SpaceX, Elon Musk, Ay Üssü, Mars Şehri ve Dünya’da Roketli Yolculuk!


Elon bey n’apıyor sunuz?

Bir uzay şirketi SpaceX ve onun tepesindeki isim olan Elon Musk, geçtiğimiz saatlerde firmanın yol haritasını bizlerle açıkladı. Sadece yol haritasını açıklamakla kalmayan Musk, aynı zamanda detaylara da inerek gerçekleştireceği üç büyük projeyi tanıttı. SpaceX ve Elon Musk’ın ilk olarak Mars’ı kolonize etme planı hala duruyor. Bunlara bir de Ay’da bir üst kurup onu da kolonize etmek ve Dünya’da şehirden şehire yeni roketli bir yolculuk sistemi fikrini ekledi.

Yeni ‘B’ig ‘F’ucking ‘R’ocket


Avustralya’da düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresi’nde konuşan Elon Musk, SpaceX’in tüm kaynaklarını firmanın sonraki canavar aracının geliştirilmesine odaklanacağını söyledi: Gezegenlerarası Taşımacılık Sistemi’nin  (ITS) ana iskeletini BFR (Big Fucking Rocket) oluşturacak.
Musk, ITS yani BFR’yi çalışma faaliyetlerinin odağına koyarak roketi çok ölçeklenebilir geniş bir çalışma alanına sokmak istiyor. Yani, ISS’ye gönderilecek kargolar, yörüngeye çıkarılacak uydular, Ay’a gönderilecek ekipman veya insanlar, Mars’a gönderilecek kargo ve insanlar gibi. Evet, hali hazırda firmanın başarılı Falcon 9 roketleri bulunuyor ancak Musk, şirketin kaynaklarının BFR’nin geliştirilmesine aktarılması konusunda ciddi.

Musk aslında geçtiğimiz yıl BFR roketini duyurmuştu ancak o roket gerçekten de çok ama çok büyüktü. Dolayısıyla fırlatma maliyetleri ve daha bir çok sorunu aşmak zor olacaktı. Dolayısıyla BFR’de güncellemeye gidildi. Artık 42 Raptor motoru yerine 31 Raptor motoru BFR’nin itiş gücünü oluşturacak. Yeni küçültülmüş BFR, 106 metre (122m’den düşürüldü) uzunluğunda hala dev bir roket ama alçak Dünya yörüngesine 150 ton (Falcon 9, 30 ton) yük taşıma kapasitesi heyecan verici.

Ay Üssü – Moon Base –


Elon Musk, yaptığı açıklamalarda ayrıca Ay hakkında da planlarının olduğunu söyledi. SpaceX’in CEO’su Musk, açıklamasında ‘’2017 yılındayız, artık Ay’da bir uzay üssümüz olması lazım’’ ifadelerine yer verirken Ay’ı kolonize etmeye kararlı olduğunu belirtti. Moon Base Alpha olarak adlandırılan yeni Ay uzay üssü oldukça önemli zira roketleri Dünya’dan Mars’a fırlatmak yerine Ay’dan Mars’a fırlatmak çok daha kolay. İlk maliyetler çok yüksek olsa da gelecekte maliyetlerin düşürülmesi adına önemli. Ay’da bir üst konusunda SpaceX yalnız değil. ESA, Çin, Rusya ve ABD-NASA- bu alanda çalışıyor hatta ABD ile Rusya, inşa edilebilecek istasyon konseptlerini incelemek için anlaşma bile imzaladı. Ama buna rağmen Musk, nihai hedefinin hala Mars olduğunu açıkça belirtiyor. Muhtemelen BFR veya diğer roketleriyle Ay yolculuklarında elde edeceği geliri Mars planlarını finanse etmek için kullanacak.

Mars Şehri – Mars City –


Elon Musk ayrıca Mars Şehri (Mars City) planları hakkında da detaylara yer verdi. Buna göre SpaceX bundan sadece 5 yıl sonra yani 2022 yılında Mars’a en az iki kargo yüklü roketi göndermek istiyor. 2022 yılına kadar ise Kızıl Gezegen’de ki olası su kaynakları ve potansiyel tehlikeleri teyit edebilmeyi umuyor. Tüm bunları halletmek için kısa bir takvim aralığına sahipler zira Musk, 2024 yılında ilk Mars yerleşimcilerinin gezegene gönderileceğini belirtti. İlk dalgada gidecek olanlar enerji, yaşam destek ve madencilik altyapısını kuracaklar. Gerekli malzemeler 2022 yılına kadar Mars’a kargo görevleriyle gönderilmiş olacak.

‘’Dünya’dan Dünya’ya Uçuş’’

Türkiye’den Amerika’ya doğru yapacağının bir uçuş aşağı yukarı 10 saatten fazla sürüyor. Sıkıcı, gereksiz uzun ve çok yavaş. Bunu söyleyebiliyorum çünkü Musk, yeni ulaşım sistemi olan Earth to Earth (Dünya’dan Dünya’ya) tanıttı. Buna göre en uzun yolculuklar dahi 1 saatten kısa bir sürede gerçekleştirilecek.
Elon Musk’ın bu projesinde BFR roketi kullanılacak. BFR roketi, 100 yolcu ile saatte 27.000 Km/s hıza ulaşacak. Bu sayede örneğin 15 saat süren New York-Şangay yolculuğu 39 dakika, Hong Kong’dan Singapur’a 22, Los Angeles’tan Toronto’ya 24, Bangkok’tan Dubai’ye 27, New York’tan Paris’e 30 dakikada gidilebilecek. BFR roketi su üzerinde platformdan yolcularını alacakken sistemin ne zaman ve hangi bilet fiyatlarında kullanılacağı konusunda hiçbir bilgi bulunmuyor.

Genel Değerlendirme

SpaceX ve Elon Musk’ın sunduğu yol haritası ve planlar gerçekten inanılmaz ve çok güzel. Bir uzay çağında yaşıyormuş gibiyiz ancak sorun şu ki yaşamıyoruz. Bahsi geçen BFR roketi henüz yapılmış ya da test edilmiş değil. SpaceX, yörünge dışında herhangi bir yere roket göndermedi. Aslına bakarsanız fiziksel olarak uzaya hiç çıkmamış olan bir uzay şirketi. Bahsedilen planlardaki teknolojiler ise hala ne verimli ne de bazıları geliştirilmiş. Çok fazla aksaklık ve riskin olması bahsi geçen 2022 ve 2024 yıllarının aksayacağına işaret ediyor. Tabi Elon Musk ve SpaceX inanılmaz bir şekilde hiçbir sorun yaşamadan bunları gerçekleştirirse bir mucizeyi gerçekleştirmiş olacaklar.
Açıkçası Elon Musk’ın planlarına inanıyorum, yukarıda yazdığımdan inanmadığımı çıkarmayın. Sadece bu kadar kısa sürede bunların olmayacağını düşünüyorum.
Aşağıdan Musk’ın sunumunun tamamını izleyebilirsiniz.
#Kaynak; SpaceX Engadget The Verge  


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir