Windows 10 Çıktı İşte Tüm Yenilikler ve Detaylar


Microsoft‘un merakla beklenen yeni işletim sistemi Windows 10 çıkışını gerçekleştirdi şuan Windows Update üzerinden yüklemeyi yapabilirsiniz . Windows 8 ve 8.1 sürümü üstüne bir çok yeni özellik ve iyileştirmeler içeren Windows 10 ayrıca Microsoft içinde son derece önemli. Windows 10 ile ”Tek Platform” planları kuran firma bu sayede hem konsol hemde mobil tarafta büyük bir çıkış planlıyor. İsterseniz hemen temel yenilikler ile başlayalım ve ayrıntılara geçelim.

Temel Yenilikler;

Klasik başlat menüsü yenilikler ile geri döndü.
Mağaza daha işlevsel hale getirildi ve genişletildi
Microsoft Edge  tarayıcı İE’nin yerini aldı
Windows Hello geldi, artık daha güvendeyiz çünkü biometrik(Yüzünüz veya parmak iziniz) şifreleme kullanılıyor
Fotoğraflar uygulaması elden geçirildi artık tüm resimleriniz tek bir yerde
Cortana dijital asistanı
DirectX 12 ve ciddi performans artışı

Continuum;

connect-740x420
Microsoft tarafından geliştirilen bir Windows Devam özelliği diyebiliriz. Yani ister mobil, tablet veya PC’niz olsun klavye çıkarılınca cihazınız uyumlu arayüze anında geçiş yapıyor. Aynı şekilde bir tablete klavye taktığımızda arayüz bir Laptop gibi oluyor. Sadece arayüz değişmiyor  aynı zamanda uygulamalara da değişiyor, işte bu yüzden Microsfot ”Evrensel” olayına vurgu yapıyor. Aynı zamanda dokunmatik ekranınız var ise Tablet Moduna geçiş yapabileceksiniz.

Microsoft Edge Tarayıcı;

464297-microsoft-edge-browser
Microsoft’un yenilikçi tarayıcısı olan Edge temel anlamda İnternet Explorer’ın yerine geçmeyi hedefliyor. Güncellikten geri kalmış İE için artık emekli olmanın zamanı gelmişti ancak emekliliği hemen olmayacak, tarayıcı yine Windows 10 içinde olacak ama varsayılan Edge tarayıcı olacak. Edge tarayıcı üzerinde bir sayfayı Okuma Listesi’ne ekleyebilir ve daha sonra dilediğiniz zaman okuyabilirsiniz. Ayrıca tarayıcının okumayı kolaylaştırmak için görünümü değiştirmeye yarayan özelliği de bulunmakta. Tarayıcı ile gelen Hub ise tam anlamıyla bir toplayıcı. Tarayıcı arayüzünde ki sık kullanılanlar, okuma listesi, geçmiş, indirmeleri görüntülemek sadece Hub üzerinden olmakta.

Başlat Menüsü;

başlat

Windows 8 ile hayatımızdan ayrılan çok alıştığımız Başlat geri dönüyor üstelik çok daha gelişmiş. Yeni başlat menüsü artık kişiselleştirilebilir durumda. Metro arayüzü ile klasik başlat menüsünün birleşimi
desek yanlış olmaz. Menüde isteiğimiz uygulamanın yerini değiştirebiliyoruz, menünün boyutunu ayarlayabiliyoruz veya tüm uygulamalardan beğendiğimiz uygulamayı buraya sabitleyebiliyoruz. Aynı zamanda başlat menüsünden
evrensel aramada yapabiliyoruz. Yani istediğimiz şey hem cihazda hemde internette aratılabiliyor ve yine buradan isminizin üstüne tıkladığınızda oturum açma-kapama veya oturum değiştirme işlemi de yapılabiliyor.

Uygulamalar ve Masaüstü;

e7a4e0e6-5bbb-406f-a025-4d6ff1cda699_60

Windows 10 ile birlikte fotoğraflar, filmler, e-posta, harita uygulamaları yerleşik olarak geliyor. Uygulama indirmeleri için ise başlat menüsünde veya görev çubuğunda ki Mağaza’ya tıklamak yeterli. Binlerce uygulama arasında istediğinizi bulabilisiniz. Masaüstünde ise aynı anda birden fazla uygulama çalıştırılabiliyor. Bir uygulama ekranını sağa veya sola yasladığımız da otomatik olarak diğer uygulama pencerelerini yan yana sıralanmakta aynı zamanda bu işlemi yaptığımızda görev çubuğunda çıkan Görev Görünümü özelliği ile birden fazla masaüstü ekleyebildiğimizi göreceksiniz.

Dosya Gezgini;

2dcbd923-2956-4ecd-b72c-7fae46a55516_56

Dosya gezgini Windows 8 ve 8.1’e oldukça benzer yapıya sahip. Bu sürümlerden geçiş yapıyorsanız bir karmaşıklık yaşamayacaksınız. Sadece bir iki ufak makyaj yapılmış diyebiliriz. Burada üstünde durulması gereken bir iki özellik var. Dosya gezgininde bulunan Hızlı Erişim sayesinde o anda çalıştığınız dosyalar ve sık kullanılan klasörler görüntüleniyor. Dosya gezgini üzerinde birde OneDrive bulut depolama aracımız var. Microsoft hesabınız ile giriş yaptığınızda OneDrive üzerinde olan tüm dosyalarınız eştlenerek Windows üzerinde görüntüleniyor. Yaptığınız değişiklikler anında senkronize oluyor fakat bazen eşitlemenin size sorulduğuna da rastlayabilirsiniz.

Xbox;

313a2341-a333-4c6f-bf6c-ab564124572e_7

Microsoft’un oyun konsolu olan Xbox, Windows 10 ile birlikte işletim sisteminde yerini alıyor. Xbox’da Microsoft hesabınız ile oturum açtığınızda Xbox bilgileriniz sizleri karşılayacak. Bunun için evde olmanıza gerek yok dışarıda çay bahçesinde de olabilirsiniz. Bu arayüz üzerinden yeni arkadaşlar edinebilir, oyunlar hakkında bilgilere göz atabilir veya başarımlarınızı görebilirsiniz.

Windows Hello;

40c873e1-4ab5-4d6e-9998-80f7f2bce1c3_7
Windows Hello ile artık kişisel bilgisayarınız daha güvende. Eski unutulabilir parolalar yerine artık bilgisayarınıza bir bakış ile veya parmak iziniz ile açabileceksiniz. PC’nin iris, yüz ve parmak izinizden sizi tanıyarak anında açılabilecek. Bu özelliği aktifleştirmek için Ayarlar  > Hesaplar > Oturum açma seçenekleri ne bir göz atmanız yeterli.

Cortana Dijital Asistan;

cortana-windows-10-video
Microsoft’un dijital asistanı Cortana hakkında ilgili yazılarımda sizleri ayrıntılı şekilde bilgilendirmiştik. Cortana’nın Windows sürümü sadece Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, İngiltere ve ABD’de çalışacak ve sadece İngilizce olacak. Şuan için Türkiye’de kullanılabilir bir uygulama değil. Cortana sizin ajandanızı, rezarvasyonunuz ayarlayabiliyor. Aynı zamanda sizinle sohbette edebiliyor. Ülkemizde yakın zamanda kullanılması dileğiyle.

DirectX 12

directx_12_hero.JPG.800x600_q96
DirectX API’sinin en yeni üyesi ve en gelişmişi olan DirectX 12 Windows 10 ile birlikte geldi. DirectX 12 ile ekran kartının performansı, çoklu çekirdek kullanımı, DirectX tabanlı uygulamalarda gözler görülür performans artışı sağlandı. Dolayısıyla API ile birlikte çoklu çekirdeği daha etkili hale getireceğinden bir takım ısınma, darboğaz gibi sorunların da önüne geçilmiş oluyor. Performans artışı ise inanılmaz. DX11 ile DX12 arasında %50 bir performans artışı ve güç tasarrufu söz konusu. Xbox’da DirectX 12’den faydalanıyor öyle ki onda da performans artışı gözle görülüyor. API, Xbox One üzerinde ki ESRAM’a erişimi kolaylaştırıyor ve performansı arttırıyor. Özellikle DX12 destekli AMD APU’lar bu dönemde sıçrama yapacak diyebiliriz zira artış onlarda daha çok hissedilecek.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir