Windows RT Enterprise ve Embedded Sürümlerinin Farkları


Windows 8 RT

Windows RT, Microsoft’un tabletler için hazırladığı ARM işlemciler ile çalışabilmesi için yapılmış bir işletim sistemiydi. Sistemiydi diyorum çünkü başarısızlığından dolayı ne üreticiler ne de tüketiciler bu tabletlere yanaşmıyordu. Bu tabletlerdeki RT sürüm işletim sistemi birebir PC sürümü ile aynı görünüyordu. Aynı görünümde olması ve yetersiz tanıtımlar nedeniyle tüketiciler bir Windows bilgisayar hevesi ile alıp neredeyse bomboş bir Windows uygulama mağazasına bağımlı, .exe çalıştıramayan, RT lisansı olmayan donanımları çalıştırmayan bir cihazla baş başa kalıyorlardı.
Neyse ki bu başarısızlık Intel-Microsoft iş birliği ile çıkarılan Intel işlemcili tabletler ile yoluna girdi. Bu sayede Windows RT işletim sistemine sahip tabletler hızla piyasadan kayboldu ve yerini Intel işlemcili gerçek Windows 8 çalıştıran tabletlere bıraktı.

Windows Enterprise

Enterprise sürümü isminden de anlaşılabileceği gibi Microsoft’un kurumsal firmalar için hazırladığı bir sürümdür. Kurumsal firmaların çalışanlarına dağıtacağı Windows cihazlara ihtiyaçlarına göre kısıtlama ve ek özellik sağlama imkanını sağlar. Aynı şekilde kurumsal firmadaki yetkili kişiler bu sürümle tüm kurumsal altyapıyı denetleyebilir ve diğer cihazları yönetebilir. Kurumsal bir çözüm olduğu günlük kullanıcılar için gereksiz özelliklere sahiptir ve pahalıdır.
Önemli ek özelliklerden birkaçı:
entpr

Windows Embedded

 Embedded sürümü ise özellikle gömülü sistemlerde(ATM, metro istasyonlarındaki göstergeler, hava durumu panelleri, reklam panoları vb.) kullanılmak üzere esnek özellikler barındıran ve diğer sürümlere göre özellik bakımından eksiği bulunmayan sürümdür. Sağladığı esneklik sayesinde geliştiriciler istediği kendi donanımını kullanabilir, işletim sistemine kullanım amacına uygun bir şekilde modifikasyonlar yapabilir.
Örneğin bir geliştirici açılış animasyonlarını kaldırabilir, metro uygulamalarını ve arayüzünü tamamen devredışı bırakabilir, masaüstü dahil atlatıp istediği yazılımı seri bir şekilde boot edebilir, RAMdisk kullanarak bu olaylara doğrudan müdahale edebilir, kayıt defterini istediği gibi filtreleyebilir. Bu özellikler gibi normal sürümlerde bulunmayan bir çok ek esnekliklere sahiptir. Aynı zamanda Dreamspark kapsamında öğrenci olduğunu kanıtlayan herkese ücretsiz olarak verilmektedir.

RC ve RTM  ifadeleri nedir ?

  • RC : Release Candidate (Neredeyse satışa sunulabilecek kadar iyi bir ürün versiyonu yani beta-final arası diyebiliriz.)
  • RTM : Release to Manufacture (CD’de basılıp satılacak ürün yani final sürümdür ancak bu güncelleme almayacağı anlamına gelmez. )

Bahçeşehir Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. IBM Türkiye'de öğrenci elçisi olarak görev almaktayım. Yazılım benim için bir işten öte, tutku. Şu anda kendi tarayıcı oyunumu yazmakla uğraşıyorum.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir