Yapay Zeka Sandığımız Kadar Zeki mi?


İlk bilgisayar örneklerinden buyana hep bu konuşulmuştur; Yapay Zeka. Yapay zeka hakkında daha önceki yazılarımızda ayrıntılı bilgiler vermiştik. Geçmişini ve gelişiminden söz etmiş aynı zamanda gelecekte nasıl bir yapıya sahip olacağından bahsetmiştik. Şimdi ise günümüzde ki yapay zekanın zekasından bahsedeceğiz.
A.I.-Artificial-Intelligence-should-you-be-afraid
Bildiğiniz gibi bir insanın zekasını ölçerken belirli bir kaç test sürecinden geçiriliyor ve bu teste IQ testi adı veriliyor. Genelde 0-156 arası arası maksimum puanlara sahip olan bu testler de 125 puan üstü çok zeki kabul edilirken 156 ve üstü ise deha olarak sınıflandırılıyor. Normal bir insanın ise 91-110 arasında değerlere sahip olması bekleniyor.
ConceptNet4
Bu bağlamda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) geliştirdikleri bir yapay zeka (ConceptNet 4) üzerinde Illinois Üniversitesi bir IQ testi gerçekleştirdi. Test 5 ana dal üzerinde yöneltilen sorular etrafında şekilleniyordu. Bu 5 kategori ise şöyle;

  • Kelime Dağarcığı
  • Kelime Muhakeme
  • Bilgi
  • Anlama
  • Benzerlikler

Stellan Ohlsson bu yapılan testin başındaki kişiydi. Yaptığı açıklamada ConceptNet 4’ün 4 yaşındaki bir çocuğun zekasına eş düzeyde bir seviyede olduğunu söyledi. ConceptNet 4, iyi düzeyde kelime dağarcığı ve benzerlik özelliğine sahipken diğer alanlarda orta ve daha çok düşük seviyedeydi.
1ConceptNet4
Dünyanın en zeki yapay zekalarından birinin bu denli ”aptal” oluşu kimi insanları rahatlatırken kimi insanları (benim gibi) üzdü. Bildiğiniz gibi Stephen Hawking’e göre insanlığı yok edecek şey yapay zekaymış. Konuyu toparlamak gerekirse; Günümüzde ki yapay zekalar yeteri kadar zekaya sahip olmamakla birlikte bir insan zekası şeklinde veya benzeri şeklinde düşünme kabiliyetinde de değiller.
2 ConceptNet4
Dolayısıyla bizleri metrodaki kapıya sıkıştırmalarına veya biz koşarken bize çelme atmalarına daha çok var. Ama bunların olmayacağını söyleyemem. Yapay zekayı bir bebek gibi düşünün; Önce onu beslemelisiniz (biz bu aşamadayız), sonra onu eğitmelisiniz. Ve en nihayetinde kendi kendine düşünebilen ve kararlar alabilen bir zeka ortaya koyabilirsiniz. Bu günlük yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız, bir sonraki yazımıza kadar görüşmek üzere.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir