Yapay Zekanın Geleceği


Yapay zeka denince aklımızda bizleri öldüren robotlar ve makineler geliyor. Doğal olarak tedirgin olmamız doğru görünüyor zira filmlerde yapay zeka bizlere bir tehdit olarak anlatıldı. Peki gelecekte gerçekten de böyle olabilir mi? Yapay bir zekaya sahip robot bizlere zarar verebilir mi? Gelin hep birlikte minik bir ön görü yapalım.

i-robot
I, Robot (2004)

Yapay zeka sorunsalının oluşmasında en büyük katkıyı yapanlardan olan Alan Turing ve Isaac Asimov bizlere gelecek hakkında geniş bir ön görü sundu. Hatta Isaac Asimov imzalı ”I, Robot” filmini hepiniz bilirsiniz. Harika bir film olması yanında bizlere Asimov Kanununu bir diğer adıyla 3 Robot Kanunlarını 40’lı yıllarda sunmuştur.  Robot Kanunları ise temel olarak bu maddeler etrafında şekillenmektedir.

  • Bir robot insanlığa zarar veremez veya tepkisiz kalarak insanlığa zarar gelmesine izin veremez    (0. yasa)

  • Bir robot bir insana zarar veremez veya bir insana zarar gelmesine seyirci kalamaz.
  • Bir robot birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır.
  • Bir robot birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.

Yapay Zeka fütüristik bir gelecek  gibi görünse de  bilim dünyasında daha şimdiden ayrılmalara yol açmaktadır. Günümüz bilim dünyasının en önemli ismi olan Stephen Hawking‘in, “Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz” görüşü ile gelecekteki yapay zekanın ulaşacağı gücü söylemektedir. Hawking’in bahsettiği olay aslında Singularity ”Tekillik” olayından başka bir şey değil. Tekillik hipotezi, gelecekte Yapay Zekanın insanlığın önüne geçerek insanlık medeniyetinde ciddi değişikliklere yol açmasını temel almaktadır. 

ex-machina (1600 x 900)
Ex-Machina (2015)

Konu ile alakalı Bill Gates ve Elon Musk‘da karamsar taraftalar. Musk, yapay zekanın izlenmesi ve sınırlı kalması adında yatırımda bulunurken Gates ise Reddit’te “Ben yapay zekadan kaygı duyanlar grubundayım. Önce makineler bizim için çok iş yapacak ve süper zeki olmayacak. Bunu iyi yönetebilirsek çok olumlu olacak. Ancak sonraki yıllarda zeka endişe yaratacak kadar güçlenecek. İnsanların neden kaygı duymadığını anlayamayan Elon Musk ve diğerlerine katılıyorum.” açıklamasında bulundu. 

Elbette sadece olumsuz yorumlar yok. Ray Kurzweil, 2045 yılında yapay zekanın çok gelişeceğini ve Tekillik hipotezi etrafında insanlığın makineler ile birleşmesini ön görmekte. Dolayısıyla insanlığın yapay zeka sayesinde ölümsüzlüğe ulaşacağına inanıyor.

chappie-1920x1080 (1280 x 720)
Chappie (2015)

Şahsi bir ön görü ortaya atmak gerekirse ben de Yapay Zeka’ya karamsar tarafta olduğumu söyleyebilirim. İleride (şöyle 50-100 yıl gibi) yapay zekanın insanlık için bir tehdit olacağını düşünüyorum. Zira yeni araştırmalar ”Zeka” konusunu temel alıyor. Bir makine Zeka’ya yani bir bilince sahip olursa o da sizin benim gibi düşünebilir, kendi inancı olabilir. İşin ”Yapay” kısmı ise bir bilgisayarı temel alıyor. Bilgisayarların duygusu veya bir zafiyeti yoktur yani insanın duygusal zayıflıklarına sahip değildir. İkisini birleştirdiğimizde ise İnsandan her alanda daha üstün bir makine ortaya çıkıyor. Şimdi içinizdekiler düşünüyordur, ”Benim şarj ettiğim makine bana nasıl zarar versin” diye. Ama olay o değil. İnsan olarak sizden daha az zeki birisine boyun eğmek istemeyiz aynı gelecekteki bizden daha zeki robotların da olduğu gibi. Bizden daha zeki olan varlık neden bize boyun eğsin? 

transcendence (1280 x 720)
Transcendence (2014)

Ben Yapay Zekanın bir konu etrafında gelişmesinden yanayım. Mesela ”konuşmak” veya ”Futbol oynamak” gibi bir olay etrafında geliştirilmeli. Kısacası ne yaptığını bilmeyen ama yaptığı işi çok iyi yapan yapay zekaların insanlık adına daha iyi olacağı kanaatindeyim. 

Günümüze baktığımızda yapay zekanın her alanda olduğunu görmekteyiz. Bir telefonda, bir dijital asistanda veya satranç oynayan robotta yapay zekanın olduğunu görüyoruz. Bunlar dediğim gibi bir olay için tasarlanmış Yapay zekalar. Yazımızın sonuna gelmiş durumdayız umarım gelecekte Yapay zekalar bizi kapı arasına sıkıştırmaktan daha öteye gidemezler. Bu arada görsellerde belirttiğim filmleri izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

3 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. İnsanların çoğu bu olaya “fişi çek kurtul” mantığıyla bakıyor ama yapay zekanın insanı fişi çekmemeye ikna edebilecek seviyeye kadar gelişebileceğini düşünemiyorlar.

    1. Bak bu yorumu keşke önceden yapsaydın, yazıda belirtirdik 🙂