bilgiler çıktıkça burada olacaklardır. Sızan işlemciler hakkında ise bu kadar çekirdeğin gerek olup olmadığı tartışılabilir bir konu. Sizce bir akıllı telefonda
bu kadar çekirdeğe ihtiyaç var mı?


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir