Toshiba, Çip Bölümünü 18 Milyar Dolar Karşılığında Bain-Led Grubuna Sattı!


Önemli haber

Toshiba bir süredir finansal açıdan oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. Firma zararlarını kapatmak ve tekrardan düzlüğe çıkabilmek adına flaş bellek yonga birimini yaklaşık sekiz aylık uzun pazarlıklar sonucu 2 trilyon Yen (18 Milyar Dolar) karşılığında Bain-Led konsorsiyumuna satma kararı aldı.
Bain konsorsiyumu, aralarında Toshiba’nın da bulunduğu yurtiçi ve yurtdışı çok uluslu şirketlerden oluşuyor. Oluşum, yaklaşık 3.14 Milyar dolar yatırım yapacağını taahhüt etmiş durumda. Apple, Dell, SK Hynix ve Hoya Copr. da finansal destekte bulunacak. Fonun içerisinde Bain ve Hynix payının 5.25 milyar dolar, Apple’ın da 3 milyar dolar finansmanın olduğu belirtiliyor. Ancak Apple’ın maddi desteği konusunda bazı şüpheler var. Konsorsiyumun lideri Bain, Apple’dan 7 milyar dolarlık bir destek istemişti. Bu destek sağlandı mı yoksa 3 milyar dolar civarında olarak mı gerçekleşti bilemiyoruz.

İşin özeti, Bain-led konsorsiyumu Toshiba’nın NAND bellek bölümüne 18 Milyar dolarlık teklifte bulundu ve Toshiba bu teklifi bugün kabol etti.

Apple’ın Toshiba’nın çip bölümüyle ilgilenmesi ve desteklemesi elbette stratejik bir hamle. Zira iPhone, iPad ve diğer ürünlerinin animoji eksta şeyleri depolaması gerekiyor. Dolayısıyla Apple, flaş bellek yonga üretiminde dünyanın 2.si konumundaki Toshiba’yı ayakta tutma niyetinde çünkü pazarın birincisi ve en büyük rakibi konumundaki Samsung’a bağımlı olmak Apple’ın işine gelmeyecektir.

31 Mart 2018 tarihine kadar anlaşmanın tamamlanması ve mali yılın sonuna kadar da net değerin belirlenmesini bekleyen Toshiba için iş henüz bitmiş sayılmaz. NAND yonga üretiminde ortağı olan Wester Digital (WD) olayı geçtiğimiz aylarda yargıya taşımıştı.
Her neyse, yapılan anlaşmaya göre yönetim kurulunda oy hakkı dağılımı yüzde 49.9 Bain, yüzde 40 Toshiba ve yüzde 10.1 diğer Japon firmaları şeklinde olacak.
Toshiba’nın böylesi zor durumda kalması gerçekten üzücü. Milyarlarca dolarlık Westinghouse nükleer yatırım zararını kapatmak bir yandan, 2017/2018 mali yılında yine zarar açıklarsa Tokyo Borsası’ndan çıkarılma tehlikesi bir yandan ve son olarak WD bir yandan… İşi zor fakat tek çıkış yolu bu 18 Milyar dolarlık satış anlaşmasını olura bağlamak ve nakit akışını sağlamak.
#Kaynak; CNBC Reuters Bloomberg


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir