Yarının Dünyası, Endüstri 4.0 ve Türkiye’nin Konumu


Merak edin, daha çok merak edin. Değişime ayak uydurun.
Yarın nasıl bir dünya olacak? Şimdiki çocuklarımız yarın nasıl bir dünya ile karşı karşıya kalacaklar? Onların yeteri kadar donanımlı olduğuna emin miyiz ya da onları yarın için iyi eğitebileceğimize inanıyor muyuz? Bunlar üç dört tane soru cümlesi olarak görünse de temellerine çok ayrıntılı ve ülkemiz açısından birçok eksiği barından birer cümleler.

Yarın Nasıl Olacak?

screen-shot-2015-01-19-at-10-27-55
İlk olarak yarının dünyasının nasıl olacağından biraz bahsedelim. Farkındaysanız artık ‘’gelecek’’ demiyoruz, artık ‘’yarın’’ diyoruz. Çünkü yeni dünya uzağımızda değil, şimdi sadece birkaç adım yani yıl yakınımızda. Geçmişte hayalini kurduğumuz şeyler artık gerçek.

Yarının dünyasında aklınıza gelecek her türlü cihaz birbiri ile etkileşimde olacak. Bu etkileşim (Ayrıca bkz; Internet of Things Nedir?-video) sadece aralarında değil, bizleri de kapsayacak bir halde. Hatta size yakında olacak bir senaryoyu şöyle örneklendireyim;
iot_futurebathroom_header1-1929-x-675
Sabah kalktınız ve aynaya baktınız. Ayna sizin vücut sıcaklığınızın normalde olduğundan daha yüksek olduğunu fark etti, yani ateşiniz var. O ayna hemen iş yeriniz ile iletişime geçip sizin hasta olduğunuzu bildirdi. Aynı zamanda doktorunuza bu verileri iletti bir randevu aldı ve eczane ile ilaçlarınızı şimdiden hazırladı. Mutfağınızda bulunan çorba makinesi ile iletişime geçerek size güzel sıcak bir çorba yaptı. TV’nizde en sevdiğiniz filmi açtı ve belki annenizi aradı.
Evet, bunlar kesinlikle hayal değil. Bunlar olacak hatta olmaya başladı bile.

Bunların Arka Planında Ne Var?

Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi diye ifade edebileceğimiz bir yeni nesil devrim gerçekleşmiş durumda. Su devrimi, elektrik devrimi ve bilgisayar devriminden sonra şimdi bilişim teknolojileri devrimi gerçekleşiyor. Geçtiğimiz devrimlerin hepsini içine alan, daha verimli, daha hızlı bir oluşum ortaya koyan bu devrim sonucunda mevcut iş sektörleri yok olacak, hatta yok olmaya başladı. İşçiler, teknisyenler, mühendislerin bu çağda bu halleriyle işleri artık yok. Tabi sanayi devrimleri eski sektörleri her zaman yok etmiştir ancak her zaman yeni sektörler açmıştır.
Bu devrimin arkasında dediğimiz gibi bilişim teknolojileri yatıyor. Yeni nesil yazılım, yeni nesil donanım ve yeni nesil insan. Sistemlerimiz artık her şeyi kucaklayacak ve iç içe olacak. Artık bizim insanın kas gücüne ihtiyacımız yok. Bunlar için robotlar yapıyoruz, yapacağız. Daha az kaynak tüketmek zorundayız. Çünkü hem zamanımız hem de kaynaklarımız kısıtlı.
sch1
O yüzden uygun yazılım, kodlama, programlama, veri analizleri olmazsa olmazlarımızdan. Bunları sağlamak için ne mi yapmalı? Daha iyi eğitim ve matematikte güçlü bir nesil. Evet, bunlar ülkemizde çok zayıf, bu yüzden işimiz zor. Eğitim sistemimizi kökünden değiştirmeliyiz. Eğitim sistemimiz tek tip insan üretmemeli, farklı insanları hemen fark etmeli. Fikri olanı konuşturmalı ve destek olmalı, susması için ceza verilmemeli. Bu yazıyı okuyan genç kardeşlerime sesleniyorum, ille de üniversite veya lise okumanıza gerek yok ama yine de okuyun! Evinizde bilgisayar ve internet var. Kaynak orada. Yazılımı öğrenin, kodlamayı öğrenin, kendi patronunuz olun. Başkası için kravat takmayın.
Çünkü bu sistem sizi doktor, mühendis, hukukçu, memur yapacak ama yarın için bunlara ihtiyacımız yok. Yarın için kodlayarak farklı bir şey yaratanlara ihtiyacımız var. Artık ‘’Ben teknolojiden anlamıyorum’’ deme lüksüne sahip değilsiniz ‘’anlamak zorundasınız’’.

Ayak Uydurmazsak Ne Olur?

bbc21064e54e2b90b0039563c8dafee061abf279-2902-x-1915
Geçtiğimiz üç sanayi devrimini hep kaçırdık. Hep geriden geldik. Şuan Türkiye ekonomisi gerçekçi olalım o kadarda güçlü değil. Milli gelirde kur farkını da kattığımızda 9 bin dolar seviyesinde 2008’den bu yanan takılı kalmış durumdayız. Niye? Çünkü sadece tüketiyoruz. Bizim katma değer sağlayan ürünler, hizmetler üretmemiz gerek. Şu örnek yeterli olacaktır;
Türkiye geçtiğimiz sene 18.7 Milyar dolar seviyesinde gıda ürünleri ihraç etti. Rakam büyük değil mi? Hayır hiçte bile. Kaç bin yon gıdayı ülke dışına gönderdik? O ürünleri yapmak için ne kadar harcadık? Bunlar düşünüldüğünde bu ihracat evet kazandırıyor ama istediğimiz kadar değil. Bir de WhatsApp’a bakalım. Facebook, WhatsApp’ı birkaç sene evvel 19 Milyar dolara satın aldı. Sadece bir program. Anlık mesajlaşma platformu olan bu uygulama geliştiricisine ne kadar mal olmuştur ki? Çok az, çünkü sadece kilit nokta kodlamada.
Yani 30MB’lık bir uygulama binlerce tonluk gıdadan daha ağır…
Eğer bu devrimi de kaçırırsak işimiz çok zor. Bu süreci yakalayamayan meslekler, işletmeler, devletler için yolun sonu parlak değil. Her şey için çok geç değil. Ülkemizin eksiklikleri ve bunların çözümleri belli. Eğitim sistemini değiştirmek, ülke gündemini sosyal alandan çıkarmak, bilime daha dönük bir sistem bizi geleceğin güçlü ülkeleri arasında sokacaktır. Ayrıca yine ülkemizin bu alanda çalışmaları ve teşvikleri de bulunuyor.

Bakın şunu da söylemem gerek. Örneğin Ay’da milyonlarca tonluk titanyum madeni bulunuyor. Dünyada ise bu maden az ve kısıtlı, oysa bu maddeye ihtiyacımız var. ABD’li bir şirket Moon Express, 2017’de Ay’a giden ilk özel şirket olacak. Hedefi ise değerli madenler. Artık uzay özel özel şirketlerin iş alanı oluyor. Ülkemiz bunu kaçırmamalı.

Yarının Meslekleri

  • İşçiler olmayacak, yerlerine robotlar gelecek.
  • Veri Analistleri 2020’ye kadar her sektörde olacak.
  • Matematik ve Bilgisayar alanındaki sektörler (devrime ayak uyduranları) revaçta olacak.
  • Biyokimya, nanoteknoloji, robotik ve malzeme bilimi revaçta olan sektörler arasında.
  • İnsan Kaynakları
  • Genetik mühendisliği
  • Web tasarımcılığı
  • Veri ve internet güvenliği
  • Şehir planlaması
  • Ekolog

Ve bunlardan daha bilmediğimiz alanlar yarının dünyasında yeni meslekler ve alanları oluşturacak. Bu alanlarda başarılı olmak isteyenler bilimde, teknolojide, yazılımda, kodlamada kendisini yenilemiş olmak zorunda. Ayak uydurmak ve ilerlemek için her zaman merak etmeniz gerekiyor. Bir fikrin mi var? Onu icat et. Hayalini yap.

Merak et, daha çok merak et! Teknolojiden anlamıyorum deme, anla.

(Bu arada yarının dünyasında kadınların iş alanında çok daha etkin rol oynayacağını söylemiş miydim?… Söylemiş oldum, bu harika bir haber değil mi?)


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir