Robotlar İşlerimizi Elimizden Alacak!


Robotlar ve insanlar arasında geçmişten buyana her zaman bir bağ kurulmuştur ve genelde bu bağ robotun insanı öldürmeye çalışması ile başlamıştır. Hayal ürünleri bir yana aslında bunların gerçeğe dönüştüğünü de son dönemde sıkça görüyoruz. Tabi robotlardan bahsederken aklınıza insansı olanlar gelmesin hemen, aslında diğerleri bizleri tahtımızdan edecek olanlar.

Peki Robot Nedir? 

Robot esasında çevresini algılayabilen, yorumlayabilen, cevaplandıran ve bu bağlamda işlemi sonuca götüren bir aygıttır. Yani robot dediğimiz şey dışsal bir etmen tarafından kontrol edilebilen bir yapı değilde, otonom olarak işini yapan bir aygıttır. Robotun çalışması yani yukarıda saydıklarımı yapabilmesi için bir yapay zekaya ihtiyaç duyar. Businesswoman-Surrounded--009 (1545 x 927)
İlk olarak 1920 yılında Karel Čapek tarafından kullanılan ”robot” kelimesi şimdilerde fiili olarak iş yerlerimizde bizlerin yerini almış durumda diyebiliriz. Özellikle endüstriyel sektörde robotlar sıkça kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra hizmet sektöründe de kullanıldığını görüyoruz. Örnek olarak Foxconn’un 60 bin işçiyi işten çıkarıp yerlerine robotlar getirmesi veya Pizza Hut’ın garsonlarını robotlara dönüştürmesi verilebilir.

Robotlar Tamamıyla İşlerimizi Elimizden Alır mı?

robot işimizi alıyor (1877 x 1072)
Bu soruya cevap vermek aslında çok zor. Tamam, robotlar üretim sürecinde işlerimizi elimizden alabilir. Belki hizmet sektörü veya sağlık sektöründe de robotları görevlendirebiliriz. Peki yönetim konusunda robotlar bir yere gelebilirler mi? Neden olmasın. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki robotun içerisine koyacağımız zeka, teknolojiyle birlikte hızla gelişiyor. Hatta son bilimsel araştırma robotların ”acı” duygusunu yaşayabileceğini bile bizlere gösteriyor. Aşağıdaki videoya bakmanızı ve şu sayfayı incelemenizi öneririm.

Konumuza dönecek olursak evet robotlar işlerimizi ellerimizden alabilir, hatta alıyor. Bunun nedeni ise elbette onların insandan daha verimli olmaları. Eğer teknoloji şirketinin tepesindeki isimseniz daha çok ürünü daha az maliyete üretmek istersiniz. İnsan faktörü ile bu bir yere kadar gider ancak sonrasında faydasından çok zarar görürsünüz. Robotlar ise gece gündüz çalışabilirler ve sizden sadece bakımını yapmanızı ister. Belki acımasız ama şirketler bunu isterler.robot_vs_human1 (1400 x 1143)
İnsansı robotlar ise aslında işin başka bir boyutu. Onlara neden ihtiyacımız olduğunu bile bilmiyorum. Neden insan silüetinde bir robot yapma ihtiyacı duyalım? Bunlara gerekli cevapların öncelikle verilmesi gerekiyor. Sonra bu konu hakkında bir makale yazabiliriz. Başlık olarak ”İnsansı Robotlar Daha mı İyi İnsan” diye yazarız ama şimdilik buna gerek yok. Bizleri öldüreceklerinden de korkmanıza gerek yok. Zira şimdiden robot yasasını çıkarmış bulunuyoruz. 3 robot yasası olarak adlandırılan yasanın maddeleri ise şöyledir;

  • 0- Bir robot insanlığa zarar veremez veya hareketsiz kalarak insanlığın zarar görmesine izin veremez. (Bu yasa, sonradan “Sıfırıncı Yasa” olarak eklenmiştir.)
  • 1- Bir robot, 0. kuralla çelişmediği sürece, hiçbir şekilde insanoğluna zarar veremez veyâ pasif kalmak suretiyle zarar görmesine izin veremez.
  • 2- Bir robot, 0. ve 1. kurallarla çelişmediği sürece, kendisine insanlar tarafından verilen komutlara itaat etmek zorundadır.
  • 3- Bir robot, 0, 1. ve 2. kurallarla çelişmediği sürece, kendi varlığını korumak zorundadır.

Yani robotlar bizi öldürmeyecek diyebiliriz. Tabi yasalara uymazlarsa birazcık gıdıklayabilirler? Konumuza dönecek olursa ve olayı tek cümlede toparlarsak evet, robotlar işlerimizi elimizden alacak ve bu kaçınılmaz.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir