Yerli Şirketlerimizde Eksikler ve Uzak Kurumsallık


Merhabalar, okurlarımızın bildiği gibi ülkeler artık özel şirketleri sayesinde büyüyor. Özel şirketler ve kurumlar hem ülke itibarını arttırırken ürettikleri ürün ve hizmetler ile belirli bir katma değer de sağlıyorlar. Şirketlerin gelişmesi ve kurumsallaşması katma değer payını arttırmaya yönelik en büyük hamleler arasında yer alıyor. Bu yazımızda aslında biraz bu konuya değineceğiz.
Ülkemiz geneline baktığımızda binlerce özel şirkete sahip olduğumuzu görüyoruz. Ekonomik olarak irili ufaklı büyüklüklerde olan şirketlerimizin çoğu orta ve alt sınıf bandında sıkışıp kalmış durumda. Orta ölçekte sıkışan şirketler gerekli hamleleri yapamadıkları zaman kendilerini biranda batma eşiğinde bulabildikleri gibi gerekli hamleleri yaptıkları zaman ise kendilerini zirve adayı olarak da görebiliyorlar. mission (1700 x 973)
Ancak ülkemize baktığımızda şirketlerimizin çoğunu aile şirketi olduğunu görüyoruz. Bu tür şirketler genellikler kurumsallıktan uzak oluyor ve yeniliklere çok açık olmuyorlar. Şirketlerimizde ki temel eksiklik aslında bu diyebiliriz, yönetim kabiliyeti olmayan kişilerin şirketleri yönetmesi aslında pekte iç açıcı bir durum değil. Bununla birlikte üretilen herhangi bir üründe kas gücünün daha çok kullanılması bu şirketlerimizi yurt dışındaki şirketlerimiz karşısında geride bırakıyor. Zira yüksek teknoloji ve üretim bandında kullanılan robotlar ürüne katma değer sağlamanızı kolaylaştırır ve sizi hızlandırır. Ancak ülkemizde şirketler daha çok insan gücüne dayalı olduğundan orta ölçekli şirket konumunda takılı kalıyorlar. Çünkü daha çok hizmet ve ürün üretmek için daha fazla işçiye, insana ihtiyaç duyduğunuzda ödediğiniz ücretinde arttığını görürsünüz. İnsan sayısının ve dolayısıyla maaş yani şirket adına giderin artması üretilen üründen kar etme sürecini etkileyen faktörler arasında.  vdl-nedcar-production-line (1280 x 685)
Ancak yüksek teknoloji ve robotları insanlar ile harmanlayıp bir sistem oluşturduğunuzda birim başına maliyeti aşağıya çekmiş oluyor ve karınızı teknik olarak arttırmış oluyorsunuz. Tabi burada bahsettiğimiz hamleler yetkin bir kişi tarafından doğru hesaplanıp verilmeli ki şirkete zarar değil fayda sağlasın. İşte burada gerekli olan şeyin kurumsallık olduğunu görüyoruz. Duygularımızdan çok bilimsel düşünmemiz gerekiyor şirketlerimiz için. Kurumsallığı yakaladığınız takdirde ilk meyveyi profesyonellik alanında yakalayacaksınız ki bu oldukça önemli. VOLLMER_Company_01 (1920 x 1090)
Kısaca ülkemizde yerli şirketlerimize baktığımızda özellikle teknoloji alanındakilerde; eksik kurumsallık, eksik profesyonellik ve yetersiz teknoloji gözümüze ilk çarpan unsurlardan. Örnek bir şirket ismi vermek istemiyorum ama yaptığınız her hamlenin bir iki adım sonrasını düşünmek zorundasınız çünkü hatalı adımınız sizi borsada kan kaybına uğratabilir. Ve öneri yapmak gerekirse şirketlerimize yüksek teknolojiye ve katma değere yatırım yapmalarını söylemeliyim, ek olarak gelişmiş Ar-Ge merkezlerinin de olması muhakkak gerekli. Bunları yaptığımızda evet, belki ilk safhada yüksek paralar harcanacak ama takdir edersiniz ki iyi bir sıçrayış için birkaç adım geriye gitmek gerekli. Geri attığınız adımlarda süreci kurumsallık ve profesyonellik ile daha rahat atlatacaksınızdır.
Yazımızın artık sonuna geliyoruz, uzunca bir yazı oldu ancak yerli firmalarımızın eksiklerini görmemiz açısından önemli bir çizimde oldu. Şirketlerimiz birer kişiliktir, iyi bir kişilik ortaya koyduğunuzda ise performans ve zaferin kaçınılmaz olduğunu söyleyebilirim. Şirketleri, işlerini bilenler yönetmeli diyerek bu yazıyı sonlandıralım. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir