Hack ve Hacker Türleri Nelerdir?


Öncelikle hepinize merhaba, bu yazımızda adlarını şu son demende çok sık duyduğumuz Hack ve Hacker terimlerine biraz daha yakından bakacağız. Hackerlar hakkında bilmedikleriniz, doğru bildiğimiz yanlışlara bir göz atacağız ve belkide çoğunuzun duymadığı Hacker türlerine bakacağız. Giriş güzel oldu, isterseniz başlayalım.

Anonymous Grubu; "Biz Anonymous'uz. Orduyuz. Affetmeyiz. Unutmayız. Bizi bekleyin."
Anonymous Grubu; “Biz Anonymous’uz. Orduyuz. Affetmeyiz. Unutmayız. Bizi bekleyin.”

Öncelikle Hack.. Hack sözcüğünün kelime karşılığı ”kırmak, kıymak ve kesmek” anlamlarındandır. Dolayısıyla bir yazılımı veya bilgiyi çözenlere, kıranlara Hacker denir. Hacker’lar genel tanı itibari ile kötü gösterilirler ve bilgilerinin dar olduğuna inanılır, ama bu yanlış bir tanıdır. Her Hacker kötü olmadığı gibi her Hacker’da bilgisiz değildir. Hatta gerçek bir Hacker bir yazılımcıdan (Hani şu bir suru programlama dili bilenlerden) daha da bilgilidir. Hacker, programlama dillerinin yanı sıra network, OS, donanım, sistem mimarisi gibi bir çok alanda bilgi sahibidir.
3 type of hackers - black hat - grey hat- white hat - Hacking point
Haberlere yansıyan bilgilere baktığımızda Hackerlar ya bir yeri soyar veya bir bilgiyi çalarlar, ama bu genel bir anlam ifade etmez. Elinde silah olan her insan nasıl kötü değilse her Hacker da kötü değildir. Şimdi Hacker tanımını yapmak gerekirse; Hacker, bir bir sistemin veya yazılımın açığını bulabilen kişidir. Bu kadar Hacker dedik gelin şimdide Hackerların türlerine bir bakalım. (Kim bilir belki sizde bir Hacker türündensiniz) 

Hacktivist;

Bu grupta yer alan Hackerların bir amacı ve ideolojisi vardır. Genel anlamda görüşleri ”Bilgi herkesindir
ve kamusal olmalıdır” çevresinde şekillenir. Kendilerine göre yanlış buldukları bir politik olayı veya toplumsal olayı düzeltmeye çalışırlar. Bunu da genelde siteleri Hackleyip site üzerinde mesaj vererek yaparlar.

Black Hat; (Siyah Şapkalılar)

Hacker türleri arasındaki en zararlı ve aynı zamanda en çok bilgi sahibi olanlardır. Hedefleri her türlü bilgisayarı, sistemi, yazılımı, siteyi Hacklemektir ki bunu da çoğu zaman gerçekleştirirler. Girdikleri sistemi bozabilirler, tüm bilgileri alabilirler ve bilgiler sayesinde maddi kazanç sağlayabilirler.

White Hat; (Beyaz Şapkalılar)

Beyaz Şapkalılar Hacker türleri arasında babacan adamlardır. Zarar vermeyi gütmezler ama Siyah Şapkalılar kadar bilgilidirler. Zaten hayatlarını da böyle kazanırlar, bazıları şirketlerde veya devlet kurumlarında çalışırlar. Amaçları Siyah Şapkalıları önlemek, verdikleri zararları gidermektir. (İlla Hacker olacam falan diyorsanız bunu olun, babacan olun)

Grey Hat; (Gri Şapkalılar)

Bu kişiler arasında hem Beyaz hemde Siyah şapkalılar olabilir, daha doğrusu onların yaptıklarını yapabilirler. Bu yüzden iyi niyetli olup olmadıklarını anlayamayız. Genelde sistem açıklarını bulup içeriye şöyle bir bakarlar ancak ”genelde” bilgi çalmazlar. Sonrasında ise açığı para karşılığında sistem yöneticisine bildirirler veya bazen açıkları rakip sistemlere bildirirler.

Cracker; (Yazılım Korsanları)

Bunları biliyorsunuz zaten 😀 Korsan oyunlar, yazılımları bunlar hazırlar. Lisanlı yazılımların kodlarını baştan derleyebilirler veya hiç uğraşmaz aktivatör yaparlar. Örneğin Windows 8’i tam sürüm yapma aracı gibi, veya Pes 2013’ün crack’ı gibi. Gözünüze iyi gibi görünseler de kötüdürler, korsan kullanmayın. Yaptıkları yazılımların içine virüs veya botnet koyabilirler, sonra bilgisayarım niye zombi oldu demeyin.

Phreaker;

Genelde hedeflerini çok büyük tutmazlar. Telefon ağlarını, Uluslararası Ağları veya VoIP ağları hackerler ve bedava görüşme gibi birkaç iş yaparlar. Veya konuşmalarınızı dinleyebilirler ve bilgileri satabilirler.

Lamer;

Bu kişilere Hacker demek Hackerlara hakarettir (Hackerlara hakaret etmeyin, Hacklerler) ama isimleri yine de Hacker türlerinde geçer. Bilgi dereceleri SIFIRDIR ve sağda solda buldukları bir iki bilgiyle bunların ne olduklarını bilmeseler bile övünürler. Bazı sitelerde ”Lamer’lar Giremez” diye başlıklar bile açılır. Bana Trolleri anımsatıyorlar.

Script Kiddie;

Lamer’ların bir tık üstü. Genelde lise öğrencileri olan bu grup bilgisayara aşırı meraklıdır ve Hackerlara karşı aşırı sevgi gösterirler ayrıca onlar gibi olmak isterler. Araştırıp bilgi edinirler ve edindikleri bilgileri zararlı amaçlar için kullanırlar. Amatör anarşistler olarakda bazı yerlerde geçerler çünkü kendilerinin Hacker olduklarını söylemekten çekinmezler.

Son Sözler ve Kamu Spotu;

Hacker olmak suç değildir ama Hackerlık yapmak suçtur. Hackerlık yapanlar kişilerden bağımsız ve izinsiz olarak sistemlere girdikleri ve bilgi çaldıkları için yasalar çerçevesinde Bilişim suçundan cezalandırılırlar. Ceza suça göre değişmekle birlikte 2 ila 5 yıl arasında olabilir. Yazımızın sonuna geldik, umarım sıkılmamışsınızdır. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Kamu Spotu: Bir kişinin izini dışında onun bilgilerini almak, sistemine girmek ve/veya bilgileri satmak kötüdür, suçtur. Hackerlara özenmeyin, onlar kendilerinden korkulmasını isteyen sosyal bağları zayıf olan kimselerdir. (Şimdi harbi Hackleyecekler bizi)

Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

3 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Hiç Yakıştıramadım.. Ay Yıldız Team Yerine Anonymous Un fotoğraflarını Koymuşsunuz 🙁