Yazılım mı Donanım mı?


Dijitaller’den hepinize merhaba,
Bugünkü yazımızda günümüz dünyasında oldukça önemli olan iki kavramı karşılaştıracağız ve türleri, zaaflarına biraz göz atacağız. Ayrıca tüm bunların yanı sıra bu vakitten sonra yazılıma mı yoksa donanıma mı daha fazla ağırlık verilmeli bir kaç fikir vereceğiz. Dilerseniz başlayalım.

Yazılım Nedir?

Facebook, WhatsApp yazılımını 19.1 Milyar dolara satın aldı.
Facebook, WhatsApp yazılımını 19.1 Milyar dolara satın aldı.

Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapabilmesini sağlayan programlardır. Yazılımlar bilgisayar dilleri kullanılarak yaratılır, bu dillere C, C#, Phyton ve Pascal örnek olarak verilebilir. Yazılımlar; Sistem yazılımı, programlama yazılımı ve uygulama yazılımı olarak bölünebilir.

Donanım Nedir?

Microsoft, donanım ve yazılım üreticisi Nokia'yı 7.17 Milyar dolara satın aldı
Microsoft, donanım ve yazılım üreticisi Nokia’yı 7.17 Milyar dolara satın aldı

Donanım, elle tutulabilen tüm fiziksel parçalara verilen addır. Bilgisayar konusunda iç donanım (CPU, anakart vs) ve dış donanım (Hoparlör, monitör vs) olarak ikiye ayrılabilir. Girdi, işleme, depolama, kontrol, çıkış aygıtları olarak dallandırılabilir.  Yazılımlar bu parçaların işleyişini sağlar.

Donanım mı Yoksa Yazılım mı?

Aslında iki terimde birbirine bütünüyle bağlanan bir yapıdadır. Zira bir diğeri olmadan öteki çalışamaz. Ancak geliştirilmelerinde hem temel hemde maddi açıdan büyük farklar vardır. Donanım geliştirirken bir çok hata ortaya çıkabilir hatta son ürün istenileni veremeyebilir. Bunun yanında donanım zamanla güncelliğini yitirir ve doğada öylece atık vaziyette kalabilir. Yazılımda ise bu böyle değil. Geliştirilme sürecinde bir çok hata (Bug) ortaya çıkabilir ancak bunlar giderilebilir. Yazılım asla tam ürün değildir zira zamana ayak uydurması adına devamlı bir temel üzerine geliştirilir. Sonuç olarak zamansal bir eksiği yoktur yazılımın.
software-v-hardware-blog-thinking-pic

Hangisine Yatırım Yapılmalı? 

Bunu aslında daha çok Türkiye için söylemek daha doğru olur zira donanımı bir araya getiren ham maddeler ne yazık ki ülkemizde bolca bulunan ürünlerden değiller. Ek olarak ülkemizde Ar-Ge hizmetine verilen önem az olduğundan donanımı geliştirmek çok daha zor bir vaziyet alabiliyor. Yetersiz üretim tesisleri ve ham maddeyi dışarıdan alıyor olmamız donanımın pazarda daha yüksek fiyattan girmesine neden oluyor.
Yazılım ise böyle değil. Evet bunda da bir Ar-Ge masrafı söz konusu ancak bir yazılım yapabilmek için kocaman bir fabrika açmanıza da gerek yok. Bir garajınızın olması yeterlidir aslında ama Türkiye’de garajlı ev yok denecek kadar az. (şaka yahu) Her neyse,  yazılımı geliştirmek ve onu başarılı kılabilmek için ihtiyaçların en başında geniş ve global düşünebilmek vardır çünkü daha fazla pazara ulaşmak mümkün kılınır. Ondan sonra yazılım dillerine hakimiyet önemlidir ve yazılımın bir ihtiyacı gidermesi dahada önemlidir. Tüm bu zorlu beyin fırtınaları sonucunda yazılımı çıkarıp masaya vurursanız milyonlarca donanım değerinde olabilir, üstelik değerini dahada artırabilirsiniz. Yani yazılıma yatırım günümüzde daha önemli. (Bkz; Yapay Zeka)

Son Sözler

"BIG HERO 6" MEET BAYMAX — A robot named Baymax befriends robotics prodigy Hiro Hamada, and together—along with an unlikely band of high-tech heroes—they race to solve a mystery unfolding in the streets of San Fransokyo. "Big Hero 6" is in theaters Nov. 7, 2014. ©2014 Disney. All Rights Reserved.
Yazılım daha önemli olduğu konusunda ortak karara varabildiysek artık ufak bir planlama yapmanız zamanı geldi bence. Yazılıma girişmeden önce ufaktan yazılım dillerine biraz başlayın derim. Eğer bu iş benden geçti diyorsanız çocuğunuzu bu konuda ilerletin. Bilgisayardan uzak tutmayın. Ona güzel ”Hello World”ler yazdırın, çünkü bir gün onun sayesinde ülkemiz dünyaya ”Hello” diyebilir. Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Eğer beğendiyseniz yazıyı paylaşmayı beğenmediyseniz eleştirileri yorumlara alalım 🙂 Görüşmek üzere.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir