Türkiye'de Mavi Balina Oyunu Kurbanları Giderek Artıyor, Birisi Daha İntihar Etti!


Yapmayın dostlar

Mavi Balina (Blue Whale) kurbanları her gün artmaya devam ediyor. 14 yaşındaki Furkan‘ın ölümünden sonra oyun, üniversite öğrencisi 24 yaşındaki Evrim Mertin‘in de intiharına neden oldu.
Mavi Balina esasında bir dijital oyun değil, bilinç altına direktifler gönderen bir sistem. Ancak onları ölüme sürükleyen, psikolojik açından ciddi yaralayan bir oyun. Son dönemlerde birçok ülkede yasaklananmaya başlayan Mavi Balina, Rusya’da son 6 ay içerisinde 130 gencin ölümüne sebep olmuştu.
Oyun size bir dizi görevler sunuyor, ve bu görevleri sizden yapmanızı yaptığınızın kanıtını da paylaşmanızı istiyor. 50 gün ve 50 görevden oluşan Mavi Balina sizden kolunuza jiletle balina resmi çizmenizi, sosyal medya hesabınızdan balina resmi paylaşmanızı isteyerek başlıyor ve sonra başkalarını rencide edebilecek şeyler yapmanızı talep ediyor. Oyun son görevde ise sizden intihar etmenizi istiyor.
Mavi Balina, internet ortamından tümüyle kaldırılmaya başlanmış durumda. Fakat, oyunun yöneticileri kurbanlarını chat sitelerinden ya da sosyal medyadan ulaşabiliyor. Bir davet linki ile kurbanlarını tuzağa çeken yöneticilerin bu davranışına gençlerin neden takıldığını bilemiyoruz. Bazıları gönderilen linkin virüslü olduğunu ve bilgisayardaki özel dosyalara ulaştığını, dolayısıyla tehdit yoluyla kurbanlara istediklerini yaptırdıkları aktarılıyor.

Yulia Konstantinova (15) – Veronika Volkova (16)

Oyunun yapımcısı hali hazırda tutuklu ve suçunu itiraf etmiş durumda. Ve bu oyunun tesadüfen geliştirilmediğini aktarıyor. Çocukluğunda gördüğü baskıdan dolayı bunu yaptığını, ayrıca oyun içerisinde kullanılan görsellerin, seslerin ve videoların bir akademisyen tarafından hazırlandığını söylüyor.

Çocuklarını Koruyun, Onlara ”Hayır” Demeyi Öğretin

Pedagoji Derneği Başkanı Mehmet Teber, AA’ya verdiği demeçte “Çocuklarımızı korumak için ilişkilere odaklanmamız gerekiyor. İyi ilişki ağı içinde olan bir çocuk sosyal medya ve oyunların zararlı etkilerinden korunabilir. Ama kopuk ilişkiler içinde yaşayan çocuklar risk grubundadır ve her türlü suistimale açıktır.” dedi.
Ebeveynlere Bir Tavsiye;
Çocuklarınızın sizin için ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Ama onlara verdiğiniz değeri göstermek zorundasınız. Çocuğunuz ile gerçekten bir arkadaş olmalı ve onu dinlemelisiniz. Ona saygı duyun. Yaptığı hataları sertçe eleştirmeyin, yapıcı olun. Bu sayede çocuğunuz başka bir sorunla karşılaştığında onu yalnız başına çözmek zorunda hissetmesin, sizinle paylaşma cesaretini göstersin.
Ve ayrıca çocuğunuza ”hayır” diyebilmeyi öğretin. Onlara hiç kimsenin zorla bir şey yaptıramayacağını anlatmalısınız.
#Kaynak; Anadolu AjansıDH The SunDaily Mail Hurriyetdailynews


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir