Tarihimizde İlk Defa Gezegen Keşfettik; Adı Türk ya da Atatürk Olabilir!


Gurur verici.

Türk bilim insanları ülkemizde uzun yıllar yaptıkları gözlemlerin sonucunu almaya başladı. Tarihimizde ilk defa bir gezegen keşfini yapıyor oluşumuz gerçekten gurur verici. Kendilerini içtenlikle kutladığımızı ve başarılarının devamını temenni ettiğimizi bildirelim ve ayrıntılı detaylara geçelim.
Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Prof. Dr. Selim Osman Selam, Prof. Dr. Varol Keskin ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde doktora öğrencisi İbrahim Özavcı ile beraber yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda yeni bir gezegen keşfine imza atıldı.
HD 208897 olarak bilinen dev bir yıldızın yörüngesinde tespiti oldukça zorlu olan Jüpiter kütlesinde gezegen bulundu. Yeni keşfedilen Jüpiter benzeri öte-gezegen, yüksek hassasiyetli radyal hız ölçümleri sayesinde tespit edildi.
HD 208897 yıldızı, Dünya’dan yaklaşık 210 ışık yılı uzaklıkta bulunan Güneş’ten 5 kat daha büyük olan dev bir yıldız. Kırmızı Dev olma yolunun erken safhasında olan bu yıldız aynı zamanda metal açısından da oldukça zengin. HD 208897 yıldızı, 2007 yılından beri süren uzun vadeli araştırmanın sadece bir adımı olarak karşımıza çıkmakta. Bu araştırmanın asıl amacı G ve K tipi denilen yıldızların yörüngesinde bulunan gezegenlerin keşfedilmesini kapsıyor.

Antalya’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki (TUG) 1.5 metrelik Rus Türk Teleskopu (RTT150) ve Japonya’daki Okayama Astrofizik Gözlemevi (OAO) ‘da bulunan Yüksek Dağılım Echelle Spektrografı (HIDES) ile Ankara Üniversitesi Kreiken Gözlemevi’nden yapılan gözlemler sonucunda HD 208897 yıldızının yörüngesinde bir gezegen olduğu keşfedildi.

Hareketleri Dünya’ya Benzer Ama Yaşam Yok

Araştırmacı ekibimiz bulunan gezegenin en az 1.4 Jüpiter boyutunda olduğunu keşfetti. Kendi yıldızı etrafında dönüşünü 353 günde tamamlayan gezegenin yıldızına olan uzaklığı ise 1.05 AU (Astronomik Birim). Bir not; AU bir uzaklık birimidir ve Güneş ile Dünya arasındaki mesafeyi 1 AU olarak temel alır. Sonuç olarak bulunan gezegenin yıldızı etrafında dönüşü ve uzaklığı Dünya ile çok benzer. Fakat buna rağmen, keşfedilen gezegen ilginç bir şekilde Jüpiter gibi bir gaz devi yani bir hayat barındırması neredeyse imkansız.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi

Gezegene Türk ya da Atatürk İsmi Koyulabilir

Yılmaz, yaptığı açıklamada ABD, Avrupa ve Japonya gibi ülkeler keşfettikleri ilk yıldızlara isimler verdiklerini belirterek, yaptıkları gezegen keşfine “Türk”, “Türk1” ve “Atatürk” isimlerinden birini vermek istediklerini aktardı.
Son olarak belirtmem gerekir ki, ülkemizi uzay sınıfında görmek mutluluk verici. Evet, tarihimizde ilk defa bir gezegen keşfediyor oluşumuz çok önemli ancak bunun mutlaka devamı gelmeli. Daha büyük ve gelişmiş gözlemevlerine ihtiyacımız var.
#Kaynak; Phys.org – Astronomy & Astrophysics 


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir