Akıllı Telefon Almak Giderek Zorlaşıyor ve Riskli Bir Hale Geliyor!


Merhabalar,

Öncelikle değerli okuyucularımızdan özür dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Çok uzunca bir süredir sizlere içerik hazırlayamadık. Bunun nedeni ekibimizin tamamının üniversite öğrencisi olması ve bu işi gönül esası yapmamız. O yüzden bizlere kızmayınız…

Her neyse, konumuz akıllı telefonlar ve çılgın fiyatları. Akıllı telefonların fiyatları son birkaç yıl özellikle son 2 yıldır oldukça hızlı bir yükseliş içerisinde. Artık öyle bir duruma geldik ki amiral gemilerin fiyatları 10.000 TL sınırını aşmaya başladı. Akıllı telefonların fiyatlarının zaten bu denli yükselmesinin satın alımı zorlamasını bir yana bırakırsak alternatif yollarla (yani taksit konusundan bahsediyorum) satın alamak da hayli güç bir hale geldi. Öte yandan operatörlerin faturaya ek olarak sattığı telefonlara da getirilen 6 taksit sınırı yine satın alımı oldukça güçleştirdi.

Artık insanlar kredi çekerek akıllı telefon alır hale geldi. Elbette bunun yapılıyor olması bana son derece saçma geliyor. Yorganına göre ayağımızı uzatmamız gerekiyor.

Öte yandan sizlere birkaç istatistikten de bahsetmek isterim.

Ağustos 2018’de ortalama bir akıllı telefonun fiyatı 2.255 TL oldu. 2017 yılında 1.651 TL idi. Artış %37 düzeyinde. Türkiye’de yaklaşık olarak 30 Milyon çalışan nüfus bulunuyor. Bunun yaklaşık 7 milyonu asgari ücretli. Çalışan nüfusun ortalama aylık kazancı ise 2017 yılında 2.110 TL, 2014 yılında ise 2.207 TL.

Dolayısıyla artık tüketicilerin çoğu akıllı telefon alırken bütçesini oldukça zorlar hale geldi. Tüketicilerin son dönemde yöneldikleri bir çıkış yolu ise ”İthalatçı Garantili” ibaresiyle satılan akıllı telefonlar. Daha düşük maliyetle ithal edilen ve e-Ticaret mağazalarında satılan bu telefonlar maliyetlerinin düşük olması nedeniyle daha uygun fiyata satılıyor. İthalatçı garantili telefon ile normal bir akıllı telefonun yasal bir farkı yok fakat buradaki sıkıntı arkasında garanti kapsamında duran firmanın farklılığı. Herhangi bir sorunda birisinde muhattabınız ürünün sahibi firma olurken diğerinde ise tanımadığınız, pekte bir bilginizin olmadığı bir firma. Elbette bu riskli bir durum. Sorununuzun çözülmesi uzayabilir veya çözülemeyebilir.

Dolayısıyla ithalatçı garantili akıllı telefonlar her ne kadar fiyat avantajı sunuyor olsa da tercih ederken bu gibi risklerin farkında olmanızda fayda var. Ek olarak tercih edeceğiniz ürünü alanların satıcı firma hakkındaki yorumlarına ve internetteki şikayetlere öncelikle dikkat etmenizi, incelemenizi öneririm.

Görüşmek üzere.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir