Virtual Reality İle Etkileşim Sorunsalı


Merhabalar,
Yeni bir makale serisi ile karşınızdayım. Aslında bu seriyi videolu olarak yapmak istiyordum fakat şuan için ayrı ayrı yazılar halinde biriktirip ardından değişik konularla birlikte videolu halde sunmayı planlıyorum. Crytek firması ile Bahçeşehir Üniversitesinin ortak çalışması olarak açılmış olan Türkiye’deki ilk sanal gerçeklik laboratuvarına başvurum kısa bir süre önce onaylandı. İlk workshop için oraya gittiğimde uzunca bir süre vakit geçirdim. VR, çok yeni bir teknoloji ve kesinlikle artıları kadar eksileri var.

VR Teknolojisi Her Alanda Kullanılabilir

Sanal gerçeklik dediğimiz bu teknoloji; eğlence, eğitim, oyun, sinema, mimari ve endüstri gibi birçok alanda kullanılabilir. Yapısı itibariyle buna oldukça uygun. Fakat ilk patlamayı eğlence sektöründe, daha çok oyun ve sinema alanında yapacak gibi. Bilirsiniz insanlar eğlenecekleri ve mutlu olacakları şeylere para harcamaya her zaman hazırdırlar. Kim GTA V oyununu içindeymişçesine oynamak istemez ki? Yada sevdiğiniz bir filmde, sevdiğiniz bir başrol oyuncusuyla yanyana aksiyon sahnelerine girdiğinizi bir düşünün. Oldukça cezbedici. Hayal gücünün sınırsız olması, VR teknolojisinin gelişmesindeki en büyük etken. İşte bu durum eğlence sektörünü her zaman bir adım daha öne çıkarıyor.

Olayın Merkezinde Siz Varsınız

VR teknolojisinin merkezi; kullanıcı. Yani tüm olayın içinde siz varsınız. Senaryo etrafınızda gerçekleşiyor. Peki senaryoyu izlemekten çok yaşamak için ne yapmalısınız? Cevabı basit. Onunla etkileşime girmelisiniz. Yani sadece kafanıza taktığınız bir gözlük yeterli değil. Bunun yanı sıra vücudunuzla da orada bulunmalısınız. İşte tam bu sırada ortaya “VR ile etkileşim” çıkıyor. Bunun en büyük temsilcisi, HTC ve Steam’ın ortak işbirliğinden ortaya çıkmış HTC Vive. Gözlükten daha öte, elinize almış olduğunuz sensörlü kontrolcüler sayesinde senaryoya bizzat müdahale edip, ortamla etkileşime geçebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra klavye ve gamepad yardımı ile oyunda oynayabiliyorsunuz ama gözünüz bir cihazın ekranındayken klavyede spesifik tuşları bulmak oldukça zor. Bu durum gamepadde nispeten daha kullanışlı olsa da yine de tam anlamıyla verimli değil.
3

Etkileşimde Olmak Kolay Değil

VR cihazı kullanırken onunla etkileşimde olmak bir hayli zor. Göremediğiniz bir klavye ve kontrolcüyle oyun oynamak işkence. Ayrıca hemen şu noktaya da değineyim; klavye ve mouse ile bilgisayar başında otururak 4 saat belki de çok daha fazla süre boyunca durmaksızın oyun oynayabilirsiniz. Fakat VR ile sensörle oynadığınız bir aksiyon oyununun 30 dakikayı geçmesi çok zor. Basit bir dayak yememe oyununu ele alalım. VR cihazınızı taktınız, elinizde sensörler var ve karşıdan gelen hareketlere göre hoplayıp zıplıyorsunuz, eğilip çömeliyorsunuz, kendinizi sağa sola çekip ciddi dönüşler yapıyorsunuz. Basit gibi gözükse de ham bir vücutla işiniz oldukça zor. Hatta ham olmayan vücütla da işiniz çok zor. Etkileşimin başka bir deneyimle gerçekleşmesi gerekiyor. İnsan vücudu anatomik olarak bazı sınırlara ve efor kapasitesine sahip. Hareketli bir oyunu 4 saat aralıksız oynamak, şuanlık mümkün değil.
2

İnsan Bünyesi Önemli Bir Faktör

Şuanki ekran problemlerinden kaynaklı olarak, göz ağrısı veya mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Buda etkileşimi kısıtlayan bazı etmenlerden. Otururken bile bazen başınız dönebiliyorken birde etrafı görmeden, mekan içerisinde VR ile etkileşime geçmek çok daha fazla çekilmez olabiliyor. Yani aslında bünyenizin neleri kaldırabileceğini iyi bilmeniz gerekiyor. Buda etkileşimin kısıtlanmasına neden olabiliyor.
leap-motion-vr-mount-oculus-rift-dk2
Tabiki VR çok çok yeni bir teknolojisi. Tüm sorunları diğer teknolojiler gibi zamanla çözülecek. Şurası bir geçek; oyun deneyiminizi gerçekten başka boyutlara çıkarabilecek tek teknolojisi. Daha fazla mobil tasarımla, daha yüksek kaliteli ekranlarla ve değişik bir etkileşim sistemiyle. Çok çok iyi yerlere gelebilecek. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.


Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir