Yavaşlayan iPad'inizi Hızlandıracak Tavsiyeler


Eğer eski bir iPad modeline sahipseniz cihazınızın eskisi kadar hızlı çalışmadığından siz de mutsuzsunuzdur. Her ne kadar Apple ürünleri uzun süre kullanılabilirliği ile ön plana çıkmış olsa da, iOS geliştikçe sizin cihazınızda da bir yavaşlama söz konusu olabiliyor. Hatta bazen yakınınızda birisinin iPad’i güncel model ise kendini iPad’inize bakıp iç çekebiliyorsunuz. Ah biraz daha hızlı olsa ne olurdu.
Bu yazımızla her ne kadar yeni iPad kadar cihazınızı hızlandıramayacak olsak da yine de sizlere bazı tavsiyeler vererek yüzünüzdeki asıklığı gidermeyi hedefliyoruz.

Tavsiye 1: İşe Çöpleri Temizleyerek Başlayalım

Tablet dediğimiz cihazlar yapıları gereği bir çok uygulama indirip cihazı kendinize göre özelleştirme tabanlıdır. Appstore’a girersiniz “Aaa bak bu uygulama çok güzelmiş ben bunu kullanırım.” düşüncesiyle başlar bütün aşama uygulama iner ve bir hafta sonra ne mi olur? O uygulamaya bir daha dokunulmaz.
Öncelikle büyük boyutlu ve kullanmadığımız uygulamalarla başlayalım, mesela GarageBand buna güzel bir örnek. Kullanmıyorsanız, kaldırarak hafızada 1 GB’ın üzerinde yer açabilirsiniz.
uygulama kaldır

Tavsiye 2: Tazelenmek İyidir

Cihazımızdaki gereksiz uygulamaları sildikten sonra yeniden başlatmak önemli. Yeniden başlatma cihazın RAM’inin tazelenmesini ve bununla birlikte cihazında yenilenmesini sağlar.
Cihazımızı açma/kapatma tuşuna basılı tutarak kapatalım sonra tekrardan açalım.

Tavsiye 3: Arkaplanda Olanları Kontrol Altına Alalım

Buraya kadar temizlik yapıp cihazımıza bir nefes aldırdık belki de cihazınız hızlanmaya başladı bile. Hızlanmadı mı? Durun daha yeni başlıyoruz.
Genelde eski cihazların yavaşlamasında arkaplanda gerçekleşenler de etkili olabiliyor. Bazı uygulamalar siz haberdar olmasanız bile sahnenin arkasında yaşamına devam eder. Çözüm mü? Basit.
Ayarlar > Genel > Arkaplanda Uygulama Yenileme (aslında cihazımı İngilizce kullanıyorum Arkaplanda Uygulama Yenileme tam böyle yazmıyor olabilir. Orijinal hali ‘Background App Refresh’ ) Bu açık ise kapatıyoruz ve cihazımıza nefes alması için bir alan daha kazandırıyoruz.
4_app_refresh_thumb800

Tavsiye 4: Cihazı Güncellemek

Şu şekilde yaygın bir bilgi vardır. “Güncelleme yaparsanız cihaz yavaşlar!” Bu ne kadar doğru peki? Eğer cihazımıza bir güncelleme geldiyse ve bu son büyük güncelleme versiyonu ise, Onu bir kere yüklemişseniz artık sonuna kadar güncelleyin çünkü Apple, eski cihazları göz önüne alarak güncelleme versiyonlarında düzeltmeler yapıyor.
Örneğin; iPad 2 cihazımız var. iOS 9.3.5’e kadar güncelleme desteği verilmiş. Siz 9.1 veya 9’u yükleyip 9.3.5′ e kadar sırf yavaşlayacak diye güncelleme yapmazsanız biraz yanılmış olursunuz. Ancak iOS 6 dan beridir güncellemedim derseniz bırakın öyle kalsın.

Tavsiye 5: Biraz da Safariyi Sık Kullananlar İçin

İnternet tarayıcılar sizin geçmişinizi, çerezlerinizi ve bazı verilerinizi tutar. Bu internette daha hızlı gezmenize de etki etmektedir. Ancak sürekli internette surf yapan veya haber takip edenler, farklı sitelere sık girenler… Kısaca çoğu internet kullanıcısının geçmiş verilerinin tutulduğu dosya kabarık olabilir. Bunu da temizlemekte fayda var.
Ayarlar > Safari > Sayfayı aşağıya kaydıralım > Tarihçeyi sil / Çerezleri ve Verileri Sil düğmelerini görüyorsunuzdur. Onlara basarak görünmeyen çöplerimizden de kurtulalım.
6_clear_history_thumb800

Tavsiye 6: Bildirimler

Bildirimler aslında göründüğü kadar masum değildir. Tamam telefonda sürekli cihazda Facebook’da kim beni etiketlemiş, Instagram’dan kim beni takip etmiş gibi durumları cihazımız biz bakmada bize söylüyor. Ancak iPad kullananlar pek buna gerek duymayabiliyor. Siz görmezden gelseniz de cihaz sürekli uygulamayı yenilemeye devam ediyor. Eğer kullanmıyorsanız bildirimleri kapatabilirsiniz.
Ayarlar > Bildirimler >Oradaki küçük yuvarlağı sola çekerek kapatabiliriz.

Tavsiye 7: Spotlight

Spotlight, bilmeyenler için cihazımız içindeki her şeye arama yoluyla kolayca ulaşabilmemizi sağlayan bir sistem. İlk harfi yazmanızla birlikte internette, rehberde, mesajlarda, maillerde, uygulamalarınızda hatta uygulamalarınızın içinde arama yapabilecek kadar yetenekli. Ancak kullanmıyor olmanız da muhtemel. O zaman bunu kapatmak işinize yarayabilir.
Ayarlar > Spotlight Aramaları > Buradan da hepsini kapatabiliriz.
9_spotlight_thumb800

Tavsiye 8: Hareketi Azaltalım

iOS dünyası her ne kadar aşırı sade boş gelse de insanlara içinde de biraz görsel şov barındırdığını unutmamak lazım. Tabi bu bizim performansımıza olumsuz etki yapmakta.
Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Hareketi Azalt.   Bunu açarak ana menüde daha akıcı bir kullanım sağlayabiliriz.

Sonuç

Tüm yapabileceklerimiz bunlarla sınırlı maalesef. Yeni bir cihaz gibi olmasa da en azından eski cihazınızı daha fazla kullanılabilir hale getirmeye çalıştık. Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sizlerin de bildiği yöntemler varsa dinlemekten mutluluk duyarız.
 

 


7 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Teşekkür ederim. Tavsiyelerinizin tamamını uygulayacağım. Eski ipad2 kullanıyorum, son işletim sistemi yüklü ve çok yavaşladı, umarım biraz hızlanır.

    1. Ben soru sormak istiyorum.Benim İPad cihazım güncellenmiyor sıkıntı olur mu?
      Bu arada işe yaradı kaymak gibi oldu

  2. Hocam 8. tavsiyedeki ‘Hareketi Azalt’ yöntemiyle alakalı ben başka bir sitede de, kapalı tutulduğunda cihazın performansına daha çok olumlu katkı sunduğu yazıyor. Burda da tam tersini görünce kafam karşıtı. Doğrusu hangisi acaba? Açık mı tutacağız, kapalı mı?