Artan Sıcaklıklar Yüzünden Uyuyamıyoruz


Uyuyamıyoruz

Her insanın yapmayı en çok sevdiği ama bir türlü tam olarak gerçekleştiremediği uyku sorununun altında daha farklı şeyler olabilir. Yapılan yeni araştırmaya göre artan sıcaklıklar, insanların uyku düzenini doğrudan etkilemekte.
Harvard Kennedy devlet okulu doktora sonrası akademi üyesi ve MIT Media Lab.’de araştırmacı bilimci olan Nick Obradovich ve onun ekibi bu doğrultuda yaptıkları araştırma sonucunda artan sıcaklıkların uykuyu olumsuz şekilde etkilediğini buldular ve bulguları Science Advances dergisinde yayınladılar.

Küresel Isınma çağımızın en büyük belası olduğu şüphesiz bir gerçek zira bunun sonucunda tüm insanlık birçok faktör ile birlikte olumsuz etkilenecek. Bu faktörlerden biriside uyku uyuyamama. 765.000 denek üzerinde yapılan uzun bir araştırma sonucunda bireylerden elde edilen uyku uyuyamama bildirimleri o günün günlük sıcaklıkları ile ilişkilendirildi. Sonuç ise gayet açık; hava sıcak ise uyumakta zorlanıyoruz.
Obradovich’in tahminine göre ABD’de, her 100 birey aylık olarak 2050’den itibaren yaklaşık 6 gece ve 2099’dan itibarense yaklaşık 14 gece uyku sorunu yaşamaya başlayacak. Sağlık uzmanları ise gecede 7 saatten az uyku uyunması halinde bireylerde obezite, yüksek tansiyon, diyabet, koroner kalp hastalığı, felç ve akıl hastalıkları riskinin arttığını belirtiyor.

Sıcaklık Artınca Niye Uykuya Dalmakta Zorlanıyoruz?

Bizler kediler gibi sıcak bir ortamda hemen mayışıp uykuya dalan bir canlı türü değiliz. Vücudumuz beynimize uyuma vaktinin geldiğini söylemek için vücut ısısını bir miktar düşürür. Düşen vücut ısısı sayesinde daha rahat uykuya dalarız. Ancak sıcak bir ortamda vücudumuz bu ısı ayarını yapmakta oldukça zorlanır ve uykuya dalmakta sıkıntılar yaşarız. Bu durumu küresel ısınma ile birleştirdiğimizde gelecekte bizleri daha uzun ve uykusuz gecelerin beklediğini belirtmemiz yanlış olmaz.
Ek olarak araştırmada sıcak geceleri uyku sorunu daha fazla yaşayan bireylerin yaşlılar ve gelir düzeyi düşük insanlar olduğuna da dikkat çekiliyor. ABD gibi gelir düzeyi dünya ortalamasının üzerinde olan bir ülkede bu istatistiksel anlamda büyük sapma yaratmıyor. Ancak gelişmekte olan ve yoksul ülkelerde bu daha fazla hissedilecektir zira klima bu kesimlerde bir lüks ürünü.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir