SpaceX, 30.000 Starlink Uydusu Daha Fırlatmaya Hazırlanıyor!


SpaceX‘in Starlink projesi başlangıç planlarından çok daha büyük bir yere doğru evriliyor. Yörüngeden yüksek hızlı Internet sağlamayı hedefleyen ve bu kapsamda gezegenin etrafını uydular ile sarmalayan Starlink, uydu sayısını radikal bir şekilde arttırmak istiyor.

Proje başlangıcında 12.000 adet uydunun (tanesi 227 kg) yörüngeye yerleştirlmesi planlanıyorken firma bir süre önce 30.000 uydu daha fırlatmaya hazırlanıyor. Bunun için gerekli dökümantasyonları hazırlayan SpaceX, küresel genişbant ağını kontrol eden International Telecommunication Union‘a (ITC – Uluslararası Telekominikasyon Birliği) başvurusunu gerçekleştirdi. SpaceX’in ilk adım olarak 12.000 uydu gönderme talebi ITC ve ABD Fedral İletişim Komisyonu (FCC) tarafından onaylanmıştı.

Henüz Yolun Başı

Dünyanın her yerinde hızlı, güvenilir bir internet için, özellikle de bağlantının olmadığı, çok pahalı veya güvenilmez olduğu yerler için düşünülen Starlink, şimdi ise daha geniş bir yelpazede hizmet verebilmek için kapasitesini arttırmaya gidiyor.

Ancak şunun altını çizmemiz gerekiyor. 30.000 uydu başvurusu demek yarın görüngeye hepsinin yerleştirilmesi anlamına gelmiyor. Hatta hali hazırda yörüngedeki Starlink uydu sayısı 60 bile değil. Ancak bu yörüngeye yerleştirilecek olan binlerce uydu tam kapasite çalıştığında Gigabit hızında ve düşük gecikmeli Internet sağlayabilecek.

Yörüngede 42.000 Uydu!

Starlink, önümüzdeki yıldan itibaren Kanada ve Kuzey Amerika’da (muhtemelen kırsal kesimlerde) faaliyetine başlayacak. Daha sonradan eklenecek uydular ile ağ büyütülecek. Burada ölçeklendirme yapabilmenin önemi altı çizilerek ifade ediliyor.

Yani amaç aslında minimum uydu ile maksimum fayda sağlamak. Tabi şunu da belirtmemiz gerekiyor. Yörüngede yaklaşık totalde 42.000 uydu olması biraz sıkıntı zira parlak oldukları için görülebilir olacaklar. (Bunun içinde bazı önelemler alınıyor, uyduların ışık saçan kısmının uzaya doğru döndürülmesi gbi)

Temiz bir gökyüzünde uydular çıplak gözle görülebilir.

Öte yandan Starlink için yörüngeye oturtulması hedeflenen 42.000 uydu bir mihenk taşı olabilir. Zira günümüze kadar yörünge dahil toplamda 8500 dolaylarında uydu/nesne fıtlarması gerçekleştirmişiz. Öte yandan binlerce uydunun yörüngede olması bunların nasıl koordineli bir şekilde birlikte çalışabileceği sorusunu akıllara getiriyor. SpaceX bunun için otomatik çarpışma önleme sisteminin de dahil olduğu bir dizi yüksek-trafik koşullarının yönetilmesini sağlayan adımları atıyor. Ancak yine de bazı yetkililer bu yoğun uydu trafiğinin diğer uzay uçuşlarına engel olabileceğini belirtiyor.

SpaceX’in Starlink ağını yakından takip etmeye devam edeceğiz.

#Kaynak; TechcrunchEngadget


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir